Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Holesterol

Holesterol

Pozdravljeni, imam eno vprašanje. Ko sem bila pri zdravnici, sem – ko vse ženske – brskala po izvidih. Pred 3 meseci mi je dala pregledat kri, ker so me pljuča bolela. Po telefonu mi je rekla, da je vse v redu, ko pa sem pogledala izvide, sem videla da je holesterol skoraj 7. Po mojem laičnem prepričanju, je to čez mejo, zdravnica je rekla, da moram na dieto. In to je vse. Torej, nisem ravno debela, normalna, težav razen malo preveč pritiska Gopten o,5 nimam. Ampak, nič niso povedali, kaj naj bi počela. A je že toliko ljudi s tako visokimi vrednostmi, da je to že zdaj nič pomembno. Povedati moram, da se hranim -menim- zdravo. Sem bolj vegi, ker ljubim zelenjavo. Ne maram maščob, zelenjava je moja droga, meso občasno, ribe – tako tako, jem velikokrat tofu, sadje. No, pa če mi že zdravnica ni svetovala, ampak samo rekla da bo treba na dieto, kaj predlagate. Pijem ne, bolj ko Slovenci,sem pa kdaj kak kozarec domačega refoška, kruha ne jem, ne vem, imam raje drugo, mastno ne, veliko oz. kar ogromno zelenjave. Kri super, sem krvodajalec,kar vabijo me na odvzem kostnega mozga, pa še nimam korajže.Torej, kaj naj storim, da izboljšam holesterol. Že dlje časa jem brokolin,sedaj pa res ne vem, kaj delam narobe.Mastno ne, kruha ne, meso sem in tam, zelenjave ogromno,sadja veliko, jogurti in siri njami, torej. Hvala za odgovor, še to, slaščic ne obožujem vsake pol leta kakšno slatko, in imam mir za pol leta. Enostavno ne vleče. Hvala in lep pozdrav

Ja, vrednost celokupnega holesterola >7, kot bi ga želeli imeti (administrativno postavljena zgornja meja je do 5). Problem je v tem, da te vrednosti niso v celoti odvisne od prehrane, ampak tudi od naše genetske zasnove. Kar se tiče hrane, ima vaša zdravnica gotovo že natisnjen material, kaj je OK jesti in kaj ne, vi pa poskrbite še za redno telesno aktivnost, dobro urejen krvni tlak, primerno težo in da ne kadite (ker ne vem kakšna je situacija glede tega). Vse te stvari povzročajo namreč škodo v kombinaciji s holesterolom. Zdravila za zniževanje holesterola pridejo v poštev pri večji ogroženosti (ki pa jo lahko prav tako določi vaša zdravnica glede na ostale dejavnike tveganja, ki jih morda imate). Sicer se ne mudi, predlagam pa “reklamacijo” pri vašem zdravniku in temeljit pogovor.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Ja, sory,kadim pa.Zdej me čaka ena operacija, moja zdravnica pa kar noče slišati za moj holesterolček.Ne, nima nič natiskanega, gibam se ne kaj dosti, v mejah normale, saj zato grem pa na operacijo, bolj mal, v mejah dovoljenega. Pa oprostite, sem mislila da je holesterol odvisen od tega kaj ješ .Torej predlagate reklamacijo. No, saj sedaj sem dala kri, in če bo holesterol spet tak, podam reklamacijo, kaj pravite,lp

Holesterol vsekakor je odvisen od tega, kaj ješ, ne pa žal samo od tega. Se najde kdo, celo življenje konzumirajo klobase, zaseko pa ima manj holesterola od kakšnega zdravo živečega. Vsekakor ga pa imate manj, če jeste zdravo, kot bi ga imeli ob zgoraj omenjenih dobrotah :-). Če ste od prejšnje kontrole živeli podobno kot prej, bo izvid podoben (holesterola). Vsekakor pa bi bilo koristno dobiti pisna navodila (to naj bo predmet reklamacije :-))
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljena!

Tudi sama imam povišan holesterol in sicer sem imela skupnega 12. Pri sebi nikakor ne bi rekla,da je kriva prehrana,saj jem skoraj dietno hrano in moji kg dosegajo borih 45 kg.
Pri nas je ta stvar dedna. Lahko,da je tudi pri tebi tako.A ima kdo povišan holesterol v vaši družini! Če ja,potem opozori zdravnico na to in če nimaš kaj dosti spreminjat pri prehrani in načinu življenja(praviš,da zdravo živiš)boš dobila zdravila za zniževanje holesterola.
Žal pa boš morala zdravila vedno jemati,tudi takrat,ko se normalizira.
No,vsaj jaz bom morala zmeraj jest tablete.
Pa srečno!

Ja hvala, ampak da bi jaz vedela, ga nima in ga ni imel nihče v familiji. Sej to pa me moti, da ko si enkrat na tabletah, jih moraš skozi jesti.No, bomo videli, pa se še kaj slišali, Hvala in lp

…in če ne gre za t.i. družinsko hiperholesterolemijo (kjer so vrednosti običajno zelo velike (kot je rekla visija), se zdravila piše glede na ogroženost za srčno-žilne dogodke (ki je odvisna še od starosti, krvnega tlaka, kajenja, spremljajočih bolezni). Torej ni nujno, da bi bilo to pri vas potrebno.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close