hormonsko neravnovesje
Spoštovani,
ob prebiranju vaših odgovorov sem zasledila, da se da narediti hormonski test s slino in to v tujini. Zanima me kje lahko dobim naslov?
Moj problem je namreč v tem, da se neprestano redim (ob isti prehrani, domača kuhinja – kombinirana, kajti rada kuham in pri tem skrbim, da so obroki polnovredni in vsebujejo tako beljakovine kot oglj.hidrate, zelenjavo, sadje) in to predvsem od bokov navzgor. Stara sem 45 let, z 38 leti sem začasno izgubila menstruacijo (vstaviti sem si dala hormonski kontracepcijski obroček Mireno) in se začela rediti, začeli so me oblivati vročinski vali, otekala sem ipd., skratka vsi znaki klimakterija.
Ginekolog mi je svetoval, da vseeno kontracepcijski obroček odstranimo in mi dal tablete s pomočjo katerih se mi je vrnila menstruacija. Po tem so se mi pojavili tudi miomi, katere redno kontroliram vsakih pol leta.
Vem da počasi prihaja čas menopavze, vendar me zelo moti nabiranje kg. V zadnjih 5-ih letih sem se tako zredila skoraj za 20 kg.
Prosim za vaš nasvet.
Že v naprej hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
za hormonski test lahko pokličete v ordinacijo in vam bom dal vse informacije.
Če gre za težave s težo je priporočljivo, da se testirajo tudi ščitnični hormoni (TSH, prosti T3, prosti T4) iz krvi pri vašem zdravniku.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Zelo lepo bi vas prosila za mnenje, namreč že od januarja letos se nekdaj dogaja z mojim telesom in sem pomislila, da bi bili za to lahko krivi hormoni, oz. hormonsko neravnovesje. Namreč počutim se izredno slabo, utrujeno, nimam nobene moči. Včasih sem telovadila in se ukvarjala s športom večkrat tedensko, danes pa ne morem opravljati osnovnih opravil kot je npr. sesanje, pomivanje posode…itd., takoj se preznojim, ratam popolnoma rdeča v obraz. Obliva me nenormalna vročina, ratala sem zelo občutljiva na toploto. Tudi ponoči se zbudim čisto prepotena in srce mi utripa nenormalno hitro. Kar je pa najhuje od vsega je pa to da se čez dan dostikrat začnem tresti, občutim nenormalno lakoto (čeprav sem imela obrok pred 1uro), obliva me vročina in nimam moči da bi stala. Nujno se moram usesti. To se mi dogaja zdajle že kar nekaj časa in vedno bolj pogosto. Najprej se je to dogajalo enkrat na mesec, sedaj pa že vsak dan večkrat. Poleg tega se mi je istočasno spustilo ogromno aken po obrazu, prej pa nikoli nisem imela problemov s kožo.
Maja sem šla do osebne zdravnice, ki me je poslala na odvzem krvi za ščitnico in pa sladkor, vendar so bili izvidi v redu. Ugotovila mi je tudi povečan utrip srca, čeprav imam pritisk čisto v redu. Ker stanje samo nazaduje, sem se včeraj zopet odpravila do osebne zdravnice in me je še enkrat poslala na odvzem krvi za ščitnico. Sedaj čakam na teste. Omenila mi je, da če bodo izvidi tudi tokrat v redu me bo poslala k endokrinologu. Čisto sem že obupana, ker ne razumem kaj se dogaja. Stara sem 24.let, prehranjujem se zdravo, ne jem nobenih sladkarij, izdelkov iz bele moke, izogibam se mleku in mlečnim izdelkom…skratka ne najdem vzroka kaj se dogaja.
Zelo lepo bi prosila za vaše mnenje. Vsak nasvet zame je zelo dobrodošel.
Lep pozdrav!
Nia
Pozdravljeni,
hvala za vaš nasvet. Test ščitničnih hormonov bom vsekakor naredila.
Sem pa med tem časom (ko sem vam postavila vprašanje), naredila test hormonov s pomočjo sline.
