Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hormonske preiskave

hormonske preiskave

Pozdravljeni!

Prosila bi za mnejne izvida hormonskih preiskav, ki sem jih opravila zaradi nerednih menstruacij, zelo močnega izpadanja las in prekomerne poraščenosti,stara sem 27 let. Odkar sem nehala z jemanjem kontr.tbl-jemala 9 let, se taževe samo še stopnjujejo.
V času jemanja kontracepcijskih tablet so mi lasje manj izpadali in tudi poraščenost je bila nekoliko manj izrazita. Ali bi bilo bolje da ponovno pričnem z jemanjem kontr.tbl ,ker za zaščito jih zaenkrat ne potrebujem?
Ali lahko prosim mojo osebno zdravnico za napotnico endokrinologa, ker mi jo ginekologinja noče napisati?
preiskave sem opravila samoplačniško:

S DHEAS-S 3,8 umol/l
S- DIHIDROTESTOSTERON(DHT) 1,9 nmol/l
S-TESTOSTERON 0,364 ng/ml
S-ESTRON 0.16 nmol/l
naslednje presikave sem opravila na 2. dan mesntruacije:
S-ESTRADIOL 49,63 pg/ml
S-FSH 6.56 mlU/ml
S-LH 4.75 mlU/ml

Upam da mi boste vsaj vi pomagali z nasveti, ker mi ginekologinja ni vedla drugega povedati razen tega, da so te težave zelo pogoste in da imajo druge ženske še večje težave.(Kar že vem)
HVALA!

Spoštovani!

Navedene vrednosti hormonskih preiskav, ki ste jih opravili so v mejah normale. Poraščenost je pri vasmorda genetsko determinirana. Vzrok za neredne menstruacije ni jasen. Morda bi vam dejasko koristila uporaba oralnih kontraceptivov. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku, ki vsekakor lahko izda napotnico za endokrinologa.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Opostite še enkrat, vendar so na izvidu, ki sem jih opravila v KIKKB v Ljubljani, meje za referenčne vrednosti za hormon DHT za ženske od 0.2-1.5nmol/l, pri moškem pa 1.0-3,6 nomol/l.
Moja vrednost pa znaša 1,9 nmol/l, a ni potem to izven meje normale?
po internetnih straneh in raznih knijgah sem poiskala, da naj bi bil ta hormon 10Xmočnejši od testosterona in”krivec” za prekomerno izpadanje las in poraščenost, vglaven za nekatere moške značilnosti pri ženskah.saj že od najstniških let opažam tudi močnejšo mišično razvitost in moč v rokah. v razredu sem imela na pregledih vedno najnižjo vr. maščobe v rokah v primerjavi z mojim vrstnicami, kljub temu da se s športom zelo malo ukvarjam.
zanima me ali bi bil lahko za to kriv ravno hormon dht? naj povem še enkrat da v času jemanja kontr. tbl. mi lasje niso tako močno izpadali. genetsko gledano pa mislim da to ni vzrok ,saj naj bi bila zelo podobna moji materi in sestri, in obe sta zelo malo ( normalno) poraščeni.
Hvala za vaš trud!!!

Spoštovani!

Opravičujem se, ker sem spregledal vašo vrednost dihidrotestosterona, ki je nekoliko nad zgornjo mejo normale za ženske. Zvečana vrednost dihidrotestosterona lahko govori za sindrom funkcionalne androgenizacije. Vsekakor priporočam obisk pri endokrinologu, ki se bo odločil za nadaljno diagnostiko in zdravljenje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close