Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija holesterol,maščobe

holesterol,maščobe

Prosim za komentar, koliko je “nevaren” moj holesterol 7,4 in maščobe
2,6? Kar tako sem se prvič v življenju odločila, da bi šla na test in
laborantka mi je rezultat povedala po telefonu, k zdravniku še nisem
šla. Res sem dva dni pred testom jedla precej svinjskega prekajenega
mesa in klobas . Zdaj imam že tri mesece ne prestrogo dieto, brez
jajc, brez vidnih maščob, vse ostalo jem. Ali so vsebnosti zelo visoke?
Stara bom 42 let, ne kadim redno (tu in tam), pijem zmerno, gibljem se
za silo.

V vašem dopisu je skoraj dovolj podatkov za sum, da ste nekoliko ogroženi, da zbolite za kakšnim zapletom ateroskleroze (angina pektoris, srčni infarkt). Manjka še podatek o višini krvnega tlaka, o vrednosti krvnega sladkorja, telesni teži in telesni višini. Priporočam vam, da POVSEM OPUSTITE KAJENJE, da uživate čim manj alkoholnih pijač in da se čim več gibate (podrobne podatke, koliko, lahko dobite pri vašem zdravniku).

Če se vrednosti holesterola in maščob ne bodo normalizirale z zdravim načinom življenja, bo verjetno potrebno zdravljenje zvišanega holesterola in maščob v krvi z zdravili.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor, moram pripomniti še to, da imajo vsi moji bratje in
sestri povišan holesterol, čeprav so vsi bolj suhe sorte, nihče pa ne kadi,
pijejo zelo zmerno. Sestra (50 let) ima zdravila, šele po enem letu jemanja je zdaj na pravem nivoju. Brat (48), ki živi zelo asketsko, je
spravil vrednosti na normalo z grozljivo dieto, sestra prav tako. oba ste
zdaj skoraj presuha (vizuelno) in se vseskozi strogo pazita.
Jaz imam tlak 130/80, visoka 176 cm, tehtam 80 kg, na videz sem vitka,
ker imam bolj sloke noge. Sladkorja sem imela ob kontroli nekaj čez
4 . Očeta je pri 68 letih zadela kap in je kmalu nato umrl, mamo je
rahla kap pri 70, a jih ima zdaj 80 in živi zelo zdravo, ima zdravila in
je popolnoma ozdravljena. Priznam, da rada spijem kak kozarec domačega jabolčnika, ki ga imamo doma, pa tudi vino in pivo.
Ali bi morala zdravila, če bi se zdravnik odločil zanje, jemati doživljenjsko, ali samo, dokler se ne bi izvid normaliziral?
Hvala, lep pozdav.

Ko bolnik preneha jemati zdravilo za znižanje holesterola v krvi, se vrednosti holesterola vrnejo na izhodne po nekaj tednih. Z drugimi besedami: ko ugotovimo, da ima bolnik tako zvišan holesterol v krvi, da mora jemati zdravila, je potrebno redno zdravljenje skozi daljšo dobo, tudi več let.

Ker je v vaši družini prisotna nagnjenost k zapletu ateroskleroze (srčni infarkt in možganska kap), vam svetujem redno jemanje zdravila za znižanje holesterola v krvi. Priporočam veliko zmernost v uživanju alkoholnih pijač. Po možnosti shujšajte nekaj kilogramov.

Nisem razumel, kaj pomeni “grozljiva dieta”. Verjetno je ta prava za znižanje holesterola v krvi. Ne pozabite: lahko shujšamo tudi pri normalni hrani, če jo uživamo v premajhnih količinah.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Imam nizek pritisk (spodnji 65 do 70, zgornji 100 do 110). Vse krvne izvide so v redu (sladkor 4.7) le
holesterol je povisan, skupni na 6,7 in ta slabi na 4.4, dobri je 1.8. Trigliceridi so nizki od 0,7 do 1.0. Stara sem 62,5, visoka 158 in tezka 56 kg. Dva meseca sem jemala niacin (100 mg) pa na
znizanje holesterola ni nic vplivalo. Na hrano pazim vendar pojem kaken keks in cokolado ter
1 do 2 deci vina. Ne jem svinjine in suhomesnatih izdelkov. Odpovedala sem se tudi morski hrani razen ribam, ki jih dovolj konsumiram. Odpovedala sem se sirom (kaksen zelo majhen koscek, ki je sestavni del jedi, enako tudi jajca ne jem). Ali je se prostora za dieto, ki bo vplivala na nizanje holesterola? V druzini je mama imela mitralno stenozo oce pa je umrl od kapi pri 86 letih. Ali naj zacnem jemati statine?

V vsebini vašega dopisa je dovolj podatkov, da zelo skrbite za zdravo prehranjevanje z omejitvijo uživanja hrane, ki vsebuje mnogo maščobe živalskega izvora in holesterola. Verjetno vam je znano, da v mnogih primerih tudi z najbolj strogo omejitvijo uživanja maščob živalskega izvora in holesterola ne uspemo normalizirati njihovih vrednosti. V takih primerih nam pomagajo statini, ki so v primerjavi z drugimi podobnimi zdravili, najbolj učinkoviti. Verjetno vam je tudi znano, da smemo z maščobami kriti samo 30% zaužitih kalorij in, da predstavljajo maščobe živalskega izvora le 10%.
Sem prepričan, da ima vaš zdravnik na svoji delovni mizi liste z opisom priporočene, dovoljene in prepovedane hrane. Zato ne bojte se sira, mleka, jajc v dovoljenih količinah. Domnevam, da vam bo koristilo zdravljenje s statini.

New Report

Close