Najdi forum

homologacija-sprememba

Prosim, če mi lahko kdo razloži kakšen je postopek oz. kaj potrebuješ za spremembo oz. dopolnitev podatkov (konkretno gre za drugo dimezijo gum) v homologaciji za osebni avto.

Kam se obrniti in kakšne papirje potrebuješ?

Hvala!

Hoj!
Jaz vem toliko, da moras poslati original listek proizvajalcu ali v boljsem primeru pooblascenemu prodajalcu, kjer si kupil vozilo , ki ti potem uredi potrditev spremembe preko uradnega proizvajalca….Naprimer, ce imas Renaultovo vozilo, moras to urejati v Novem mestu….Potem ti izdajo novo homologacijsko potrdilo z vnesenimi spremembami….A to sele tedaj, ce so spremembe po njihovem mnenju sprejemljive….LP!

Joj ne zavajaj, oglasi se na celovški na Integralu, tam sedi g. Jager, ki ti bo to za nekaj dinčkov in kolkov z veseljem uredil.

Brez zavajanja smo morali tak postopek speljati mi, preden smo montirali vlecno kljuko na avto…Ce pa je to se bolj enostavno na tak nacin kakor pravis ti, hvala Bogu, da je tako….In naslednji bo imel vecjo sreco kakor mi…In prav je tako. LP!

A ne rabim nobenih papirjev? Včeraj so mi na LPP-ju rekli, da potrebujem potrdilo proizvajalca, da lahko namestim takšne gume. Danes pa so mi v Revozu rekli, da potrebujem A test za feltne!?

Halo! Vsak pravi drugače.

lp

Ja sej, tako so rekli tudi nam in potem je sla vloga s homologacijskim listkom in s predlogom v tovarno…Predlog za tisti in tisti tip vlecne kljuke, ( torej mora biti atestirana! ), za katero morajo dati soglasje, da je vozilo po montazi ravno tako tehnicno brezhibno….A tako je bilo pri nas…Ocitno bo treba preveriti se tam, kjer predlaga dr. pa da vidis, ce gre drugace….LP!

Toliko brezveznih poti, klicanj in prošenj, da se ti zmeša.

Ali morda veš kdo je zastopnik oz. kdo prodaja ALU platišča BORBET?

lp

Oprosti, se to bi dodala: Mi smo potem ugotovili, da na proizvajalcevem pooblascenem servisu uredimo ves postopek, torej nam je pooblasceni servis zmontiral tocno taksno kljuko, ki je za proizvajalca ze atestirana….Sicer bi se stvar menda lahko zakomplicirala…LP!

Oprosti, a pojma nimam….Verjetno bos dobila od koga drugega tocen odgovor….LP!

Zadeva je sledeca.
V homologaciji avtomobila (bel kartoncek na katerem so podatki o uvozniku avtomobila, serijska stevilka, leto proizvodnje itd) lepo tudi pise katere dimenzije gum lahko zmontiras na ta avto. Ce so gume v okviru teh dimenzij ne bi smela imeti nobenih problemov.
Ce pa hoces dati na avto vecje in sirse gume ter seveda tudi platisca (po domace feltne) ti mora prodajalec teh platisc za njih ob nakupu izdati tudi homologacijo (to je potrdilo o izvoru =uvoznik, dimenzije…).
Ker pa proizvajalec avtomobila ni predvidel tako ,,velikih” platisc za ta avto pa moras narediti se homologacijo teh platisc na avtomobilu – to naredis tam kjer delajo tehnicne preglede. Seveda bos pregled in pridobitev homologacije placala, ceprav so feltne in avto vsak posebej ze homologirane – kombinacija pac ni.
Nasvet:
Na tehnocnega pojdi z originalni dimenzijo, ko pa ga opravis zamenjaj gume, pa ti noben nic ne more!
Pa veliko uzitkov z ,,valerji”

PS: Se mi zdi,da Borbetke dobis pri Spanu?!

Hvala za pojasnilo.

Sprašujem zato, ker sem dobila informacijo, da ti lahko policist vzame tablice, če nimaš prave dimenzije gum in da je potrebno dati to vpisat v homologacijo.

Če je pa to res pa nimam pojma. Ženska, pač.

lp

Še to. Tehničnega pa sem naredila s temi gumami (ne pravimi), ker niso zahtevali homologacije. Sreča!

lp

Sorry, zdej pa se meni nekaj pojasni, prosim. Ali ni malce riskantno, ce fliknes povsem drugacen tip felten in gum na avto, ki je sicer skonstruiran, atestiran in ne vem kaj se na “original” deklarirane v servisni knjizici in v homologacijskem potrdilu? Se ti ob primeru montaze drugacnih dimenzij in kvalitete plascev in felten utegne zgoditi kaj neprijetnega pri varni ali mogoce celo “varcni” voznji? LP!

Ce jih lahko kupis uradno pri prodajalcu je zadeva popolnoma varna. Proizvajalec na nek nacin predpise optimalno velikost gum. Vemo pa, da daje sirsa in nizja guma boljsi oprijem in seveda z njeno sirino tudi narasca upor, ki nastaja pri kotaljenju, s tem pa se poveca poraba in zniza hitrost. Poglejte si kdaj kaksen sportni avtomobil, kjer je pomembna le hitrost in lega na cesti, vzdrzljivost in poraba pa nimata takega pomena. Zal eno z drugim ne gre.
Pri ekstremnem pretiravanju z velikostjo gum, pa se povecajo tudi pritiski na dele ki to gumo nosijo (vilice, stabilizatorji, koncniki, amortizerji, vzmeti).
Ce ze damo gor drugo, vecjo dimenzijo, potem je dobro, da avto tudi znizamo, damo trse vzmeti, kajti le tako se bodo vozne lastnosti res ocitno izboljsale, drugace pa si bomo nakopali le stroske (predvsem drazje gume in ne toliko mozne okvare) res pa je, da bo avto na pogled lepsi, mi pa bolj nastopaski.
Policaj pa ti lahko tablice vzame, le ce je avto tehnicno neizpraven, z vecjimi gumami pa ravno ne vem, kako je zadeva z njegovega vidika, izvedljiva.
Osebno mnenje – malo sirsa guma ne skodi, lahko je le bolj varna.
Pa srecno voznjo!

Vau! hvala za lepo obrazlozitev…Izgleda, da se spoznas…LP!

Uradne dimenzije so 185/60/14, jaz pa imam 195/50/15. Avto je že original znižan, ker je sport izvedba.

lp

New Report

Close