Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija HODKING

HODKING

Ali mi lahko kdo napiše, kako se je pri vas ta diagnoza začela razvijati, razen povečanih bezgavk. Ali so se vam pred tem pojavljali tudi kakšni drugi znaki, težave, katerim pa niste predpisovali velikega pomena in se z njimi praktično niste obremenjevali. Koliko časa traja zdravljenje te diagnoze.

Hvala

Sama sicer nisem imela Hodgkina, ampak ti bom poskušala odgovoriti po tem, kar sem slišala od članov našega društva in drugih, ki sem jih srečala.

Zdravljenje traja vse skupaj približno pol leta.

Nekaj osnovnih informacij o limfomih – znaki so v bistvu enaki tako pri Hodgkinovih, kot pri Ne-Hidgkinovih…
***********************************************
Za Hodgkinovim limfomom najpogosteje zbolijo ljudje v starosti od 15 do 35 let in pozneje, od 55 do 60 let. Ne-Hodgkinove limfome pa imajo navadno starejši ljudje, vendar so lahko med njimi tudi otroci. Razlika med eno in drugo vrsto bolezni je v limfomskih celicah, ki so med seboj različne, pa tudi njihovo vedenje (in s tem potek bolezni ter klinična slika) je različno. Limfomi na začetku niso boleči. Večina bolnikov opazi, da se nekaj dogaja, ker zatipa povečane bezgavke. Največkrat so to vratne bezgavke, lahko tudi v nadključničnih kotanjah, nekoliko redkeje pod pazduhami in v dimljah. Povečane bezgavke so čvrsto elastične, običajno ločene ena od druge, zatipamo jih kot nekakšno žogico in ne bolijo. Vnete bezgavke pa so za razliko mehkejše in boleče. Dostikrat je postavljanje diagnoze zelo zapleteno.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje je navadno kombinirano – s kemoterapijo in obsevanjem, operacije pa niso značilne. Izjeme so le, če je prizadet na primer želodec ali črevesje, kjer je operacija prva v poteku zdravljenja, sledita pa ji kemoterapija in obsevanje. Glede na razširjenost bolezni določijo, koliko »ciklusov« kemoterapije bo bolnik dobil in tudi, koliko agresivna bo.
Po kemoterapiji je treba ugotoviti, kaj je z »ostankom« bolezni. Če je ta ostanek živ (oz. vitalen), kakor pravijo, ga je treba uničiti z dodatno kemoterapijo in oziroma ali obsevanjem. Če pa ni, potem dodatna terapija ni potrebna.
Kemoterapija in obsevanje, ki sodita med standardne načine zdravljenja, bolnike močno obremenjujeta, kar je vsesplošno znano. Dobra novica pa je, da so limfomi na splošno dobro ozdravljivi. Velik delež bolnikov se bo lahko pozdravil, če bo bolezen pravočasno odkrita. Posebej dobra novica je, da se lahko (sicer redkeje) bolnik pozdravi, tudi če se bolezen ponovi (kar ni značilno za druge vrste rakavih bolezni). Hodgkinov limfom v začetnem stadiju je, denimo, 99-odstotno ozdravljiv. Pri ne-Hodgkinovih limfomih je napoved nekoliko slabša. Novo upanje za še boljša preživetja daje sodobna farmacevtika, ki razvija nova zdravila: to so biološka zdravila.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pred petimi meseci so mi postavili diagnozo Hodgkinov limfom. Odkrili so mi ga čisto po slučaju. Zaradi neustavljivega kašlja in slabega počutja sem se v nedeljo zvečer odpravila na urgenco k splošnemu zdravniku, kjer so me najprej hoteli odsloviti z bronhitisom. vzeli so mi kri, pljuča pa naj mi ne bi slikali, ker me ne bi radi matrali. Pa sem počakala na izvide krvi. Levkociti so bili močno povišani in zato so mi vendarle naredili rentgen. Naslednji dan k pulmologu, ki pa je dobesedno ponorel, ko je prejel in pregledal moje izvide. Pred obiskom splošnega na urgenci sem hodila k svoji splošni zrdavnici zaradi:

-neprestanega, močnega srbenja, najprej po podlakteh, nato po celem telesu (na koži ni bilo nobenih sprememb)
-kasneje nočnega potenja (vendar ne tako močnega kot ga opisujejo za enega od simptomov)
-fizična utrujenost
-težko dihanje, kadar sem ležala in kasneje piskanje v plučih ob dihanju
-bolečine, špikanje, nalagoden občutek v predelu prsnega koša

Zdravnica me je vsakič znova poslala domov z diagnozo alergija in receptom za antihistaminik. Želela me je poslati tudi k dermatologu.

Zamenjala sem osebnega zdravnika, ki pa je na opisane simptome prišel do enakega zaključka kot predhodnji. Ta mi je tudi napisala napotnico za dermatologa.

Naj poudarim, da me niso, verjetno, resno jemali, ker sem bila takoj po porodu….mlada mamica, hormonske spremembe itd.

Diagnoza je bila postavljena leto dni po porodu s stadijem III-IV.

Svetujem, da poslušaš sebe in svojo intuicijo. Jaz sem ves čas govorila, da nimam alergije, kar se je nato tudi izkazalo, ker sem bila zaradi suma alergij pri hčerki na strogi dieti brez glutena, mleka, mlečnih izdelkov, konzervansov itd., saj sem jo dojila. težila sem, da se fizično od poroda ne počutim dobro, da nekaj mora biti narobe z mano. Pa sta splošni zdravnici še po letu dni vztrajali na “poporodnem obdobju”.

Pozdravljena Sina, tudi pri meni je bila postavljena diagnoza Hodgkin (stadij III). Letos bo že 12 let od tega. Želim ti pa povedati, da sem imela povečane bezgavke na vratu, poleg tega pa so me že 6 mesecev prej močno srbele noge (izgledalo je kot lišaji) vendar so mi zdravniki vedno znova mešali neke kreme čeprav sem imela sedimentacijo že 140.

Pozdravljeni!

Sam sem pred tremi leti prebolel Hodgkinov limfom in imam sedaj samo še kontrole na Onkološkem oddelku.Mislim, da je tisto kar bi vam najbolj pomagalo knjižica,ki smo jo lansko leto izdali na Društvu onkoloških bolnikov,knjižica ima naslov maligni limfomi in je krasen vodnik vseh začetnih vprašanj, poleg tega pa so v njej tudi pričevanja tistih, ki so limfom že preživeli.Priporočam vam, da se obrnete na društvo in sigurno vam bodo knjižico poslali na dom.
Lep pozdrav; matej

New Report

Close