Hormoni?Želodec?Jajcevodi?
Lepo pozdrav!
Zadnje čase sem precej zaskrbljena zaradi svojega zdravja. Danes je že 56 dan od prvega dne prejšnje menstruacije. Stara sem 26 let in še nikoli nisem imela povsem redne menstruacije, a v zadnjem letu mi nadpovprečno velikokrat zaostaja. Zadnjih 13 let sem imela motnje hranjenja, ki jih vse bolj uspešno premagujem. Teža je stalna že 2 leti in je normalna (ITM 20’9). Zadnji mesec pa imam še naslednje simptome: napade bolečine nad žličko, ki jih občutim kot močno napetost – kot da bo zdaj zdaj nekaj eksplodiralo (pa ne vam kaj – srce, želodec ali požiralnik). Ta občutek seva navzdol proti želodcu, ki me občasno tudi ščiplje oz. mi postane čudno slabo. To traja od pol ure do ene ure v valovih, nato se umiri – po tem sem se 2x začela tudi tresti po vsem telesu. Mislim, da gre za napade tesnobe, a nisem prepričana. V času napada pa tudi sicer imam pulz normalen kot tudi krvni tlak (ta gre morda za malenkost gor – 130/80). Letošnje leto je resda bilo bolj stresno (zdravstvene težave v družini so me hudo prestrašile – 3x sem morala klicati rešilca za druge in zdaj sem ob vsaki malenkosti, ki jo začutim v sebi, panična ter prepričana, da je nekaj hudo narobe z mano).
Skratka, kako naj vem, ali imam hormonske težave, ali imam vnetje želodčne sluznice (ne bruham več in jem urejeno – vključena sem v terpavetski program), ali pa se mi morda dela kakšna novotvorba na rodilih??? Ali pa je vzrok zgolj psiha??
Noseča nisem, ker še nisem imela spolnih odnosov.
Hvala za nasvet 🙂
Spoštovani!
Težave, ki jih navajate so lahko posledica stresa, oziroma anksioznosti. Tudi izostanek menstruacije je morda posledica reakcije organizma na hud stres. Če se menstrualni ciklus ne bo uredil,pa je vsekakor potreben obisk pri ginekologu.
Lep pozdrav!