Holter EKG
Spoštovani, 05.06. sem vam poslala vprašanje, pa očitno ni prišlo do vas. Prejela sem dokončni izvid kardiologa in bi vas prosila za vaše “drugo” mnenje.
Zaradi sprememb v EKG opravljena cikloergometrija, kjer ugotavljajo nespecifične spremembe, ki bi lahko bile sumljive za ishemijo.
EKG: sinusni ritem, fr. 67/min, intermedialna os. Minimalna horizontalna denivelacija ST v D2, D3, AVF, V5 do 0,5 mm.
UZ srca: Meritve v cm: EDD 4,7, ESD 2.6, EF 75%, IVS 0,9,PV 0,9, AO 2,8, LA 3,0. V projekciji štirih votlin LA 3.4×3.7, DA 3,5×4,0. VCI 1,7/1.1.
Srčne votline normalnih dimenzij, krčljivost levega in desnega prekata dobra, brez hipertrofije. Aortna zaklopka je trolistna, brez morfoloških sprememb, hitrost skozi zaklopko do 130cm/s, brez regurgitacije.
Pulmonalna zaklopka brez morfoloških sprememb, hitrost do 105 cm/s, brez regurgitacije. Mitralna zaklopka brez morfoloških sprememb, lističa tanka, primerno gibljiva, E val66, A val 80 cm/s, razmerje 0,82, DT 258 ms, Sm 7.9, Em 5,6, Am 15 cm/s, E/Em 11,8, minimalna regurgitacija. Trikuspidalna zaklopka brez morfoloških sprememb, vidna blaga regurgitacija z gradientom do 22 mmHg. Perikardna špranja brez posebnosti.
Holter EKG: Tehnično slab posnetek, številni artefakti, ki jih aparat interpretira kot VES in SVES. Sinusni ritem s povp.frek.76/min ( od 50 do cca 130/min.) Redke posamične VES, redke SVES, brez parov ali tahikardij ali AF.
Jemljem tablete proti pritisku, stara sem 58 let. H kardilogu sem bila napotena zaradi sprememb v Ekg, ekstrasistol in občasnih tahikardij. Nekajkrat pa me je tudi močno peklo v prsnem košu. Kakšno je vaše mnenje, glede na to, da je posnetek holter EKG tehnično
slab, ali je zanesljiv? Ali bi lahko težave, ki jih imam pripisali nevrovegetativni distoniji?
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
V dopisu je navedba, da ste najprej opravili standardni EKG. Zaradi nekaterih sprememb ste opravili še EKG med obremenitvijo na katerem so ugotovili “minimalno horizontalno denivelacijo ST v D2, D3, AVF, V5.” Tretji posnetek EKG med preiskavo po Holterju je bil tehnično slab (številni artefakti , posamezne VES, redke SVES, brez parov ali tahikardij ali AF). Zdravite se zaradi visokega krvnega tlaka, občasnih močnih bolečin v prsnem košu in pojava ekstrasistol in tahikardij. Pri UZ pregledu srca so ugotovili blage spremembe v dopustnih mejah . Mnenje: zanesljivih znakov za bolezenske spremembe v koronarnih žilah ni. Prisotne so posamezne ekstrasistole (supraventrikularne in ventrikularne). Priporočam čim bolj dosledno zdravljenje visokega krvnega tlaka. Pri perzistiranju ekstrasistol in bolečin v prsnem košu so indicirani še antiaritmiki in nizki odmerki zaviralcev beta. :
Hvala za odgovor, vendar se poraja še toliko vprašanj. Verjetno je težko postavljati diagnoze preko interneta, mislim pa, da smo vam vsi, ki vas sprašujemo, neskončno hvaležni za vaše odgovore. Srce je pač tisto, ki nas ohranja pri življenju in če je z njim kaj narobe smo seveda v hudih skrbeh.Težavo pa vidim v tem, da ko dobiš izvide od kardiologa, se ne moreš več pogovoriti z njim. Po pošti dobiš izvide in to je to.
Vprašala sem, če je izvid tehnično slab, kot je bil v mojem primeru ali je sploh zanesljiv, ali bi bilo smotrno ponoviti holter. Moram pa reči, da sem bila tisti dan kar dokaj aktivna, mirovala sem bolj malo.Ali je bil to vzrok slabemu posnetku? Zmotila me je tudi ugotovitev “številni artefakti, ki jih aparat interpretira kot VES in SVES”, v naslednjem stavku pa ” redke VES in SVES”- torej ali so številne ali redke.
Ali je regurgitacija nevarno stanje, kaj jo povzroči? Kako je s fizično aktivnostjo, ali so pri regurgitaciji potrebne kakšne omejitve? Ali se to stanje z leti slabša?
Hvala za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Mnenja in ugotovitve v vašem dopisu so vsakdanji izziv zdravnikom, ki si prizadevamo, da bi bolnikom pomagali pri reševanju njihovih stisk. Do pred nekaj desetletij so kardiologi pri bolnikih ugotavljali naravo srčne bolezni z izčrpnimi razgovori, pregledi bolnikov in s skromno pomočjo aparatov. Velik napredek tehnologije omogoča danes, s pomočjo številnih aparatov, bolj natančno ugotoviti “zdravstveno stanje” srca, vendar mnogo krat ne poteka vse brezhibno. Zmanjšala se je možnost daljše, izčrpnejše obravnave bolnikove bolezni z osebnim razgovorom. V teh primerih, ki niso redki, se bolniki obračajo na različne “službe” s predstavitvami svojih nerešenih zdravstvenih problemov. Žal, tudi v tem pogledu ni vse idealno rešeno. Vsi, ki delamo v teh okvirih se nemalo krat znajdemo pred mnogimi vprašanji. Komunikacije z bolniki so anonimne in pri reševanju njihovih problemov skoraj ni možno neposredno dobiti dodatnih podatkov.
Ko je kardiolog “posredno” pregledoval vaše srce je aparat “nagajal”, vendar ne toliko, da ne bi bil možen pravilen sklep. V teku snemanja srca so bili prisotni prezgodnji utripi, ki so nastajali v preddvorih in prekatih, kar je pogost pojav tudi pri zdravih srcih. Skušamo jih zmanjšati z raznimi zdravili. Regurgitacija je beseda s katero povemo, da se prizadeta zaklopka tesno ne zapira. Napaka je lahko tako majhna, da je brez vsakršne posledice skozi vse življenje (zadihanost pri obremenitvah) ali velika (vedno večja zadihanost pri obremenitvah in potreba po zdravljenju).