hormoni
stara sem 26let, na podlagi izvida(DHEAS 4 umol/l, dht 2 nmol/l, testosterom 0,7 ng/mol, FSH 6,7 mlU/ml, LH 4.9 mlU/ml, zaradi nerednih m,povečane poraščenosti,zelo močne razdražljivosti) sem
bila sem pri endokrinologu, ki mi je priporočal zdravljenje z aglurabom ter nakazal,da sumi na pco.opravila sem še enkrat določene preiskave,izvid je potrebno čakati 1mesec.
-sedaj me zanima ali je sploh možen pco sindrom,glede na to da imam fsh, lh v normalnem razmerju.
-ali bi lahko jemanje kontr.tablet zmajšalo povečano vrednost dht in DHEAS hormona?
-kako se sploh ugotovi ali gre za preveliko količino moških hormonov zaradi pco oz.v nepravilnem delovanju jajčnikov kdaj pa,če je za to kriva nadledvična žleza?
Spoštovani!
Sindrom PCO je možen kljub normalnim vrednostim FSH in LH.
Jemanje kontraceptivov ni zvišalo dht in DHEAS
DHEAS nastaja v skorji nadledvičnice in se v perifernih tkivih spremeni v androgene (dht, testosteron). Sicer je bilo o sindromu funkcionalne androgenizacije na tem forumu že večkrat govora.
Lp
pozdravljeni!
verjetno ste spregledali moje drugo vprašanje,bom še enkrat napisala, spraševala sem ali bi lahko jemanje kontr. tablet (npr.tbl. diane,ki delujejo najbolj antiandrogeno) zmanjšajo in ne povečajo, kot ste vi napisali, povišano vrednost dht hormona, ki pri meni povzroča pretirano izpadanje las,poraščenost in razdražljivost?
ker mi ginekol. ni opazila z UZ nobenih cist na jajčnikih, gre pri meni verjetno za funkc. androg. brez pco sindroma, zato me zanima, če bi lahko jemanje kontr.tbl. vplivalo tudi na androgene ki prihajajo iz nadl. žleze ali samo na zmanjšanje povečanih androgenov (v mojem primeru dht) ki so neposredno povezani z izločanjem iz jajčnikom?
ostalo podatke v zvezi s fa in pco sem na forumu že poiskala. hvala in lep pozdrav!
karla
g. Pirnat, lepo prosim če mi lahko odgovorite še na to vprašanje, ker vaš odgovor nisem popolnoma razumela;
torej ali lahko samo z jemanjem kontacepcijskih tablet kot diane vseeno vplivamo na poraščenost, izpadanje las.., ki je lahko posledica povišanega dht hormona, kljub temu, da se njegova koncentracija v serumu ne znižuje
(torej je vse odvisno od občutljivosti receptorja za ta hormon)??
hvala!