Spoštovani,
Babici so pred dvema mesecema med zdravljenjem možganske kapi postavili diagnozo Holangiokarcinom s patološkimi bezgavkami in trombozo vene porto. Stara je 75 let, nepokretna, v domu za ostarele, prejema Obliž fentanyl 25 mg. Skrbi me, ker ima zelo slab apetit, nenormalno hujša, zdaj ima okrog 43 kilogramov. Zaradi produktivnega kašlja sem se obrnila na zdravnico, ki je ugotovila, da ima bronhitis in je uvedla antibiotično terapijo z amoksiklavom. Ob odpustu iz bolnišnice, kjer je bila 1,5 meseca, ji niso dali nobene terapije, le paliativno obravnavo priporočajo. Ima sladkorno bolezen in ponavljajočo depresijo. Ali osebe s tem karcinomom živijo dolgo, ali pa je to hitra napredujoča bolezen?
Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav,
Jozefa
Pozdravljeni.
Sama bolezen ni agresivna in ponavadi napreduje počasi. Bolniki so ponavadi ogroženi zaradi okužb in splošne oslabelosti.
LP
Pozdravljeni,
Ponovno se oglašam zaradi babice (opisano stanje je zgoraj). Sedaj je postala rumenkasta po vsem telesu, hrane in ekočine ne more uživati, ker začne hudo kašljati in se dušiti, tista žlica hrane pa gre s seksrecijo ven iz ust. Sedaj ji je osebna zdravnica predpisala podkožno infuzijo natrijevega klorida. Zanima me, kaj še lahko naredim?
Hvala.
Pozdravljeni.
Če se je pojavila zlatenica, potem gre zelo verjetno za progres bolezni. Bolnici je potrebno lajšati bolečine, tudi podkožna infuzija tekočine je primerna. Ostala terapija je verjetno izčrpana.
LP