Testirati sem si dala progesteron, katerega vrednosti so 26,76 in
kortizol – jutranja vrednost katera znaša 0,2.
Naslednji teden imam dogovorjeno tudi svetovanje z enim od strokovnjakov inštitutda za fizikalno biologijo kjer so mi opravili testiranje.
Lepo pozdravljeni in hvala za vaš odgovor,
Mersi
Pozdravljeni Nia,
čisto možno je, da pri vas gre za težave s ščitnico. Prosim pošljite vrednosti hormonov ščitnice kljub temu, da so v mejah normale, ker jih zdravniki velikokrat ne znajo pravilno interpretirati ali testirajo napačne vrednosti.
Možno je, da gre tudi za druge težave kot npr. za kombinacijo zakisanosti in glivic v črevesju in obremenitev s težkimi kovinami in veliko stresa.
Trenutno vam več ne morem povedati, se slišimo po posredovanju vaših vrednosti (stare in nove).
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Najprej se vam izredno zahvaljujem za odgovor. Danes sem poklicala zdravnico in mi je povedala, da moji izvidi niso v redu, ščitnica deluje prehitro. Samo to sem uspela izvedeti, jutri pa sem naročena pri njej, da se pogovorive. Koliko prehitro deluje žal ne vem, ker nisem dobila teh vrednosti niti pri prvem testiranju. Jutri se bom pozanimala pri njej in vam jih posredujem.
Kar pa se tiče zakisanosti in glivic, sem pa že veliko brala in tudi vem da so pristone pri meni, saj sem imela kar velike probleme s črevesjem ( huda zaprtost, krči ). Bila sem tudi 2-krat na kolonhidroterapiji in od takrat sem na strogi dieti, pijem bazični prašek, jamlem probiotike, tako da se stanje izboljšuje vendar počasi.
Lep pozdrav,
Nia
Pozdravljeni,
posredujem vam vrednosti za ščitnico ki sem jih dobila pri osebni zdravnici:
S-TSH: 7.74
S-T4 prosti: 15.92
S-T3 prosti: 6.76
S-TSH: 4.99
S-T4 Prosti: 15.56
S-T3 Prosti: 4.67
Zdravnica mi je rekla, da nek hormon moti delovanje ščitnice in me poslala naprej k tirologu ter na EKG, ker imam povišan utrip srca.
Ne vem kaj te vrednosti pomenijo, še več čisto sem zmedena, zato vas lepo prosim, če mi lahko razložite kaj pomenijo te vrednosti, sploh S-TSH, ker s tem naj bi bilo nekaj narobe.
Za odgovor se vam izredno lepo zahvaljujem. Zelo bi bila vesela vašega mnenja.
Lep pozdrav,
Nia
Pozdravljeni!
Vrednosti vam mora seveda razložiti zdravnik. Moje mnenje je, da gre za prešibko funkcijo ščitnice, tako, da boste morali dobiti zdravila.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Zdravnica mi je razložila da gre za premajhno delovanje ščitnice in me poslala na polikliniko k tirologu z napotnico na kateri je pisalo NUJNO, vendar me tam žal niso hoteli obravnavati kot nujen primer, ker imam ščitnična hormona T3 in T4 v redu. Napotnico so spremenili iz nujno v redno in sedaj čakam datum, katerega mi bodo poslali po pošti.
Ker ob tako izrazitih simptomih nočem čakati 6 mesecev ( tolikšna je namreč čakalna doba na polikliniki ) sem se odločila iti samoplačniško.
Najbolj me je zmotilo to, da mi je zdravnica na polikliniki rekla, da nimam nobenih težav s ščitnico in da naj vzroke za svoje težave iščem drugje. Omenila je kot da nekaj drugega v telesu moti delovanje ščitnice. Ali je to sploh možno?
Ali mogoče veste, kako to, da jaz pri vrednosti TSH 7.74 ( 0.27 – 4.20 ) čutim tako močne simptome, nekateri pa pri dosti večjih vrednosti ne čutijo ničesar?
