Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hormoni-slabo počutje

hormoni-slabo počutje

Dober dan.

Stara sem 32 let. Zadnja leta oz. zadnje mesece se počutim zelo slabo. Velikokrat dobim občutek kot da bom skupaj zlezla(omotičen občutek v glavi in močno razbijanje srca, suho grlo, vedno imam pri sebi vodo). Včasih si ne upam nikamor, sploh pa ne v kakšen nezračen prostor, še v trgovini komaj zdržim.Slabo spim, slabo prenešam vročino, izpadajo mi lasje, imam suho kožo(po lasišču tudi že luskavico), sem bolj bleda in tudi živčna. Ker tako slabo počutje ne pelje nikamor, sem šla k osebni zdravnici in takoj me je dala na test ščitnice.

izvid:
S-TSH=9.75 mlU/L (0.27-4.20)
S-T3 prosti=4.81 pmol/L (2.8-7.1)
S-T4 prosti=12.O7 pmol/L (12-22)

Ker mi ščitnica dela premalo, me je zdravnica napotila k tirologu na
polikliniko, kjer sem imela pregled, UZ in dala sem kri. Tirologinja je rekla da UZ ščitnice zgleda normalno in da se bo še na podlagi krvnih izvidov odločila glede zdravil. Izvidov še nimam, ko jih dobim vam sporočim.
Kaj menite vi na podlagi dosedanjih izvidov, bo teba zdraviti?
Danes mi je v službi zopet začelo srce tako razbijati, da so me peljali domov.
Zelo me je strah, ali naj čakam še 10 dni na izvide, ali lahko dobim zdravila že prej. Kaj menite vi? Koliko časa traja, da se počutje izboljša? Tako ne morem več.

Pa še to: Imam PCO, neredne menstruacije, močan PMS,pred 4 leti rodila(dojila 10 mesecev), prolaktin je 18.2. dve leti opažam tudi prozorne izcedke iz dojk, pa nevem zakaj.
Leta 95 konizacija( mislim, da se občasno že od konizacije počutim slabo), nato problemi z zanostvijo, laparoskopija (elektrokoagulacija jajčnikov) in histeroskopija, nato histero op.( pregrada v maternici).Nato klomifen in zanositev.L. 2000 rodila v 37 tednu(sprožen porod,ker se mi je povečal pritisk in beljakovine v urinu)Hčerka težka le 2180 g, ker pretok skozi posteljico ni bil vredu. L.2003 ponovno zanosila s klomifenom in splavila v 8.tednu. Ali je možno, da je bila moja ščitnica, ki je takrat še nisem testirala, kaj povezana z lažjim otrokom in lanskoletnim splavom?
Zadnjih 6 menst.ciklusov sem bila na klomifenu, sedaj pa naj bi prešla na pergonal inekcije,pa se kar bojim, ker me med ovulacijo jajčniki zelo bojijo, pa še slabo počutje, ki je verjetno zaradi ščitnice. Kaj menite naj počakam s pergonalom in najprej zdravim ščitnico? Ker tudi v drugo že dolgo ne morem zanositi, me zanima ali je to lahko zaradi ščitnice, ki premalo deluje?

Najlepša hvala za vse odgovore in lep pozdrav.

Maja

Spoštovani!

Glede na težave, ki jih navajate in laboratorijske preiskave gre za mejno premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo). Zvečana je vrednost TSH 9,75 mlU/l in mejno normalna pT4 12,07 pmol/l im pT3 4,81 pmol/l. Potrebno bo zdravljenje s hormoni ščitnice (L-tiroksin). Počutje se navadno izboljša po parih tednih.
Vsekakor je zmožnost zanositve pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice) zmanjšano, tako, da priporočam urediti delovanje ščitnice pred ponovno stimulacijo s pergonalom. Lanskoletni splav pa težko pripišemo samo morebitni latentni hipotirozi.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hoi,
Stara sem 21let, pišem ker imam zdravstvene probleme že en lep čas, zbujam se sredi noči ker imam občutek kot da nemorem dihat, včasih dobim vročinske valove po celem telesu, potem pa ko se pomirim pa se umiri, Danes se mi je pojavil podoben občutek po tisnem ko sem spila malo kave, dobila sem potne dlani, začela sem se rahlo trest, postala sem omotična srce mi je začelo razbijati, dobila sem občutek kot da rahlo plavam, drugače jem tudi depakine za epilepsijo, je možno da je to zaradi epilepsije? Pišem ker me Začenja skrbet da je nekaj hudo narobe z mano, čeprav so zdravniki ko so me nazadnje preiskali rekli da je z mano vse vredu, rahlo sem že sita tega počutja pa borb da ostanem pri sebi, drugače imam tudi probleme z depresijo, predpisali so mi že zdravila pa sem raje nehala jemat ker me je mama potem morala peljat na urgenco, mogoče veste če obstaja kakšen antidepresiv ki nebi reagiral z mojimi zdravili?

Spoštovani!

Potrebno bi bilo opredeliti ali dejanskogre za depresijo ali ne. Glede tega in predpisovanja ustrezne terapije je potreben pregled pri psihiatru.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close