Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Homeopatija homeopatska kamilica za izraščanje zob

homeopatska kamilica za izraščanje zob

Spoštovani,

naš desetmesečnik se že 4 mesece zbuja ponoči na približno dve uri. Zadnje tri tedne ima težave z izraščanjem zob; zelo se slini, rokice ima v ustih,… težko rečem, da je spanje zaradi tega še slabše.

V lekarni smo dobili Matricaria recutita C 12 Chamomilla, z navodilom naj otroku dajemo 3 ali 5 granul (odvisno od težav) enkrat dnevno in prenehamo takoj, ko bo izboljšanje, če se stanje poslabša, pa spet začnemo.

Prosim za pojasnilo:
– koliko časa lahko neprekinjeno dajem granule?
– kakšen je pravilen odmerek (3 ali 5 granul)?
– ali je dovolj, če otrok dobi odmerek le enkrat dnevno?
– ali res lahko prekinem zdravljenje, ko se stanje izboljša in nato spet pričnem, ko se poslabša?

Za vašo pomoč se vam že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Tanja

Pozdravljeni,
kamilica je poleg beladone in arnike najbolj zlorabljano homeopatsko zdravilo, se pravi predpisovano in izdajano brez ustrezne indikacije.
Ko nekdo potrebuje kamilico, mora biti prisoten element agresije, tečnobe, nepotrpežljivosti in močne občutljivosti na bolečino. Otrok je stračno tečen, nič ga ne zadovolji, daš mu igračko, ki jo takoj vrže proč, moraš ga nositi, pa kmalu mu to postane zoprno, zato ga odložiš, mu spet ni prav, ga spet dvigneš, je še bolj zlovoljen.. Zgubljaš živce, on tudi, potem vseskozi kriči, da se ga kar ustrašiš in bi ga najraje nadrl in prebutal. Potem pride stanje, ko ga sploh ne moreš pomiriti, on samo kriči in besni in kruli, lahko se spravi v pravi delirij… To je prava slika stanja, ko nekdo potrebuje homeopatsko kamilico, pa naj bo vzrok kakršenkoli že.
Velikokrat imamo opraviti z vsaj približno takim stanjem pri izraščanju zob in takrat seveda kamilica dobro pomaga. Kadar pa je slika drugačna (otrok je na primer žalosten, milo toži, joka in stoka in je crkljiv), to zahteva drugo zdravilo in takrat homeopatska kamilica seveda prav nič ne pomaga.

Izraščanje zoba lahko smiselno obravnavamo kot akutno obolenje, kjer nekako velja, da homeopatsko zdravljenje traja nekako 5 dni, lahko tudi kakšen dan več, po preteku tega obdobja pa ponovimo zdravilo samo izjemoma, kadar dobimo po tem času popoln relaps stanja. To bi bil odgovor na prvo vprašanje.

Homeopatska zdravila so nematerialna, zato logika količine ne igra nobene vloge. En odmerek pomeni enkraten kvaliteten stik telesa z zdravilom, pa je čisto vseeno, ali poližem 2 kroglici naeknrat, ali jih poližem 100. Vseeno, če raztopim v vodi 1 kroglico ali celo stekleničko, vseeno, ali raztopim v neme decilitru ali enem litru vode in vseeno, ali popijem en požirek ali cel liter te raztopine. Sam v akutnih primerih ponavadi pacientom svetujem, naj 2 kroglici raztopijo v 1-2 dcl vode in popijejo en požirek te raztopine v ustreznih časovnih intervalih, raztopino pa hranijo v hladilniku.

Interval jemanja določimo individualno, načeloma velja pravilo, da bolj ko je sitaucija resna in huda, pogostejše ponavljanje potrebuje zdravilo. V teoriji res velja, da tudi homeopatska zdravila dajemo v najmanj potrebnih odmerkih in ponovitvah. Iz tega slade pravilo, da damo naslednjo dozo zdravila tedaj, ko opazimo, da se situacija spet poslabšuje Zato ste dobili pravi podatek, pacienta načeloma v teoriji lahko pozdravimo tudi samo z enim odmerkom. Ker pa ima laik lahko težave s prepoznavanjem nians v zdravstvenem stanju, se je v praksi dobro uveljavilo pravilo 5-4-3-2-1. To pomeni, da prvi dan pacient ponavadi potrebuje 5 ponovitev zdravila (na prbl. 3 ure), drugi dan 4 ponovitve (na prbl. 4 ure), tretji dan 3 ponovitve (na prbl. pet ur), četrti dan zjutraj in zvečer, peti dan samo še enkrat. Nevarnost, da bi na ta način predozirali zdravilo, je precej majhna, zato lahko pravilo zagovarjam kot nekakšen standard. Dopolnjevati pa ga mora drugo univerzalno pravilo. Če je zdravilo narobe izbrano ali se resnično predozira, potem se zdravstveno stanje lahko slabša in v tem primeru moramo takoj prekiniti jemanje homeopatskega zdravila in njegov učinek, ki je kot omenjeno potencialno lahko tudi neugoden, v nekaj urah popusti. Glavno vodilo je torej splošno zdravstveno stanje pacienta.

