hormonske motnje- prolaktin
Pozdravljeni,
stara sem 23 let in februarja letos so mi odkrili zmanjšano delovanje ščitnice brez avtoimunskega obolenja. Od takrat dalje se zdravim z Euthyrox-om. Zadnji odvzem krvi je bil 8.10. in rezultat TSH 3,83, torej že v mejah normale. Sedaj imam kontrolo komaj čez 1 leto, razen v primeru zanositve, ves ta čas pa sem na jemanju Euthyrox 75. Moje vprašanje je sledeče. Počutim se vredu, tudi v času, ko izvid še ni bil v mejah normale, moram reči, da sem se počutila vredu. Težave se pojavijo edino pri menstruaciji oz. PMS. Menstruacije so redne, na 30-32 dni, neboleče in normalne krvavitve. Težave se pojavijo po ovulaciji, saj me vse od dneva ovulacije do menstruacije grozno bolijo prsi. So tudi zelo trde na otip in napihnjene. Izcedka iz prsi nimam in večinoma bolijo le na otip. Med menstruacijo bolečine izginejo in vse do ovulacije jih spet ni. Drugih simptomov PMS-ja nimam. Ker sem malo brskala po internetu sem prišla so spoznanja, da bi vzrok lahko bil hormon prolaktin, ki je lahko zvišan pri hipotirozi. Ali to pomeni, glede na to, da imam vrednosti TSH že v mejah normale, da bi se stanje moralo sčasoma normalizirati ali bi bilo smiselno obiskati ginekologa?
Hvala za vaše mnenje!
Spoštovani!
Pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice), ki je ustrezno substituirana (odmerek Euthyroxa ustrezen) je vrok za moten menstrualni ciklus iskati drugje. Tudi PRL je pri ustrezno zdravljeni hipotirozi navadno v mejah normale.
Lp