Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Hondrosarkom – ponovno

Hondrosarkom – ponovno

Spoštovana ga. Irena !

Najprej vas lepo pozdravljam in vas zopet prosim za nasvet. Kot veste, je bil mojemu možu lani v starosti 29 let odkrit hondrosarkom. Odstranili so mu tumor, kasneje pa ni imel nobenega zdravljenja – niti obsevanja, niti kemoterapije. Od takrat ima na vsake dva meseca kontrolo. Zanima naju, če je dovolj to, da mu pri vsaki kontoli samo pregledajo bezgavke, pretipajo roko, kjer je ta tumor bil in poslušajo pljuča. Enkrat so mu slikali pluča ter poslali na pregled krvi, kaj več pa ne. Ali je to dovolj za ugotovitev ponovitve raka? Skrbi naju namreč, da te kontrole niso dovolj obsežne, saj trajajo od 5 do 10 minut. Moža od operacije naprej pogosto boli roka, tam kjer je bil tumor ima občutek, da mu je vroča, čeprav na dotik ni ter tudi mravljinčasta. Zdravnik na kontroli mu tega ni znal pojasniti.

Draga ssss****!

Menim, da bi morale kontrole vključevati vsaj eno izmed tehnik prikaza s slikanjem (ultrazvok, CT). Ker je bil tumor na takšnem mestu, da bi se ponovitev dalo dobro otipati, verjetno omenjena slikanja ne bi bila potrebna na čisto na vsakem pregledu (in tudi, če upoštevamo, da ta tumor raste počasi). Mož opisuje težave z zaznavanjem, ki so živčnega izvora. Ali je to nastalo zaradi same operacije ali zaradi novega dogajanja, ne morem oceniti.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Zahvaljujem se vam za odgovor, hkrati me pa zanima če Vi ali mogoče kdo iz foruma pozna kakšnega privat onkologa v Sloveniji.

Draga ssss****!

Žal privatnega onkologa ne poznam, je pa možno samoplačniško opraviti ultrazvok v številnih diagnostičnih centrih po Sloveniji, če bi to želeli.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Draga Irena !

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, imam pa še eno vprašanje. Moj mož je na zgornjem delu vratu opazil nekakšno oteklino, ki se otipa s prsti, ne bi mogla reči da gre za bulo. Šel je k splošni zdravnici, ki je menila da gre mogoče za nategnjeno mišico na vratu, vsseno pa je poslala še na UZ vratu. Na UZ ni bilo videti nič posebnega, tudi roka je bila videti v redu. Zdravnica mu je dejala, da če v 14 dneh oteklina ne splahni, naj gre na OI na pregled. Kaj naj bi to bilo in zakaj bi moral iti na pregled?

Lep pozdrav !

Draga ssss****!

Pri miksoidnem hondrosarkomu se tumor pogosto ponavlja (zabeležena je ponovitev tudi po 18 letih od odstranitve), niso pa izključene tudi metastaze ali zasevki po kirurški odstranitvi tumorja, ki se prav tako lahko pojavijo po več letih. Če torej ne gre za nategnjeno mišico ali kaj drugega, je nujno treba izključiti možnost metastaze z ustreznimi preiskavami na OI.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Hvala za vaš odgovor. Zanima me, s kakšnimi preiskavami bi se to dalo izvedeti. Mislila sem, da je dovolj pregled z UZ. Če ne gre za nategnjeno mišico, mi prosim razložite kaj bi potem LAHKO bila ta zadeva na vratu – bezgavka ali kaj ? Ali se zasevki ne vidijo na UZ?

Draga ssss****!

Ultrazvok ni univerzalna diagnostična metoda in ima tudi svoje pomanjkljivosti. Najbolj zanesljivo pridemo do diagnoze z odvzemom vzorca tkiva (biopsija) in nato histološkim in citološkim pregledom vzorca. Tako ugotovimo, za katero tkivo gre in ali morda vsebuje rakave celice. Najpogosteje se zasevki pojavljajo v bezgavkah.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Pozdravljeni !

Zopet se vam oglašam, ker imam spet nekaj vprašanj. Mojemu možu oteklina na vratu po treh tednih ni izginila, zato je šel na OI na pregled. Tam je njegova zdravnica pregledala izvid UZ, ki ga je nesel seboj (izpred treh tednov) in na katerem ni zaznati nič posebnega ter ga samo potipala po vratu in levi roki. Ugotovila je, da ni nič “nevarnega”, da se je mogoče le prehladil. Moram povedati, da mož dela na prepihu in da njegova oteklina na vratu od časa do časa splahni, vendar ne izgine. Včasih ga tudi boli. Kaj bi to lahko bilo ? Naj povem, da je bila zdravnica na OI zelo prijazna, vendar me skrbi, da je bil pregled bolj površen. Ali lahko zdravnik samo z otipom preveri, ali je oteklina “sumljiva”. Moj mož ima na vsake dva meseca kontole, ki vsebujejo samo tipanje vseh bezgavk, leve roke in pregled pljuč (ne slikanje!). Ali je to dovolj ? Kako izvedeti, ali se je mogoče rak ponovil ? Ali se najprej povečajo bezgavke ?

Želim vam lep, sončen dan in se vam zahvaljujem za vaše izčrpne odgovore.

Draga ssss****!

Na vaša vprašanja žal ne morem odgovoriti, toplo pa vam priporočam, da svoje strahove zaupate kar zdravnici, ki moža pregleduje na kontrolnem pregledu. Izrazite željo, da želite biti o vsem obveščeni, tudi o verjetnosti, da se je rak ponovil. Pokažite odločnost in se postavite zase. Preko omrežja seveda ne morem oceniti, kakšna je oteklina in kaj bi veljalo storiti. Če UZ ni pokazal nič posebnega, so možnosti nadaljnih standardnih preiskav pravzaprav izčrpane. Pri ponovitvi bolezni bi se zelo verjetno povečale bezgavke. Pozanimajte se še o možnosti, da bi mož opravil PET (pozitronsko izsevno tomografijo) in ali bi s preiskavo v njegovem primeru lahko kaj razbrali. Morda bi prišla v poštev še scintigrafija ali magnetna resonanca. Preiskave seveda odredi zdravnik strokovnjak, ki obravnava vašega moža, in to izključno v primeru, da presodi njihovo potrebnost, saj mnoge niso povsem neškodljive. UZ je neškodljiv in za spremembe tik pod površino telesa dovolj natančen.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close