Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija hoja nedonošenčka

hoja nedonošenčka

Moja pupa se je rodila kot dvojčica v 35 tednu. Z obema je vse v redu, le da mi mala zaostaja pri hoji. Sedaj ima 1 leto (k. 11m) pa obvlada samostojno sedenje, sama se uleže (zelo previdno) ter kotali po celi sobi, ko pride do ovire se upre in odrine z nogicama, na trebuhu pa se tudi vrti za 360°. Glavico je že zelo zgodaj samostojno držala, sedela sama na tleh je pri 9m (k 8m). Zdaj sva nepotene v razvojno, vendar imam datum šele marca. Me pa zanima, če bi ji pomagala stajica (da bi se prijela in morda dvignila) ali kako ji lahko pomagam? Dvojček že veselo raca okoli – ob pomoči hojice katero poriva naprej, pa plazi že celo večnost. Je pa tako potrpežljiva pupa, da mi je kar hudo, ko moram lovit bratca in ona kar sedi tam 🙂
Hvala za odgovor in lep večer.

Spoštovana,

očitno njenega pediatra zaostanek za bratcem ne skrbi prav posebno, sicer bi vas zanesljivo napotil k razvojnemu pediatru (in še kam) že davno – oziroma bi vsaj sedaj poskrbel za hitro obravnavo. Zato lahko tudi jaz le ugibam, zakaj je bolj “počasne” sorte. Morda je za to kriva teža, ki presega bratčevo. Morda je kot “ženska” bolj previdna – kar se bo kasneje odražalo v manjšem številu bojnih ran od padcev v primerjavi s pogumnejšim sorojencem.

Na vsak način je s svojimi “dosežki” znotraj normativov za njeno starost. Stajica ne bo ničesar pospešila – pomembneje je, da jo pustite plaziti, kakor in kolikor ji paše, da je ne dvigujete na nogice “na silo” (tako, da jo vi vlečete pokonci). Na noge se bo postavila sama – ob opori pohištva, ko ji bo ustrezalo. Hojico, v katero daste dojenčka kot v “sedež”, pa zelo odsvetujemo – saj moti normalen razvoj hoje – s tem, da se otrok postavlja na prste (če je “sedež” visoko) oziroma da mora otrok postavljati nogice na notranjo stran (če je sedež prenizko).

Pozdrav,

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor.
Bratec nima hojice ampak tisto igračo, katero potiskaš pred sabo; jo gre sam iskat, se sam dvigne in jo obrača kamor pač želi iti… tako, da je že “samostojen” (hojice tudi sama ne maram). Mala pa je bila ob rojstvu pol kila lažja, sedaj pa zaostaja za bratcem 150g in 3cm; tako, da teža ni problem. Je pa res zelo previdna. Kakor vas razumem njej bolj pozen obisk razvojne ne bo škodil (oz. ni hudo narobe, če nismo šli že 6m nazaj?). Zdaj se trudi lepo spodviti nogico, ko se uleže… ampak bratec je to delal že celo večnost nazaj. no, upam, da nismo prepozni in se bo vse uredilo.
Lep dan še naprej

Draga kocka36,

o tem, ali je pozno ali ne, bo presodil razvojni pediater. Glede zapisano bi rekla, da ni – pa čeprav me malo muči vprašanje, zakaj niste šli na pregled pred 6 meseci, če ste bili naročeni…

Razpon, kdaj normlni otroci dosežejo kakšen mejnik, je praviloma velik – pri večini “veščin” 4-6 mesecev. Zato dejstvo, da vaša dojenčica še ne hodi tako kot bratec, ne bi smelo povzročati panike, le zdravo skrb.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor. Ne, nismo bili še naročeni, to je prvič in datum imamo marca. Vprašala sem le hipotetično. Zakaj pediatrinja ni reagirala ne vem. Upajmo, da je mala le malo bolj “na komot”.
Lep dan

New Report

Close