Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija homocistein kot dejavnik tveganja

homocistein kot dejavnik tveganja

Spoštovani,

zanima me, če se da iz ravni folne kisline in vitamina B12 v krvi sklepati na raven homocisteina v krvi?

Kaj menite o določanju ravni homocisteina v krvi kot napovedovalca oz. dejavnika tveganja za srčni infarkt in možgansko kap? V nekaterih virih je namreč zaslediti, da je homocistein zanesljivejši napovedovalec srčnožilnih zapletov kot holesterol.

Zanima me tudi vaše mnenje o smiselnosti jemanja statinov pri ljudeh, ki imajo sicer povišan skupni holesterol, npr. 8,0 mmol/l (in tudi neugodno razmerje HDL/LDL), vendar nimajo visokega krvnega tlaka in nimajo poapnelih žil.

Bolj kot to, kar je uveljavljena praksa v slovenskem zdravstvu, me zanima vaše osebno mnenje, za katerega se vam iz srca zahvaljujem.
Lp

Hvala za zaupanje. Vaše vprašanje je zelo zanimivo. Konzultiral sem ustrezno službo v UKC. Dobil sem negativen odgovor.
Medicinske šole po svetu se nekoliko razlikujejo pri diagnostičnih postopkih pri ugotavljanju posameznih bolezni. Konzultiral sem službo v UKC, v kateri imajo veliko izkušenj o diagnostiki srčnih infarktov. Tam nimajo v rutinskem programu preiskave homocistein za potrditev ali izključitev srčnega infarkta, vedo pa, da obstajajo po svetu raziskave na tem področju.
V dopisu ni podatkov, ali je bolnik družinsko obremenjen glede ateroskleroze, ali je debel, ali je kadilec. Če nima , razen povišanega holesterola nobenega drugega dejavnikov tveganja lahko skuša znižati holesterol z zdravim načinom življenja. Ali ima objektivo dokazano, da nima poapnenih žil? Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Bolnik je glede ateroskleroze družinsko obremenjen, ni debel in tudi kadilec ni. Da nima poapnelih žil, ni objektivno dokazano. Verjetno bi za izključitev aterosklerotičnih sprememb bil potreben ultrazvok celotnega ožilja (uz vratnih arterij, uz možganskih žil, uz srca,..)? Seveda, ne pričakuje, da bi ga zdravnik preventivno napotil na vse te preiskave. Verjetneje je, da se mu, če holesterola ne uspe znižat z zdravim načinom življenja, predpišejo statini.

Glede na pogostost predpisovanja statinov (farmacevtski lobi) tudi ne gre pričakovati, da bi se našel interes, da se vključi preiskava homocisteina v rutinski program za potrditev ali izključitev srčnega infarkta…
Na podlagi vašega odgovora in pogovora z drugimi strokovnjaki ugotavljam, da določanje ravni homocisteina v krvi kot napovedovalca srčnožilnih zapletov pri nas še nekaj časa ne bo stalna praksa.

Za vaš čas in trud se vam najlepše zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam.

Našel sem podatek, da je bilo več preiskav opravljenih za ugotovitev ali je tudi homocistein dejavnik tveganja za srčnožilno bolezen. Do sedaj je odgovor negativen. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close