holesterol in diabetes
Spoštovani,
imam eno vprašanje za vas.
Sem diabetik, jemljem tablete Aglurab, in imam holesterol (jemljem Tulip), sem stara 41 let.
Ko se takole pogovarjam z raznimi znanci, ki imajo tudi povišan holesterol, mi nekateri pravijo sledeče:
– prijateljica ima povišan holesterol, pa pravi, da ji zdravnik ne predpiše tablet, ker da je še premlada (44 let) in da so tablete premočne za njo (je v menopavzi)
– sorodnik pravi, da mu je zdravnik predpisal tablete, vendar jih ne jemlje, ker da imajo preveč stranskih učinkov. Holesterol je znižal na normalno vrednost v 6-mesecih samo z dieto in brez tablet. Dodatno jemlje nenasičene maščobe???
Zdaj pa mene zanima: Ali je nujno jemati zdravila za znižanje holesterola, ali se mi bo holesterol znižal le z zdravo prehrano brez tablet?
Navodila zdravnika strogo upoštevam in sem v 3 mesecih shujšala 7 kg. Diabetes se počasi lepo ureja, holesterola pa že 3 mesece nisem merila.
Pozdravljeni
Ni pravila o začetku zdravljenja zvišanih vrednosti krvnih maščob (holesterola) s tabletami statinov (Tulipalistično zdravilo). Obstajajo primeri, da predpišemo zdravila že mlademu bolniku. Če ima bolnica samo rahlo zvišane maščobe v krvi in je še v rodni dobi (starost pod 50 let), lahko poskusi urediti vrednosti holesterola samo z zdravim slogom življenja (uravnotežena prehrana, gibanje, itd). Če pa ima še druge dejavnike tveganja (npr. diabetes) se kmalu odločimo za zdravljenje zvišanih maščob v krvi s tableti. So pa izjeme. Ni zdravila brez stranskih učinkov: majhnih stranskih učinkov se bolnik ne sme bati, če ima od zdravila več koristi.
“Premočnih” tablet proti maščobam v kriv ni.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.