Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina holesterol

holesterol

Moj oče je star 71 let. Pred enim letom je bil 10 dni v bolnici, ker se mu je močno vrtelo, bruhal je in bil omotičen. Ugotovili so, da ima žile v vratnem predelu za 30% manj prehodne. Zelo pazi na prehrano, hodi na sprehode. Ob spremembi vremena je velikokrat omotičen. Zadnja preiskava krvi je pokazala, da ima še vedno preveč holesterola. Zanima me s čim bi se ga dalo znižati, kaj sme in česa ne sme jesti.
Hvala za odgovor.

Moj oče je star 71 let. Pred enim letom je bil 10 dni v bolnici, ker se mu je močno vrtelo, bruhal je in bil omotičen. Ugotovili so, da ima žile v vratnem predelu za 30% manj prehodne. Zelo pazi na prehrano, hodi na sprehode. Ob spremembi vremena je velikokrat omotičen. Zadnja preiskava krvi je pokazala, da ima še vedno preveč holesterola. Zanima me s čim bi se ga dalo znižati, kaj sme in česa ne sme jesti

Spoštovani!

Težave skoraj gotovo niso bile povezane s slučajnim odkritjem nekoliko zoženih žil. Bolj verjetno je bil vzrok v spremembah na vratni hrbtenici in s tem posledičnim pritiskom na vratne žile ter motnje prekrvavitve ravnotežnega organa. Lahko pa je šlo tudi za vnetje ravnotežnega organa – labirintitis, kar lahko povzročijo virusi ob prehladu.

Pri holesterolu je pomembna tudi višina le-tega. Vrednosti nad 8,00 mmol/L je verjetno potrebno zdraviti, čeprav ne naštevate drugih dejavnikov tveganja. Zavedati pa se moramo, da je preventiva dolgoročen ukrep, kot tudi povišan holesterol deluje na dolge proge 15, 20 let. O dietah ja mnogo napisanega ne ateh in drugih straneh ter obilica gradiva pri zdravniku in občilih. Praviloma je potrebno zmanjšati vnos energije, kar se najbolj enostavno opazi v tem, da shujšamo vsaj 1 kg v mesecu dni. Pri suhih to ne pride v poštev. Pri obojih pa je potrebno izločiti vso hrano, ki vsebuje trde maščobe s holesterolom: maslo, maščoba vseh vrst, svinjina, suhomesnati izdelki, slaščice itn.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close