Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Holesterol

Holesterol

Spostovani,
pred časom ste omenili, da je pri blagi hipotirozi znacilna motena presnova mascob., vceraj sem v clanku dr.S.Gabrovsek v zadnji stevilki One zasledila tudi podatek, da samo 20% bolnikom pade vrednost holesterola ob ustreznem zdravljenju scitnice. Ob zadnjem merjenju sem imela tsh 5.3 (v obmocju do 4.2) in celotni holesterol 6.3 (?obmocje okoli 5). Ker ze sicer ne jem mastne hrane (vecinoma le zelenjavo, ribe in piscancje meso), tezo imam tudi normalno 170/65kg, me zanima, ali bi mi svetovali jemanje zdravil za znizevanje holesterola? Ali je mozno, da se stanje uredi, ko tsh pade v normalno obmocje? (v zadnjih 6 mesecih sem zaradi hipo stanja tudi popolnoma opustila sport, saj mi je kardiolog odsvetoval obremenitev srcne misice).
Zahvaljujem se vam za nasvet.
lp Kathy

Spoštovani!

Glede na to, da je bila zadnja izmerjena vrednost TSH nekoliko višja so vam verjetno že prilagodili odmerek L-tiroksina. Glede zvišanih vrednosti holesterola pa je važno tudi razmerje med HDL (“zaščitni holesterol”) in LDL (“škodljivi holesterol”) in morebitna prisotnost drugih bolezni (arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen….). Verjetno se bo nekoliko znižal holesterol, ko se bo normaliziral (znižal) TSH. Pred morebitno uvedbo zdravil za zniževanje holesterola, priporočam ponovno določitev celokupnega holesterola, HDL in LDL čez nekaj mesecev.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close