Zahvaljujem se Vam za Vaš čas in odgovor,
Lep pozdrav,
Nia
Pozdravljeni!
Neravnovesje hormonov vsakdo čuti drugače. Še vedno sem mnenja, da potrebujete hormone in zato je pametno, da greste na samoplačniški pregled, kjer vam bodo dali recept.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
spet se obračam na vas in lepo prosim za mnenje.
2.10.2012 sem bila samoplačniško na UZ ščitnice, ker se je pojavljal sum da mi premalo deluje. Maja je bil TSH (4.99), septembra (7.74), sedaj oktobra pa (5.57). UZ je pokazal strukturne spremembe, sumljive za avtoimuno vnetje ščitnice – tako piše v izvidu. Da bi se bolezen potrdila, sem morala opraviti še test za ščitnična protitelesa antiTG in antiTPO, ki pa so pokazala da ne bom zbolela za avtoimuno vnetje ščitnice.
Sedaj mi nič ni jasno. TSH je že tretjič povišan, ščitnična hormona T3 in T4 sta v mejah normale, moje počutje pa je katastrofalno.
Nekje sem brala da pomankanje progesterona vpliva na motnje v delovanju ščitnice. Ali je to možno? Namreč že 6 let jemljem kontracepcijske tablete in te ponavadi povzročajo prevlado estrogena in pomankanje progesterona. Začeli so se tudi vedno bolj pogosti glavoboli, bolečine v jajčnikih – občasno, vendar ne v času menstruacije, bolj kot ponavadi mi izpadajo lasje in trepalnice (na dan mi izpade ogromno trepalnic, se mi zdi da bom kmalu ostala brez – ne mažem se z ličili) imam težave s kožo – nečista, vedno bolj sem razdražljiva – razpoloženje mi zelo niha, slabo spim ponoči, ko pa nastopi jutro bi pa spala. Čemu naj pripišem vse te simptome?
Kaj bi mi vi lahko svetovali? Ali so za vse te simptome lahko krivi kontracepcijski tabletki? O njih imam čedalje slabše mnenje.
Za vaš čas in odgovor se vam vnaprej zahvaljujem,
Lep pozdrav!
Nia
Spoštovani!
Ščitnica še vedno ne deluje, zato sem že večkrat poudaril, da si morate preskrbeti hormone.
Za druge težave predlagam hormonski test s slino v tujini. Za izvedbo takega testa pokličite v ordinacijo.
Lep pozdrav!
Pozdrav!
Eno leto se mi že vlečejo moške težave, pri branju zadnje revije Zazdravje, pa sem prvič pomislil da je vzrok težav hormonsko neravnovesje.
Imam 43 let, lani pomladi pa se je začelo na vsem lepem: težje lulanje, vnetje mehurja, nelagoden občutek v genitalijah, presredku, pod popkom, večja potreba po lulanju, manjši libido, manjši spolni ud v nevzburjenem stanju…
Ugotovljen prostatitis, dobil antibiotike za 3 tedne in tablete za mišično relaksacijo za 3 mesece. Rektalni pregled ne pokaže nič sumljivega. Stanje se je izboljšalo, pa spet vrnilo. Vnetja sicer ni, težave ostajajo.
Zadnje leto sem se tudi poredil za 10kg, sem bolj zamorjen, tečen, nepotrpežljiv, prsi so za moškega kar malo prevelike? Sem sicer rekreativni športnik (zadnje čase s tekaškimi poškodbami in mirujem).
Vmes mi je (začasno) pomagal tudi bioenergetik na daljavo, ki je ugotovil da me je stres čisto povozil in svetoval, da bom moral spremeniti mišljenje in odnos do sebe, sicer je težava odpravljena le na kratek rok.
Svoje čase sem popil precej sojinega mleka, namesto navadnega, danes ugotavljam, da sem ga tu očitno polomil.
