Najdi forum

Holesterol

Spoštovani!

Zdravnik mi je, pri mojih 58 letih, predpisal tablete Vasilip 10 mg (simvastatinum). Obrazložil mi je, da moj holesterol sicer ni zelo visok (5,2 – samo ta podatek sem si zapomnil), da pa sem zaradi visokega krvnega tlaka (jemljem zdravila) in kot bivši kadilec več kot 25 % ogrožen.

To je vse OK, vendar sem na forumih zasledil, da ima zdravilo Vasilip zelo veliko nevarnih stranskih učinkov, da je posebej nevaren za jetra, za demenco v poznejših letih, itd.
Zato me zelo zanima vaše mnenje o zdravilu Vasilip in o zdravljenju holesterola nasploh.

Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!

Spoštovani!
Povišane vrednosti maščob v krvi predstavljajo nevarnost za razvoj ateroskleroze in nastanka koronarnih bolezni, Ta nevarnost je seveda večja, če gre za povišane vrednosti celokupnega holesterola in povišane vrednosti nekaterih ostalih maščob. Da bi lahko natančno ocenili stopnjo tveganja, je dobro poznati tudi vrednosti ostalih maščob v krvi. Laboratorijsko se običajno merijo vrednosti:
– celotnega holesterola, ki naj bi znašala po podatkih v strokovni literaturi od 3,1-5,2 mmol/l;
(zaželeno pod 5,0 mmol/l)
– lipoproteinov majhne gostote (LDL), katere vrednost naj bi bila med 1,6-4,2 mmol/l;
(zaželeno pod 3,0 mmol/l)
– lipoproteinov velike gostote (HDL), ki naj bi znašala med 0,9-1,7 mmol/l;
(zaželeno nad 1,0 mmol/l)
– trigliceridov, katerih vrednost naj bi znašala med 0,1-1,8 mmol/l.
(zaželeno pod 2,0 mmol/l).
Ko se zdravnik odloča za zdravljenje bolnika s povišanimi vrednostmi maščob v krvi, vsekakor upošteva tudi ostale vrednosti in pa dejavnike tveganj, kot so kajenje, debelost in druge bolezni.
Glede vrednosti samega holesterola, brez drugih dejavnikov si sicer naj ne bi delali skrbi, ste pa na meji priporočene vrednosti.
Zdravilo Vasilip, ki vam ga je predpisal zdravnik, preprečuje tvorbo holesterola in pospešuje odstranjevanje delcev LDL iz krvnega obtoka. To je dobro zdravilo. Ima pa seveda tudi kot skoraj vsa zdravila vrsto neželenih učinkov, ki vas begajo, vendar ti neželeni učinki ne nastopajo pri vseh pacientih v isti obliki, niti ne z isto intenzivnostjo. V zvezi s tem vam lahko zagotovim le to, da zdravnik preden predpiše zdravilo tehta med tveganjem in koristjo, kar pomeni, da se odloči za zdravljenje z zdravilom, če oceni, da je tveganje za pacienta brez zdravljenja večje.
Precej pa si lahko pomagate tudi sami s primernim načinom hranjenja in redno telesno dejavnostjo. Jejte več sadja, žitaric, zelenjave in rib, zmanjšajte telesno težo, če je potrebno, zmanjšajte porabo soli in alkohola, kajenje ste opustili in pa vztrajajte pri redni telesni dejavnosti.
Svetujem vam tudi redno kontrolo vrednosti maščob v krvi. Kako pogoste naj bi bile te kontrole običajno določi zdravnik. Lahko pa se za to odločite tudi samoplačniško po enem letu že zato, da boste aktivno spremljali rezultate in se veselili uspeha. Želim vam vse dobro.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close