Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hormoni?

hormoni?

Stara sem 26 let in imam za sabo dva poroda. Pred desetimi leti sem zblolela na ščitnici, in mi tudi primanjkuje hormona cholinesteraza, ki razgrajuje narkozo in naj bi bil povezan s ščitnico in sem imela tudi pri carskem rezu zaradi tega pomanjkanja težave. Sedaj mi ščitnica že dve leti ne nagaja oz. normalno deluje, tako da niti zdravil na rabim jemati.
Ampak mene zanima nekaj drugega. Imam 18 mesecev staro hčerko, ki jo še dojim, vendar imam sedaj pol leta redno menstruacijo. Pred mesecem dni sem si dala vstaviti navadnmi materični vložek. Sedaj pa moje vprašanje. Koža se mi je v teh zadnjih mesecih odkar imam menstruacijo zelo poslabšala in zgleda kot pri kakšni najstnici. Polno imam mozoljev tudi po hrbtu. Koža je nečista in mastna, ter polna mozoljev in ogrcev. Vem da je to povezano s hormoni in menstruacijo ampak ali lahko sama s prehrano oz. čim podobnim sama izboljšam kakovost kože in tudi izgled. Moja prehrana vsebuje večinoma zelenjavo in solate ter sadje zato več ne vem s čim bi si lahko pomagala. Mogoče poznate kakšne maske ipd. Prosim za kakšen nasvet!

lp nina

Spoštovani!
Vsako kožno spremembo je potrebno videti in se v skladu s tem odločati za morebitno terapijo. Če gre za pravo mozoljavost, je na mestu npr. antibiotično zdravljenje, seveda pa ga mora predpisati dermatolog. Večina tovrstnega zdravljenja je nezdružljiva z dojenjem.
Najtežje oblike aknavosti zdravimo z Roacutanom, ob katerem pa je potrebno 100% zaščita pred nosečnostjo.
Za nego mastne in problematične kože so primerne naslednje dermatološke kozmetične linije: Avene (Cleanance), Eucerin za problematično kožo ali Sebium (program za aknasto in mastno kožo). Vse so na voljo v lekarnah.
Pogosto pa tudi s primerno nego aken ne morete povsem odpraviti in je pogosto potrebno priključiti tudi primerno zdravljenje, ki ga predpiše dermatolog.
Pri prehrani se izogibamo začinjeni hrani, mastni hrani, salamam, svinjskemu mesu, tudi čokoladi. Nekateri opazijo izbruh aken tudi po uživanju arašidov, lešnikov in orehov.
Pazite tudi na oblačila, ki naj bodo čim bolj zračna; izogibajte se sintetičnim oblačilom, ki slabo dihajo.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close