Hormonsko nadomestno zdravljenje
Spoštovani,
Stara se 47 let, zadnja tri leta imam neredne menstruacije, na cca. 4 mesece. Sem razdražljiva, brez libida, utrujena in muči me nespečnost . Ginekologa sem prosila za Lenzetto in Utrogestan, ker so to biodenticni. Predpisal mi je Novofem in rekel, da biodenticni hormoni ne obstajajo, da je to modna muha. Babica je imela raka na dojki in zato se bi raje odločila za biodentične. Zanima me ali je Novofem enako zdravilo kot pravi moj ginekolog. Kaj bi vi priporočali?
Hvala in lep pozdrav
Ksia, 26.11.2025 ob 18:54
Spoštovani,
Stara se 47 let, zadnja tri leta imam neredne menstruacije, na cca. 4 mesece. Sem razdražljiva, brez libida, utrujena in muči me nespečnost . Ginekologa sem prosila za Lenzetto in Utrogestan, ker so to biodenticni. Predpisal mi je Novofem in rekel, da biodenticni hormoni ne obstajajo, da je to modna muha. Babica je imela raka na dojki in zato se bi raje odločila za biodentične. Zanima me ali je Novofem enako zdravilo kot pravi moj ginekolog. Kaj bi vi priporočali?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
pravilno ste ocenili, da imate perimenopavzne težave in potrebujete hormonsko podporo. Ginekolog vam je predpisal estrogensko-progesteronsko zdravilo, ki vsebuje sintetična hormona in je varno in učinkovito. Res pa je, da imamo sedaj na voljo preparate, ki vsebujejo telesu identične hormone in to so estrogeni za transdermano uporabo (Estradiol Bessins gel in Lenzetto) in mikronizirani progesteron (Utrogestan). To ni modna muha, ampak sodobna terapija.
Svetujem, da greste ponovno na pregled in prosite za Utrogestan, ki ga jemljite 200 mg zvečer v drugi polovici ciklusa, tablete popijete, ker tako najbolje delujejo na možgane, izboljšajo razpoloženje, zmanjšata se nervoza in spanec. Svetujem, da poskusite z Utrogestanom mesec ali dva (začnite jemati 12-14 dan ciklusa in jemljete 14 dni, nato 14 dni pavze) in morda bo dovolj, tako da sploh ne boste rabili estrogena. Tako boste videli, kakšni so učinki progesterona na vaše telo.
Če boste imeli še težave, pa lahko dodate še transdermalni estrogen, ki se ga nanaša na čisto in suho kožo zjutraj, jemlje se brez prekinitev.
Glede na to, da je imela babica raka in ste vi stari 47 let priporočam, da greste čim prej na pregled v center za bolezni dojk, napotnico vam izda os zdravnik ali ginekolog.
srečno, N
Spoštovana,
Najlepša hvala za hiter odgovor, stopim do ginekologa.
Se pravi, če prav razumem počakam na menstruacijo (zadnjo sem imela 27. Septembra) in nato 12 dan začnem s tabletami in jih jemljem 14 dni. V kolikor se simptomi izboljšajo potem sploh ni potrebno dodajati Lenzette? V kolikor pa se ne izboljšajo Lenzetto uporablja vsak dan? Lahko pričakujem tudi dvig libida?
Hvala.
Ksia, 26.11.2025 ob 22:20
Spoštovana,
Najlepša hvala za hiter odgovor, stopim do ginekologa.
Se pravi, če prav razumem počakam na menstruacijo (zadnjo sem imela 27. Septembra) in nato 12 dan začnem s tabletami in jih jemljem 14 dni. V kolikor se simptomi izboljšajo potem sploh ni potrebno dodajati Lenzette? V kolikor pa se ne izboljšajo Lenzetto uporablja vsak dan? Lahko pričakujem tudi dvig libida?
Hvala.
Če že tako dolgo niste imeli M, lahko kar začnete s progesteronom. Če se M po končani 14dnevni terapiji ne povrne, jo morda ne bo več. Predlagam, da ponovite progesteron 2-3x po 14 dni in če ni več kravavitev, greste lahko na neprekinjeno jemanje progesterona in dodate estrogen.
Na libido najbolj vpliva psiha in pa testosteron, a morda bo že po progesteronu bolje. A se je libido prenehal naenkrat oz sočasno s pojavom ostalih težav?
Testosteron je trenutno registriran za uporabo pri ženskah že v nekaj državah (Nova Zelandija, Avstralija, Južna Afrika) in menda pomaga. Čeprav je vedno zelo pomembno osvajanje in ljubezen.
srečno, N