Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina holosistolni šum na srcu

holosistolni šum na srcu

Pozdravljeni g. Kersnik!

Pred kratkim mi je zdravnica na sistematskem pregledu ugotovila holosistolni šum na srcu. Stara sem 31 let in do sedaj nisem imela nobenih težav s srcem, razen (če je to kaj v povezavi s tem), da se hitro zadiham pri fizični aktivnosti.
Ker sem naročena pri kardiologu šele čez dva meseca, vas prosim, če bi mi napisali čim več o tej težavi. Kaj je vzrok temu, zakaj nastane, ali gre tu (samo) za anatomske spremembe ali je morda vzrok tudi psihosomatski, kakšne preiskave bo opravil kardiolog, kakšno je zdravljenje, kakšna je prognoza bolezni…

Za odgovore najlepša hvala,
zaskrbljena Sara.

Spoštovani!

Sam šum v vaših letih ne pomeni mnogo v zvezi s srcem. Le malo je verjetno, da bi od otroštva do sedaj zboleli za revmatsko vročico, ki bi vam pustila posledice na zaklopkah v taki obliki, da bi pretok mimo njih potekal v vrtincih in povzročal omenjeni šum. Prej bi šlo za na sploh povečan pretok krvi kot vir šuma. To pa se lahko zgodi pri anemiji ali pretiranem delovanju ščitnice. Oboje ste verjetno že izklučili, tako da kardiologu ostane le malo za preglede. Vsekakor bi bil bolj na mestu UZ srca kot pregled pri kardiologu. Seveda pa na podlagi vaših napisnih podatkov ne morem ocenjevati pravilnosti odločitev vašega zdravnika. V vaših letih namreč skorajda ni pričakovati bolezni srca, zato bi tudi to, kar omenjate vi – psihične obremenitve, lahko prispevalo k večjemu pretoku krvi. Žal so vse to le domneve in ker skoraj zagotovo ne gre za nobeno ogrožujoče stanje lahko mirno počakate na pregled pri kardiologu, ki bo verjetno samo potrdil, da je vaše srce v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close