Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Hormoni ok, protitelesa ne

Hormoni ok, protitelesa ne

Ravno ko mislim, da mi je tale moja ščitnica vsaj približno jasna, gre spet vse narobe.

Pred kratkim sem imela hude izpuščaje, zato me je zdravnica dala tudi na cel kup testov in začuda tudi na komplet pregled ščitnice (TSH, T3, T4 in protitelesa). Danes sem videla izvide, točnih vrednosti se sicer ne spomnim, vem pa da je TSH okrog 2, T3 in T4 v mejah, protitelesa pa blazno visoka. Zdravnica je rekla, da zaenkrat ne bi poviševala doze (eutx 25), naj pa pridem čez mesec spet kri dat za protitelesa (danes ne bi bilo realne slike, ker sem bila tri dni na medrolu). Rekla je tudi, da se bo vseeno posvetovala s tireologom (ker to je menda dokaj redko, da so hormoni ok, protitelesa pa ne).
A je to običajno, da doze ne povišajo ali…? meni sploh ni jasno tole, kako je to sploh možno in a to kaj pomeni v zvezi z nadaljnim zdravljenjem (druga zdravila? nov UZ?)

Doza hormona je v povezavi s količino hormonov v krvi in ne protitelesi. Če je količina vredu oz. v mejah normale, ti je ne višajo / nižajo.
Protitelesa pa kažejo na avtoimunsko bolezen, Hashimoto…Ne vem če je res redko da so hormoni vredu, protitelesa pa ne.. Konec koncev hormone že dopolnjuješ s tabletami, protitelesa pa kažejo nastajanje bolezni…

Dobro je, da imaš zdravnico, ki se posvetuje s tirologi.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Meta,

hvala za odgovor. Pozabila sem informacijo, da je Hashimoto že moja diagnoza. Kar me bega je to, da sem nekako sklepala, da se z ‘normalnimi’ izvidi oz. hormoni posledično umirijo tudi protitelesa. Težavo jaz vidim predvsem v tem, da se še vedno ne počutim ‘100%’ – še vedno sem utrujena, težave s spanjem, … – je to lahko samo zaradi protiteles?
Poleg tega me malo tudi skrbi, ker je moja ščitnica že poškodovana (5 let nezdravljena – če prav razumem, so ravno protitelesa mediatorji te škode) in če so moja protitelesa tako visoka, kaj to pomeni za naprej…

Dolgoročno Hashimoto pomeni da ščitnica popolnoma neha delovat in hormone nadomeščaš s tabletami.
Kako hitro gre proces ne vem, verjetno različno od bolnika do bolnika.
Protitelesa so že manifestacija bolezni.Šćitnica z dodajanjem hormonov ne “ozdravi” oz. dodajanje ne ustavi procesa bolezni, vsaj kot vem. Dodajanje hormona je le zapolnitev vrzreli, ko jih ščitnica sama ne dela dovolj. To ni zdravilo. Tako da si zamudila kvečjemu to, da bi dobila dodatek hormonov prej preden je telo tako zelo brez, da je počutje že zelo slabo.
Počutje naj bi se izboljšalo ko se uredi nivo hormonov (s pravilno dozo tablet), se pa to ob propadanju ščitnice spreminja.

Nekateri trdijo, da se da z določenimi alternativami zadevo zabremzati, a tu nisem strokovnjak. Malo pobrskaj po forunih ali našem FB profilu… A poznam kvečjemu eno osebo, ki pravi, da ima uspehe in tudi veliko ve o tem. Poišči Rožo na forumih ali FB in jo vprašaj.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Je možno dobiti kakšen link do gospe za alternativno zdravljenje Hashimoto.

Roža je pisala na tem forumu: http://metuljcica.mojforum.si/.

Mogoče bi pomagala tudi knjiga:
Why do I still have thyroid symptoms? : when my lab tests are normal : a revolutionary breakthrough in understanding Hashimoto’s disease and hypothyroidism / by Datis Kharrazian ; [foreword by Aristo Vojdani]. – New York : Morgan James, cop. 2010. – XXIV, 316 str. : ilustr. ; 23 cm
O avtorju: str. V-VI. – Bibliografija: str. 243-294. – Kazalo
ISBN 978-1-60037-670-2
COBISS.SI-ID 15424821
http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=SEARCH&base=COBIB&select=ID=15424821

Enkrat sem se celo trudila s seznamom priporočenih knjig za tiste, ki imajo različne zdravstvene težave, mogoče bi tudi iz tega kaj prav prišlo:
http://med.over.net/forum5/read.php?105,4474646

vsekakor priporočam branje knjige , ki jo je navedla AlenkaR

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close