Najdi forum

hormoni

Pozdravljeni!

Zelo pozdravljam ta blog in sem že marsikaj koristnega izvedela v zadnjih dneh, ko sem ga slučajno odkrila. Ker sem tudi sama v srednjih letih, sem že šla na test hormonov v Adrialab, ampak nisem bila poučena, da je pomembno, kdaj greš na test, tako da sem dala kri peti dan ciklusa. Zdravnica, ki me je napotila, mi tega ni povedala, in ko sem prinesla izvide, je bila šokirana nad rezultati. Prosila bi vas, če jih lahko pokomentirate tudi vi. Predpisala mi je 25 ml kremo progesterona in kapsule DHEA.

S-TSH 1,68 mlU/L
S-T4 Prosti 13,54 pmol/L
S-T3 Prosti 3,89 pmol/L
S-Estradiol 281,4pg/mL
S-Testosteron 0,060 ng/ml
S-Progesteron <0,030 ng/ml
S-FSH 10,44 mlU/mL
S-LH 10,53 mlU/mL
S-Prolaktin 12,43 ng/ml
S-Kortizol 193,1 nmol/L
DHEA-S 1,25 umol/L

Vnaprej se vam zahvaljujem.
Simona

Pozdravljeni!
Ne vem, nad čem se je tako zgrozila vaša zdravnica.
Upam le, da vam je razložila, da progesteron merimo v drugi polovici ciklusa (po ovulaciji), ker le takrat nastaja v primernih koncentracijah.
Če še imate menstruacijo, morate svoj ciklus upoštevati pri merjenju in dodajanju hormonov.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Zdravnica mi ni povedala, kdaj se meri progesteron, tako sklepam, da rezultat analize ni reprezentativen, in lahko grem še enkrat, kar pa ni poceni.
Zgrozila se je, ker so vrednosti večine hormonov nizke in sem po njenem življensko ogrožena. Rekla mi je, da se čudi, da sploh stojim na nogah, in da je potrebno čimprej ukrepati. Kar malo me je prestrašila. Naj povem, da se ta oseba zelo veliko ukvarja s svetovanjem o bioidentičnih hormonih, zato sem zaupala in se odločila za obisk pri njej.

Pozdrav, Simona

Pozdravljeni!
Razumem.
Vsaj kar se tiče laboratorijskega izvida niste “življensko ogroženi”.
Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Spoštovani,

zanima me kakšni so simptomi pomanjkanja progesterona. Stara sem 30 let in za seboj imam odmrtje ploda v 10t ter spontani splav v 6 tednu. Sedaj sem ponovno zanosila, danes je točno 5 tednov in včeraj sem dobila rjav izcedek, ki traja še danes. Doma imam še škatlico Utrogestana od zadnjič-bilo je prepozno da bi ga začela uporabljati in ker lahko grem h gin komaj jutri, sem pomislila, da nič ne škodi če ga preventivno vzamem do jutrišnjega posveta z gin.

Imam pa redne menstrualne cikle na 28 dni, vendar dobim vedno 4-5 dni pred menstruacijo rjav izcedek. Konstantno sem tudi že 2 leti zelo utrujena.

Jajčnike imam BP, bila sem pa na HSC, kjer so mi odstranili manjšo pregradico.

Kaj predlagate? Ali lahko vzamem Utrogestan? Je možno, da imam simptome pomanjkanja progesterona? Ali me lahko gin pošlje na kakšne hormonske preiskave v primeru, da se bo nosečnost obdržala ali se te preiskave delajo samo v nenosečem stanju?

Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Nič ni narobe, če ste do jutrišnjega posveta ponovili terapijo, ki vam je bila svetovana v enakem primeru pred časom. Samoiniciativnost mi je celo všeč.
Ni pa zagotovila, da bo terapija pomagala. Odvisno od vzroka za rjav izcedek. Rjav izcedek je lahko samo normalen znak uspešne nosečnosti. Utrogestan (progesteron) nosečnosti ne bo škodil.
V nosečnosti nimamo navade kontrolirati nivoja progesterona v krvi, tudi če progesteron predpisujemo, kot podporo začetni nosečnosti.
Izven nosečnosti pa laboratorijsko lahko dokažemo pomanjakanje.
Srečno in uspešno nosečnost vam želim!
Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Najlepša hvala za želje in odgovor.

Lep pozdrav!

New Report

Close