Klasičnemu zdravljenju bi se rad ognil saj v kemofarmacijo ne verjamem, rad pa bi se nazaj porihtal, saj sem sicer prav fajn človek.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala.
Spoštovani!
Kot prvi korak, bi vam svetovala hormonski test iz sline. Za več informacij pokličite v ordinacijo.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kakšna hrana se svetuje za dvig hormona progesteron (uporabljam že progesteronsko kremo Nat’pro)? Kateri dodatki se svetujejo in v kakšnih količinah. Kje se mogoče da naročiti dodatke z višjimi vsebnostmi vitaminov in mineralov (vem namreč, da v sloveniji so doze bolj švohcene). Kako je z dodatki kot so maca, pšenična ali ječmenova trava ipd., tudi macina trava v obliki čaja?
In seveda, katera hrana se strogo odsvetuje, saj lahko znižuje hormon progesteron.
Za odgovor bom zelo zelo hvaležna.
Pozdravljeni,
predvidevam, da ste prvo naredili hormonski test z vzorcem iz sline, preden ste začeli uporabljati progesteronsko kremo. Danes so v prosti prodaji različne progesteronske kreme, ki nimajo enakega učinka, tako da nas v zvezi s tem lahko pokličete od 19.8. 2013 naprej.
Kar se pa tiče prehranskih nasvetov je zelo pomembno, da je hrana, ki jo uživate, naravna in nepredelana. Najboljše bi bilo uživati čim več ekološko pridelane hrane, saj pesticidi vplivajo na hormonsko neravnovesje. Konzervirana hrana pa vsebuje bisfenol A, sintetični hormon estrogen. Uživajte veliko sadja (sadje uživajte samostojno ali v kombinaciji z zeleno listnato zelenjavo v obliki zelenih smoothie-jev) in zelenjave, brezglutenska žita, stročnice, malo oreščkov, semen … Zelo pomembno je, da uživate veliko vlaknin, ki uravnavajo presežek hormonov (posebej estrogena, ki ga je hitro preveč in zaradi tega tudi pride do neravnovesja med estrogenom in progesteronom). To boste dosegli s polnovredno rastlinsko prehrano. Za normalno ravnovesje progesterona je izjemno pomemben vitamin B6, ki pomaga, da se v jetrih razbije estrogen in na ta način ne zviša v telesu. Velike količine vitamina B6 imajo: orehi, polnovredna žita, banane, špinača, fižol, krompir…lahko pa jemljete tudi Terra Nova prehransko dopolnilo-B kompleks. Poleg vitamina B6 pa sta za proizvodnjo progesterona zelo pomembna vitamin C in cink. Vitamin C lahko dodajate v obliki prehranskih dopolnil (camu-camu, acerola), cink pa vsebujejo: bučna semena, orehi, pšenični kalčki, oves, polnovredna žita, tofu, stročnice (jaz osebno preferiram rastlinske vire), lahko pa jemljete odlično prehransko dopolnilo (Terra Nova cink – prehranska dopolnila Terra Nova pa najdete v ekološki trgovini Kalček, Sanolaborju…). Magnezij je tudi pomemben. Njega pa dobite v zeleni listnati zelenjavi (zaradi tega je zelo dobro, da vsakodnevno uživate zelene smoothie-je, posebej je dobra kombinacija: zrele banane (ko imajo črne pikice), špinača, blitva, motovilec …in voda). Odlična rastlina za hormonsko ravnovesje med estrogenom in progesteronom je konopljika (poiščite v lekarni). Beta karoten pa dobite v algah (spirulina, klorela), goji jagodah, korenju, špinači, papaji, ohrovtu, pšenični travi, bučah, marelicah, zeleni listnati zelenjavi … Začimbe, ki zvišajo raven progesterona so: kurkuma, origano, timijan, klinčki … (lahko jih vsakodnevno dodajate jedem). Iz oreščkov in semen pa boste dobili vitamin E.
Lep pozdrav,
Jelena Dimitrijević
svetovalka za prehrano
Holistična ordinacija
Golenhofen d.o.o.
