Hormonske motnje po prenehanju jemanja KT
Imam težavo. KT sem jemala 3,5 leta. Pred 7 meseci sem prenehala, 6 mesecev se trudim zanosit. Vsak mesec odkrar ne jemljem KT dobim sredi cikla (22-25 dan, cikel dolg 31-35 dni) rjav izcedek, ki traja do pričetka M. Včasih ga je manj, nikoli pa prav veliko. Dobila sem že dvomesečno terapijo z Dabrostonom, ki situacije ni bistveno spremenila, jaz pa sem postala rahlo obupana. Jasnega odgovora zakaj se stanje takšno kot je nisem dobila, postalo pa mi je žal, da sem jemala KT. Zakaj? Ker sem imela prej urejen cikel (tudi stanje rodil z UZ sedaj bp) in ker mi nihče ne zna niti razložiti, niti mi povedati/zagotoviti, da se bo stvar kdaj uredila. Strah me je, da ne bom zanosila in včasih sem že prav obupana. Ali menite, da gre za prehodne hormonske motnje? Ali se lahko to samo od sebe uredi brez dodatka hormonov?
Je možno, da imam t.i “estrogen dominance oz. overload” ali lahko morda s hrano kaj pripomorem k nastajanju večje količine progesterona?? Sicer nimam nobenih zdr. težav, sem sredi dvajsetih let, vitke postave (vendar primerne teže). Prosim vas za vaše mnenje. Hvala lepa za odgovor.
Spoštovani!
Po prenehanju večletnega jemanja oralnih kontraceptivov se pogosto pojavijo motnje menstrualnega ciklusa. Zelo verjetno je, da se bo s časoma stanje normaliziralo in ni potrebe za pretirano zaskrbljenost. Pogosto je za vzpostavitev normalnega stanja potrebno kar nekaj mesecev.
LP