Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid holesterola-po infarktu

Izvid holesterola-po infarktu

Izvid  za holesterol in bi želela vase mnenje, kaj naredit. Sem 5 let po infarktu in jemljem aspirin in sorvasto 20. Poleg pa sem začela uživati nekaj prehranskih dopolnil. Magnezij, koencim q10, c vitamin, b kompleks, česen in rdeči kvasni riž

Hvala

 

 

Holesterol 3.5

Triglic. 1.38

HHL 1

LDL 2

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana,

Sicer imate dobre vrednosti krvnih maščob razen HDL holesterola (1.0), kjer je želena vrednost nad 1,4, za ženske pa celo nad 1,6 mmol/L.  Moj predlog bi bil, da povečate odmerek sorvaste na 40 mg/dan, če nimate kakšnih stranskih učinkov, seveda po predhodnem posvetovanju s kardiologom, ki vas vodi. Pomembno je, da imate čim nižjo raven slabega LDL holesterola, po možnosti pod 1,8 mmol/L. Za dvig dobrega HDL holesterola pa veljajo naslednja pravila oz. nasveti:

Bodite aktivni. Telesna aktivnost lahko poveča raven HDL. Večino dni v tednu si privoščite vsaj 30 minut zmerne dejavnosti na dan.

Izgubite odvečno težo. Če imate prekomerno telesno težo, lahko izguba odvečnih kilogramov pomaga zvišati raven HDL in znižati raven LDL (“slabega”) holesterola.

Izberite boljše maščobe. Bolj zdrava izbira so mononenasičene in večkrat nenasičene maščobe. Te boste našli v rastlinah, oreščkih in ribah, kot sta losos ali tuna. In kot vse, kar jeste, naj bodo vaše porcije majhne. Maščobe v majhnih količinah vsebujejo veliko kalorij.

Alkohol v zmernih količinah. Pitje zmernih količin alkohola je povezano z višjimi ravnmi HDL. Če zdaj ne pijete, se pred začetkom posvetujte s svojim zdravnikom, saj ima alkohol nekaj tveganj, ki niso povezana s holesterolom.

Nehajte kaditi (če kadite). Opustitev cigaretne navade lahko zviša raven HDL

LP

New Report

Close