Obrije 10
1000 Ljubljana
tel.: 059 059 090
faks: 059 059 092
Pozdravljeni.
Stara sem 30 let, 2leti jemljem KT (po 2letnem premoru, prej sem jih jemala 6let, menstruacije so bile vedno redne in mocne), ze dve leti ne kadim vec, spremenila sem nacin zivljenja (pijem veliko vode, jem sicer kar mi pase, vendar se ne prenajedam in je kljub temu hrana bolj zdrava in manj mastna, zacela sem se rekreirat, uvedla sem zajtrk, ki je sicer mlecen vsak dan in 3-4 obroke na dan).
Sem pa opazila, ko sem zacela jemati kontracepcijo-nuvaring obrocke, se mi je cisto porusil menstrualni cikel, bila sem brezvoljna in nezainteresirana za spolnost. Obrocke sem nato menjala za tablete daylla in sedaj po dobre pol leta cutim, da je malenkost bolje. Odkar so se mi pred parimi meseci zacele bolecine v trebuhu, lupljenje nohtov, tezave s spominom, obcutek slabosti in povecano in mehkejse odvajanje blata na dan, pa sumim na hormonsko neravnovesje. Tudi ne jem sladkarij (zelo poredko) in nenormalno mi pase slano. Nasplosno se cutim in dojemam kot zdravo osebo, zato mi je to toliko bolj cudno, saj res ne cutim zainteresiranosti do bilocesa.
Sem zamenjala tudi delovno mesto (iz bolj stresnega na malo manj).
Trenutno se sicer zdravim zaradi vnetja zelodca in crevesja, samo to ne more trajati vec mesecev? Te obcutke imam dlje casa.
Sumim tudi na neugodnost kontracepcije in me zanima, kako bi lahko umetno kontracepcijo zamenjala za nekaj bolj naravnega? Zanositve si namrec se ne zelim, zelim si pa urediti to neprijetno stanje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni,
v prilogi vam pošiljam moj izvid. Pri zdravniku sem bila v Avstriji.
Do zdravnika me je privedlo zelo slabo počutje,omotičnost, razbijanje srca, močna utrujenost,vrtoglavica, zamegljen vid, težke utrujene oči,anksioznost, …. Slabo počutje traja že večkot leto dni in trenutno sem že na robu obupa 🙁 Začelo se je po porodu, pred slabimi 3 leti.
Utrujenost je vsaki teden močnejša. Ne zmorem opravljati vsakodnevnih osnovnih stvari,ne morem se koncentrirati in družiti z ljudmi. Če moram ven med ljudi dobim napad tesnobe, hitro se lahko zjočem….
Stanje železa se mi je po 2 mesecih terapije z tabletami popravilo, močna utrujenost pa je še kljub temu vedno prisotna.
Vesela bom vašega mnenja in morebitnega predloga kake alternativne izbire zdravljenja.
Lep pozdrav.
Saša
Spoštovana(bubica 123)!
Če ste težave z želodcem in črevesjem rešila, pomeni, da se telo regenerira.Če se stanje ni popravilo, bi poizkusila v smeri razkisanja (bazična hrana, bazične kopeli,dovolj tekočine).
Glede na to, da čutite, na vas vpliva kontracepcija, bi bilo smiselno iskati kako drugo zaščito.Na žalost v ordinaciji nimamo informacije o kaki bolj naravni možnosti.Če se zadeve ne bodo uredile, vam predlagam hormonski test.
Vse dobro vam želim!
Spoštovani!
Smiselno bi bilo testirati še ščitnična hormona T3 in T4 (napačno razmerje med njima lahko vpliva na težave, ki jih navajate).Predvsem pa je treba odkriti vzrok za vse, kar se vam dogaja.Če so se težave začele po porodu, gre lahko tudi za pomanjkanje progesterona (kar spet lahko vpliva na delovanje ščitnice, odraža pa se predvsem v čustvenih odzivih).Če bi želela testirati le hormone, lahko pokličete v ordinacijo.
Vse dobro!