Upam, da sem uspel v kratkem obnoviti precej zapleteno poglavje v homeopatiji, ki je imenuje doziranje zdravila.

Pa še to. Če so na splošno težave z izraščanjem zob, otrok najverjetneje potrebuje kronično zdravljenje, kamilica in podobna zdravila so samo za gašenje požarov. Toliko bolj verjetno otrok potrebuje kronično zdravljenje, če ima še sicer kakšne druge težave, kot je pri vas npr. nočno zbujanje. V tem primeru pa priporočam zdravnika homeopata.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Bi se navezala na tole temo saj imam vprašanje o jemanju Matricaria recutita C 30 Chamomilla. V lekarni so mi svetovali potenco 30, ker je otrok zlasti zvečer, čez dan pa še nekako gre, zelo hud, jezi se, bil bi na rokah, potem pa pleza po meni, bi šel dol, otepa z rokicami, slabo spi – vse pa se navezuje na izrast zobkov. Pred tem smo jemali calgel, vendar smo mazali ves čas, zaleglo je za krajši čas…potem so mi svetovali uporabo Chamomille. Ker le teh zdravil ne poznam, sem v lekarni sicer dobila navodila, a sem se znašla v zagati- saj mi je svetovala, da naj mu dam 3 kroglice ali v vodo ali pod jezik (jaz mu dam kar v usta- star je 8 mesecev) …potem pa ko bo spet hudo ponovim, lahko na 15 minut….Včeraj smo začeli pred spanjem- sem mu dala 3 krglice in se je umiril in celo zaspal, spal celo 4 ure, a se je potem ponoči zbujal na cca 1 uro- ali mu dam vsakič 3 kroglice ko se zbudi in joče? ali dam kroglice v vodo in mu potem dajem na žličko vsako uro. Skratka ne vem kako dozirati, da ne bo preveč?

Zanima me še, kako ravnati, če v enem tednu uporabe zobek še vedno ni zunaj in “nagaja”- ali nehamo uporabljati ali nadaljujemo? Pedontologinja je povedala, da ima otrok precej trde dlesni in da zato težko pridejo zobki ven, da pa ni drugega kot da počakamo in hladimo z geli?

Hvala za pomoč!

Čestitke,
ste naravni talent. Res. Utemeljitelj homeopatije Hahnemann je napisal, da je najboljši način jemanja ta, da zdravilo ponavljaš samo na toliko časa in tolikokrat, kot je to potrebno. Torej, daš en odmerek in čakaš in s pravim zdravilom dosežeš izboljšanje, ki različno dolgo traja, odvisno od bolezenske motnje oz. prizadetosti organizma in reaktivnosti organizma na zdravilo ter seveda potence zdravila. V praksi pa to pomeni, da počakaš z naslednjo dozo, dokler se simptomi spet ne povrnejo. Tedaj ponoviš dozo. To je pri hudih boleznih lahko na nekaj minut, lahko pa tudi na več ur, kadar motnja ni velika. Slediš organizmu, ki s povrnitvijo težav sam pokaže, kdaj spet rabi dozo. To je najbolj optimalno doziranje, vendar veliko laikom preveč abstraktno, zato dajemo navodila nekoliko manj (a ne usodno) precizno, a bolj konkretno, npr pri izraščanju zob z omenjeno simptomatiko Chamomillo C30 ena doza na 3 ure tri dni. V tem času ponavadi simptomi izzvenijo in ponovitve niso več potrebne.
Načeloma ni bistvenih razlik med suho dozo (kroglice v usta) in tekočo dozo (kroglice raztopiti v vodi in dajati po požirkih, en požirek ena doza. Farmacevti preferirajo suhe doze, ker se na ta način porabi več kroglic in jih je treba potem spet kupiti.
Načeloma ni pametno zdravil za akutna obolenja dajati dlje od 5 dni. Če smo dali pravo zdravilo, simptomatika v tem času izzveni. Če zob še ni zunaj, nič zato. Glavno, da ni več nelagodja, ki se je pojavilo ob tem.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Še enkrat lep pozdrav!

Pri nas se je stanje po 3 dneh uporabe kamilic, precej umirilo..še vedno je sicer kar nekaj sitnobe, ampak ni več tako izrazita..tudi spi nekoliko bolje.

