Hormonske motnje in menopavza
Spoštovani!
To leto bom stara 51 let in sem bolj drobne konstitucije.Pred kratkim sem opravila meritev kostne gostote in so ugotovili,da sem v območju osteoporoze.Krvne preizkave za ščitnico sem že opravila,izvid sledi.Čakata me še veliko drugih preizkav.
Predmenopavzno obdobje je nastopilo pri 44 letih,zato sem do lanskega leta jemala hormonsko nadomestno terapijo (Trisequens in Trisekquens forte).Zaradi družinske anamneze(karcinom) sem po priporočilu ginekologa prenehala z jemanjem te terapije.
Na začetku tega leta so mi odstranili D-jajčnik,zaradi ciste v njem,oz vnetega in zagnojenega ENDOMETRIOMA velikosti 10 cm,ter L-jajcevod.
Sedaj nimam več nobene krvavitve in že obstoječe težave so se potrojile.
Sem zelo raztresena,zelo pozabljiva,težko se skoncentriram in kar je
najhuje…sem zelo napeta.Včasih imam občutek,da mi bo razneslo prsnico.Včasih sem občasno vzela kak Anksiolitik,toda zadnje mesece se je potreba po tem zvišala.Prav vsaka najmanjša drobnarija me vrže iz tira.
Služba,kateri sem bila predana je zame postala veliko breme.Delam z nepokretnimi in od kapi prizadetimi bolniki.Lažjega delovnega mesta v moji del. organizaciji nimajo.
Poleg vseh naštetih težav imam tudi težave z kostmi.Degenerativne sprembe na hrbtenici(Scoliosis duplex), spremenbe na vratnem delu hrbtenice,Artrozo L-sklepa palca, in je po vsej verjetnosti je tudi na drugi roki.
Lepo prosim za vaše mnenje in kaj mi svetujete?
Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.
Spoštovani!
Težave, ki jih navajate so najverjetneje posledica menopavze. Priporočam, da ponovno obiščete izbranega ginekologa in se pogovorite o možnostih nadomestnega hormonskega zdravljenja, ki bi najverjetneje omililo težave.
Lep pozdrav!