hočem pomagat
pred kratkim sem se razšla s fantom, ki je narkoman,star je 33.to mi je sam priznal 3 tedne preden sva končala.rekel je ,da bo nehal, da se gre zdravit z metadonom.verjela sem mu, ker sem hotela,da se zdravi.ko se je že zdravil z metadonom,kot je rekel, je še zmeraj rabil drogo(rekel mi je, da je na kokainu), ker metadon ni takoj začel delovati.sama sem dobila podatke da metadon deluje takoj.vseeno sem verjela fantu, ki je najprej rekel, da začne delovati čez 12 ur potem čez 36 ur in sem mu posojala denar za drogo.jokal je pred mano in govoril, da njegovi starši prosijo da mu posodim, ker drugače ne bo mogel zdržat dokler metadon ne prime.še naprej se je drogoral, vendar govoril, da je ful zmanjšal količino.spoznala sem 8 njegovih”prijateljev”, ki se mi zdi da se vsi drogirajo, čeprav nekateri zanikajo.fant mi nikoli ni rekel, da naj še jaz probam.vedno je govoril, da jaz tega ne smem.včasih je rekel, da naj grem stran od njega, ker je baraba.a na lepe besede nisem hotela stran.hotela sem mu pomagat.z njim sem končala, ker mi je njegova “prijateljica”povedala, da je o meni govoril grde nerasnične stvari, ki so me zelo prizadele.od takrat nisem več hotela govorit z njim.”prijateljica”me je zmerjala z vsemi mogočimi tvarmi in mi grozila s policijo, socialnim delavcem, s tem, da ima na vseh položajih poznanstva, dabo povedala pri meni doma, da je fant narkoman…ona trdi da se sama ne drogira.sprašujem se zakaj ima doma vse priprave, da to skuhajo ,žlice ,igle…in zakaj dovoli da drugi delajo to pri njej.rekla je,da se je pri 18 ih odvadila z lastno voljo heroina.prosim za vaše mnenje o njej.prosim pa vas tudi za nasvet kako naj pomagam bivšemu fantu, da neha (“prijateljica”je rekla, da je na heroinu)tako ,da ne bo vedel, da mu jaz pomagam.trenutno se ne upam klicati njegovih staršev zaradi groženj “prijateljice”. hočem pa pomagat.najprej njemu potem pa še ostalim.ali mislite, da me je “prijateljica” hotela spravit stran od njih, ker jaz tega nisem delala in e ja bala, da bom komu povedala.tudi fantu je rekla, da ga bo ubila, če sem jaz z njim.prosim ,če mi svetujete kako naj pomagam bivšemu fantu, ne da bi on vedel za to. čutim se dolžno, da mu pomagam.
Pozdravljena!
Jaz sem tudi hotela pomagati svojemu fantu, staremu 35 let. Povedal mi je, da je na metadonu, ker se odvaja od heroina, da pa tega že dolgo ni vzel. Začelo se je tako (pred tem je bil res v glavnem samo na metadonu, ker ni imel denarja, tako so mi povedali njegovi starši), da je vedno rabil denar za kakšno stvar, potem je dobil tudi delo. Pri meni je kinkal in jaz sem mu verjela, da je vzel 1 Apaurin. Hotela sem mu pomagati in moja pomoč mu je bila res dobrodošla, saj jem tudi jaz zapadla v heroin. Zdaj se že 3-tič čistim, on pa tudi vsakič govori, da se bo, vendar ne naredi nič. Zvišal je metadon, ves denar gre še vedno za metadon. Glede na to, kaj je tebi rekel oz. se nalagal fant, mislim, da mu lahko največ pomagaš s tem, da mu rečeš, da si mu pripravljena pomagati, vendar le pod pogojem, da takoj prekine z drogo. Če to ne bo takoj, ga pusti in ignoriraj. Če ga bo to dovolj prizadelo, se bo poskušal pobrati, če ne, tako nimaš kaj z njim, tudi pomagati se ne da s silo, če sam nima volje. Za tvojo prijateljico bi rekla, da je tudi narkomanka, sicer ne vem, kaj bi pri njej, sploh pa kot bivši narkomanki, delali. Veš narkomani imajo-mo radi mir takrat, radi smo med sebi enakimi in full prepričljivo lažemo, da pridemo do svojega edinega cilja. (Še to, metadon prime v približno 1 uri in potem ni telesne odvisnosti, na žalost, pa psihična še ostale, saj občutki niso isti)
Lep pozdrav
cez, jaz ne poznam sveta mamil in odnosov v tem svetu drugace kot le teoreticno, a poznam pa medcloveske odnose, ljubezen, prijateljstvo – nekaj ti povem: bivsi fant je bivsi, pusti ga.
Teorija, da je bivsi fant potem prijatelj itn – NE DRZI. Ljubezen je visja stopnicka na lestvici medčloveskih odnosov od prijateljstva – in po tej lestvi se gre le v eno smer ali pa dol (ne mores stopicljati malo gor malo dol).
Z njim sta koncala zvezo, to je hudo, vsak konec je hud, sedaj pa moras iti naprej. Naprej s svojim zivljenjem, proti novim stvarem, ljudem, dognanjem.
Malo grobo ti bom rekla, ne zameri, a ali se ti ne zdi, da sami sebi malo blefiraš ko govoris, da mu bos pomagala kot prijatelju. “Cutis se dolzna” – le zakaj?
Pusti ga, pojdi stran od tega sveta drog – ce bi ti bil fant, bi ti vecina ze tako svetovala, ce ti je bivsi fant – pa sploh ni dileme. Daj, preberi ostale poste na tem forumu, enotno mnenje je, da NIHCE ne more pomagati narkomanu, le on sam. Ne starsi. Ne punce. ne bivse punce. Nihce.
Srecno in živi naprej!
AJKA in ELENA
hvala za vajine odgovore!vesela sem,da sem našla ta forum.mislim,da sem prebrala večino tem v zvezi s heroinim, metadonom in kokainom.res povsod piše,da se mora narkoman sam odločiti,da bo nehal.jaz pa kar ne morem dojet.skoraj mesec dni je odkar sem se razšla s tem fantom pa še zmeraj vsak večer razmišljam o tem kako bi mu pomagala.težko mi je pustit za sabo nekoga,ki si uničuje življenje.ampak očitno moram naredit ravno to.včasih upam,da se mogoče že zdravi.sebi sem blefirala ves čas,ko sem bila z njim.veliko bolje mi je ,ko nisem več z njim.mirnejša sem.čeprav se mi zdi sebično.
ajka tebi pa želim,da ti bo uspelo!
ni sebično! Poznam primere, ko je fant izhajal iz precej groznih domacih razmer, se preselil k punci, na njene stroske studiral do onemoglosti (in nic naredil), vmes jamral kako bogi je, nic delal, pa kako ne bo prenesel če gresta narazen……….ona je doštudirala, se zaposlila, on še vedno nič in iz neke mešanice slabe vesti zaradi njegovega položaja in preteklosti ter svoje uspešnosti je bila leta n leta ujeta v ta odnos.
kaj pravis o tem? Noro? Ja. A tako kot bi on moral se pobrati na svoje noge in iti naprej – le od njega je bilo to odvisno – je v tvojem primeru to enako. le od njega je odvisno.
Ljudje si lahko zelo pomagamo, a ta pomoc nikoli ne sme biti izkoriscevalska. Tega ne pusti – posebej ne v partnerskem odnosu!
Sedaj pa ti zelim srecno v naprej, lep pozdrav!