Hormonska zmešnjava
spoštovani!
Brskam po internetu in…najboljše da opišem svoje težave in prosim da me usmerite, svetujete….
Stara sem 39 let…dvakrat noseča, obakrat rodila s CR…prvič dec. 2009 zaradi nenapredovanja poroda, drugič jun. 2012 zaradi predhodnega CR in še drugih zdrav. težav. (odkrita in sanirana anevrizma vranične arterije)
Moje težave so vezane predvsem na moj cikel in bolj kot razmišljam in berem se sprašujem ali je res za vse skupaj kriv PMS, ali pa je le vzrok v ščitnici, ker…kontroliran je bil le TSH ne pa ostala dva ne
Po drugem porodu sem bila ves čas utrujena, bolele so me vse kosti mišice in takrat me je osebna zdravnica dala na pregled TSH hormona ki je bil v mejah normale.
PMS me spremlja od začetka reproduktivnega obdobja, ampak po vsakem porodu se je stanje v času PMS poslabša in prihaja je do skoraj nevzdržnega
Oba otroka sem polno dojila do cca 6 meseca in ob gosti hrani do cca 13. mes. Kljub polnemu dojenju sem menstruacijo dobila 8 tednov po porodu in seveda jo je spremljal zvesti spremljevalec PMS.
.
Zaradi hormonske zmešnjave, ki se pojavi cca 12 dni pred pričakovano menstruacijo, se bo zmešalo meni in mojim ki me morajo prenašati, ker…sem GROZLJIVA.
Kmalu po ovulaciji (ki jo skoraj vedno čutim) postanem razdražljiva, tečna, vsaka malenkost me vrže iz tira. Oba otročka imam neizmerno rada, ampak…v tem času me tako hitro vržeta iz tira, da…se potem še zaradi občutka krivde počutim…na tleh…
Imam napade panike, strah me je da se bo kaj zgodilo meni, otrokoma, možu…tako da imam tako čuden občutek v prsih, kot da me bo kepa strahu ki jo čutim v prsih, zadušila.
Spanje je v tem času katastrofalno, ker mi je tako ZELO VROČE da…bi sredi zime lahko spala pri odprtem oknu. Vsak čas me oblije vročina in mi vrže kri v glavo…in je prav grozljivo, v službi, ker delam s strankami, jaz pa zakuham v faco kar tako brez veze…
Ko sem težave omenila ginekologu mi je predlagal kontr. tabletke ampak…ob njihovem uživanju sem imela rahel PMS čez cel mesec in s tem nisem naredila nič, ker…če pustim naravi svojo pot, se vsaj nekaj dni v mesecu počutim normalno.
Drugače bi lahko rekla da živim dokaj zdravo…ne uživam alkohola, kave…ne kadim…je pa res da ne jem dovolj sadja in zelenjave (želodčna kislina in žolčni kamen) in seveda je premalo aktivnega gibanja, kar je zraven dveh malčkov nemogoče.
Kakšno je vaše mnenje…ker nekaj bom morala še narediti, ker…nočem pristati na AD!
Hvala in lep pozdrav!
Polona
Spoštovani!
Glede na navedeno bi bilo morda poskusiti s kakim drugim estrogensko progesteronskim preparatom od onega,ki ste ga že prejemali. Kadar je vrednost TSH povsem v okviru normalnih vrednosti je zelo verjetno, da ne gre za moteno delovanje ščitnice in določevanje pT4 in pT3 večinoma ni potrebno.
Lp