Najdi forum

Holesterol

Pozdravljeni,

Izvid za holesterol je menda skoraj zastrašujoč:

GAMA GT 0,97

HOLESTEROL 8,63

HDL 1,30

TRIGLICERIDI 1,95

LDL  holesterol (direktno) 6,55

Na to stanje sem dobil zdravila Tulip 20mg.

Žal sem gibalno trenutno omejen (po operaciji hernije, morda pa bo potreben celo ponovni operacijski poseg…) Drugače živim relativno zdravo, se prehranjujem z lažjo hrano, veliko zelenjave, oreščkov, skratka sledim prehrani glodalcev, s kakim skokom čez polt za kak sladoled ali čokolado.

Skratka, vem , da so številke alarmantne, me pa zanima, ali zdravila vrednosti uredijo, ali samo preprečujejo dodatno povišanje.

Menda je na poti tudi zdravilo, ki naj bi se ga prejelo z enkratno injekcijo. Kako je s tem, smo že blizu?

Če je še kak predlog, kaj lahko sam storim za znižanje holesterola, so me sama ušesa. Kot rečeno, pa sem praktično od januarja bolj ali manj doma z precej malo gibanja, ki mi trenutno povzroča precejšnje bolečine.

Hvala za nasvete in lep pozdrav,
Jernej

Morda še ti podatki:

Moški, 41, nekadilec in občasni pivec alkohola (1x na 14 dni 2 piva, ali pa še to ne. Občasno kak kozarec vina), redni pivec vode.

Greh so kavne kapsule, 2 na dan.

Spoštovani,

Verjetno gre pri vas za družinsko obremenjenost (družinska hiperholesterolemija), kajti če se zdravo prehranjujete potem tako visokih vrednosti LDL holestreola ne bi smeli imeti.  Prehranjevanje in zadostno gibanje seveda pozitivno vpliva na nivo holesterola vendar verjetno v vašem primeru brez zdravil ne bo šlo.

Obvezno redno jemljite predpisano zdravilo Tulip 20 mg (atorvastatin-vrsta statinov za zdravljenje povišanega holesterola) in po 2-3 mesecih svetujem kontrolo vrednosti holesterola. Če LDL ne pada na manj kot 3 mmol/L, potem bi svetoval povišanje doze zdravila in sicer na 40 mg.

Pozdrav!

Lakšna je razlika med statini, npr tilip ali vaskoton

Vaskaton?? Ali ste imeli v mislih “vastatin”?

Vastatin je statin, ki  sodi v skupino  simvastatinov in  je zdravilo za zniževanje lipidov.

Tulip je statin iz skupine atorvastatinov. Oba zdravila sta učinkovita pri zniževanjju lipidov, velja pa, da so atorrvastatini močnejši, ker se dlje časa zadržujejo v organizmu zato se tudi  dnevni odmerek v mg prilaga tako, da se jemlje najmanjša možna doza vendar še vedno primerno učinkovita.

LP

Pozdravljeni,
dobila sem izvide jeternih testov:

S-Gama GT 1,83

S-Holesterol 6,4

S-Trigliceridi 2,1

K-MCH 32,3

ostale krvne preiskave v mejah normale.

Že dalj časa čutim občasne kratkotrajne slabosti (redke), pritisk v grlu ki sega navzgor v čeljust in obraz, soočam se z občasno zabuhlostjo, bolečine v sklepih in utrujenost.

Zdravnica je opravila pregled krvi za ščitnico in rekla da ni bilo posebnosti.

Rekla je kontrola krvi čez nekaj mesecev.

Mi lahko svetujete, kaj bi te vrednosti lahko pomenile?

Ali je smiselno da grem na UZ trebuha, morda ščitnice?

Kaj lahko storim sama.

Naj poudarim, da ne pijem alkohola razen za nazdraviti kak kozarec za rojstni dan in novo leto. Trudim se da jem zdravo, manj slano, domača hrana, nič suhomesnatih izdelkov.

Občasno se zgodi da izpustim kak obrok ali pa imam samo enega na dan.

Stara sem 45let.

Cepljena zem za COVID19 3x, prebolela nikoli.

Hvala.

Hvala za vse nasvete.

