hormonske motnje?
Pozdravljeni,
po drugem porodu so se mi začele pojavljati težave v zvezi z menstruacijskim ciklusom. Izrazit PMS, povečanje teže, napihnjenost, nervoza, glavobol, menstruacija traja teden dni, dva dni močneje, potem dan, dva malo, en dan nič, pa spet malo. Boleče ovulacije, napihnjenost in tudi tedaj občutljive prsi. Naj povem, da sem stara 35 let. Veliko tečem, pazim na prehrano, pa sem kljub temu opazila povečanje teže za nekje 4 kg, bolj sem zaspana,… Ali je to povezano s ščitnico? Kateri pregledi so potrebni in kaj pravite vi? Moja zdravnica pravi, da sem pač tak tip, da bodo te težave stalno prisotne. Kontracepcijskih tablet ne jemljem, ker imam Gilbertov sindrom.
Tanjka
Večina pri endometriozi niti ne čuti bolečin in ji omenjeno bolezen odkrijejo zgolj po naključju (pri carskem rezu, pri drugih preiskavah).
Uboge so tiste, ki imajo hudo, bolečinsko obliko (med njimi sem bila pred par leti tudi sama). Bolečine udarijo zadnje dni menstruacije in so neznosne (tudi bruhanje in driske). No, pred par leti mi je bila endo odstranjena. Potem sem zanosila in dvakrat rodila, približno leto dni po drugem porodu pa se mi je začelo znova, le da drugače…bolečine so bile v bistvu značilne za menstruacijo.
Štiri dni ovulacij napihnjena, boleče prsi, potem do mensturacije mir in nato dva dni mensturacije bolečine (krči), napihnjenost, glavoboli, razdražljivost, od začetka obilne krvavitve, na sredini popuščanje in na koncu zopet močnejša krvavitev in krči. Mensturacije mi trajajo 7 do 8 dni. Ponovna diagnoza: endometrioza.
To je čisto ginekološka zadeva. Vsekakor si daj pregledati tudi TSH, kot ti je svetoval dr. Pirnat (pri meni so bili vsi izvidi b.p.).
O endometriozi pa boš največ našla na Pušenjakovem forumu “Ginekologija in porodništvo” – v iskalnik odtipkaj Endometrioza.
Zdravljenje: z laparoskopsko operacijo, kjer ti odstranijo žarišča, če jih najdejo. Drugače pa s kontracepcijskimi tabletami, ki ti tudi lahko zaustavijo menstruacije za par mesecev (jaz žal hormonske terapije s KT ne prenašam).
Upam, da so tvoje težave samo prehodne narave.
Lep pozdrav!