Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Homogenizirano mleko

Homogenizirano mleko

Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem ali je pitje mleka zame in za mojo družino sploh zdravo.

Smo namreč 5-članska družina, trije otroci stari 11, 8 in 6 let. Poraba mleka je v naši družini precej velika (cca 1 liter mleka na dan). Ker je naš proračun bolj skromen, kupujemo homogenizirano mleko. Na spletu je veliko informacij o tem da je to mleko zelo škodljivo. Zanima me kaj je od tega res. Ali z nakupom in zauživanjem takšnega mleka zelo škodujem svojim otrokom in ostalim članom družine?
Vsi, še posebej otroci imajo mleko in pripravke iz mleka zelo radi (kosmiči, čokolino,…) zato si ne predstavljam da bi mleko črtali iz jedilnika.
Glede na to da je nehomogenizirano mleko precej dražje za naš proračun težko sprejemljivo pa me vseeno zanima ali je to mleko dovolj zdravo za moje otroke.

Hvala že vnaprej za vaš odgovor.

Dejan

Vprašanje res ni lahko. Objave, ki jih spremljam so si zelo nasprotujoče. Od besed, da je tako mleko strupeno do tega, da je povsem zdravo in varno.
Kot trdim za vsa živila, so takšna, ki so v naravni obliki najboljša in vsaka predelava zagotovo vpliva na njihovo kakovost (razen določenih, ki nepredelana niso sprejemljiva za uživanje).
Osebno se bolj nagibam k temu, da se živila (vključno z mlekom, če ga uživate) uživajo v čim bolj naravni obliki iz česar že lahko sklepate, da je najbolj naravno nehomogenizirano in ne sterilizirano mleko. Seveda je naravno mleko tudi ne prekuhano, z uživanjem takega mleka res lahko tvegate okužbo, saj je od krave do mlekomata kar nekaj poti in postopkov, ki so lahko dobro ali pa malo manj dobro obvladovani. zato vam kljub temu ne bi svetovala, da uživate povsem surovo mleko prav iz tega razloga.
Bi pa vam svetovala nehomogenizirano mleko in pasterizirano (ne sterilizirano), ima sicer krajši rok trajanja ker je obdelan na nižji temperaturi.
Osebno bi tudi postopno zmanjševala uporabo mleka z uvajanjem drugih živil.

Da zelo škodite otrokom, če uživajo takšno mleko, spet ne bi mogla z gotovostjo trditi so dokazi za in proti.

Kot omenjeno čim manj predelano in postopno zmanjševanje, bi bil moj nasvet.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close