Bi imela pa še eno vprašanje,ki se nanaša na uporabo kamilic. Znanka, ki mi je svetovala, da naj uporabimo za umiritev stanja pri izrasti zob kamilice, mi je povedala še, da ona uporablja kamilice vsak večer pred spanjem da se otrok umiri in lažje zaspi…Naj povem da je pri nas spanje odkar so pričeli nagajat zobki kar velik problem- predvsem ker prihajajo en za drugim ven že 4 mesece, ko pride ven en začna nagajat drugi, tako da sin težko zaspi predvsem pa slabo spi (ves čas stoka, se premetava, zbuja na 2 uri)…ko pride zob ven, se za dva dni umiri, spi solidno, kar pomeni da ne stoka, se pa vseeno zbuja 1-2x…, nato se zgodba spet ponovi…Posledično je zaspan in utrujen že ko se zjutraj zbudi.

Torej zanima me, se lahko kamilice res uporabijo zvečer za umirjanje, če se otrok ne more umiriti? Predvsem pa če mi lahko poveste za kaj vse se še lahko uporablja Matricaria recutita C 30 Chamomilla.

Hvala!

Pozdravljeni! Ste morebiti vprašanje spregledali, ali mi žal ne morete povedati nič novega kar mi že niste povedali.

Lep dan.

Pozdravljeni, se opravičujem, sem spisal, pa pozabil shraniti, tako da bom še enkrat napisal.

Ok, takšen odziv na kamilico smo lahko pričakovali. Kamilica je zelo akutno zdravilo, deluje hitro in ne za dolg čas, nekako pa ni zdravilo izbora za kronične težave, pravimo, da deluje bolj površinsko. Za predpis kamilice potrebujemo agitiranost, nezadovoljnost in agresijo, pa je to lahko vročinski krč, huda bolečina kot npr. pri vnetem ušesu, ko otrok kriči, pretepa kogarkoli, ki pride blizu, vročinska delirantna stanja, epileptični napadi… Skratka, hude akutne epizode z močnimi, agresivnimi simptomi in enakim duševnim stanjem in intoleranco na bolečino.

Če je vedno problem z izraščanjem zob, potem to pomeni kronično težavo in je potrebno predpisati individualno določeno kronično zdravilo, nima smisla posegati vedno po kamilici in absolutno ni pametno jemati kamilico dolgo časa, še posebej ne v tako visoki potenci kot je C30. Tako da za razrešitev težav priporočam obisk zdravnika homeopata, potem tudi potrebe po kamilici ne bo več, ker bodo zobje izraščali netravmatično.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, katero homeopatsko zdravilo bi lahko dala sinu (8mesecev- v primeru vročinske reakcije), ki bo sicer z zamudo cepljen tretjič. Pri drugem cepljenju je namreč dobil vročino 38,7, ki je trajala kar vso noč dobrih 10 ur in je padla šele po dveh odmerkih sirupa Calpol.
Najlepša hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,
pavšalnega dobrega odgovora ni, zdravilo predpišemo glede na aktualno klinično sliko.
Pogojno lahko poskusite dati aconitum, če ima ob vročini noge tople ali pa beladonno, če ima hladne noge, če pa je zelo prestrašen in sanja grozljive reči in se ga sploh ne da pomiriti in zbuditi, pa stramonium.
Nekaj odmerkov teh treh potencialnih zdravil v potenci C30 pokrije precej takšnih primerov.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Najlepša hvala!

Pozdravljeni. Mene pa zanima kako bi bila pravilna uporaba homeopatskih kroglic kamilice D30 pri večernih krčih. Moj sinček je star 2,5 meseca in ga še vedno mučijo močni krči ki se začnejo okrog 19-20 ure. Kdaj mu kroglico dam? Pred predvideno uro ali ko se pojavijo ali kar čez cel dan? Je dovolj 1 raztopljena v žlički vode? So pa krči zelo močni. Kako dolgo jih lahko uporabljam? Hvala za vašo pomoč.

5 kroglic raztopite v 1 dcl vode in dajajte 1 čajno žličko te raztopine 1 x dnevno kadarkoli skupaj 1 teden. V tem času bi se moralo popraviti, če se ne bo, to pomeni, da zdravilo ni pravo in nima smisla nadaljevati z njim, v tem primeru je najbolje najti strokovnjaka, ki vam bo pomagal poiskati pravo zdravilo.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Pozdravljeni,
Zanima me ali mi lahko svetujete, katero homeopatsko zdravili pride v poštev pri izraščanju zob. Sinček pride ob dnevih, ko ga najbolj mučijo, popoldan nejevoljen, zaletav, jezen (meče igračke), grize vse povprek…zvečer pa ko zaspi se zbudi v joku, včasih ga hitro potolažim in zaspi nazaj, včasih pa milo joče, ga nič ne potolaži, tudi če ga nosimo še vedno joče. Cendar pa jok ni agresiven, ampak tak da ti je prav hudo. Prihaja v valovih in se prav strese ob bolečini.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

za težave ob izraščanju zobkov kot jih opisujete, je preizkušeno sredstvo homeopatska kamilica – Chamomilla C30, ki jo po nasvetu magistre lahko dobite tudi v slovenskih lekarnah.
Srečno in lep pozdrav,

Vesna Gorjanc, dr.med.
http://www.homeopatija-vesna.si