Ali

Spoštovana

Izvidi niso zaskrbljujoči, kajti razen povišanega GT, ostale vrednosti so na meji normalnih vrednosti. Seveda bi bilo dobro, da bi bil holesterol malo nižji. Za povišan GT so lahko  krivi antibiotiki, potem uporaba Lekadola (saj gre njegova presnova v 97% preko jeter), gobe zelo obremenjujejo jetrno funkcijo, alkohol moti delovanje jetrne celice, konzervansi so prav tako lahko krivi… in tako dalje. Eni govorijo tudi o škodljivem delovanju gaziranih pijač. Tu nekje je odgovor na vaše vprašanje. Malo morate razmisliti, kje delate napako in zagotovo se bo Gama GT normaliziral, seveda pa je možnost da imate t.i. zamaščena jetra. Ultrazvok trebuha je dobra diagnostična preiskava, ki bi pokazala ali so jetra zamaščena. S temi težavami se srečuje vedno več ljudi in so posledica stila življenja (prehrana, alkohol, stres …). Zamaščenost ne nastane čez noč in tudi ne izveni čez noč, zato je potrebna vztrajnost pri zdravem načinu življenja. Torej, svetujem ultrazvok trebuha

LP

Pozdravljeni,

na obdobnem pregledu so izstopale naslednje vrednosti:

K-Erci 5,13 10e12/L

K-Hb 152 g/L

RDW 14,2%

S-HOLESTEROL 8,3 mmol/L

Najbolj me skrbi holesterol.

Visoka sem 176 cm, težka 68 kg stara 52 let. Res, da se ne gibljem veliko, ne pijem pa alkohola in se dokaj zdravo prehranjujem, čim več domače kuhane hrane, meso jem največ divjačine, jem tudi suhe mesnine, bel kruh… vendar vse v mejah normale, ne pretiravam z nobeno stvarjo.

Kako zaskrbljujoč je tak holesterol?

Hvala

Spoštovana

Ko ljudje slišijo besedo holesterol, običajno pomislijo na maščobo, snov, ki prihaja iz hrane, ki jo jemo. Toda resnica je, da je holesterol naravno prisotna snov v telesu, ki je bistvena za funkcijo telesa. Seveda je lahko, tako kot marsikaj v presežku, preveč holesterola v naši krvi je slabo in poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Pomembno je razlikovati med slabim LDL in dobrim HDL holesterolom. LDL naj bi znašal manj kot 2.5 mmol/L, HDL holesterola pa več kot 1.4 mmol/l. Naša jetra proizvedejo ca 85% celotnega holesterola in samo 15% pridobimo z vnosom hrane. Celo obstaja povezava, da se jetra prilagajajo vnosu holesterola s hrano in sicer tako da pri večjem vnosu, zmanjšajo proizvodnjo in obratno. Vrednosti holesterola, ki ga omenjate (8.3 mmol/L) je res zaskrbljujoč, je pa odvisno razmerje med LDL in HDL. Bi svetoval obisk zdravnika in jemanje zdravil za zmanjševanje holesterola.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
Waterfall, 11.07.2022 ob 11:57

Pozdravljeni,

Izvid za holesterol je menda skoraj zastrašujoč:

GAMA GT 0,97

HOLESTEROL 8,63

HDL 1,30

TRIGLICERIDI 1,95

LDL  holesterol (direktno) 6,55

Na to stanje sem dobil zdravila Tulip 20mg.

Žal sem gibalno trenutno omejen (po operaciji hernije, morda pa bo potreben celo ponovni operacijski poseg…) Drugače živim relativno zdravo, se prehranjujem z lažjo hrano, veliko zelenjave, oreščkov, skratka sledim prehrani glodalcev, s kakim skokom čez polt za kak sladoled ali čokolado.

Skratka, vem , da so številke alarmantne, me pa zanima, ali zdravila vrednosti uredijo, ali samo preprečujejo dodatno povišanje.

Menda je na poti tudi zdravilo, ki naj bi se ga prejelo z enkratno injekcijo. Kako je s tem, smo že blizu?

Če je še kak predlog, kaj lahko sam storim za znižanje holesterola, so me sama ušesa. Kot rečeno, pa sem praktično od januarja bolj ali manj doma z precej malo gibanja, ki mi trenutno povzroča precejšnje bolečine.

Hvala za nasvete in lep pozdrav,
Jernej

Pozdravljen,

Tak podoben izvid sem imel tudi sam.. diagnosticirana hiperholesterolemija (dedna).. Prejel sem zdrvila za zniževanje holesterola.. Utrpel 1 infarkt in na zadnje po 10-ih letih še 2 stenta.. prvi infark pri 37 letih.. drugi bi lahko bil pri 45…  S hrano sem le minimalno vplival na raven holesterola.. brez zdravil ne gre..

New Report

Close