Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč hočem da bivši fant neha s heroinom

hočem da bivši fant neha s heroinom

pred kratkim sem se razšla s fantom, ki je narkoman.to mi je sam priznal 3 tedne preden sva končala. star je 33 let. rekel je da bo nehal, da se gre zdravit z metadonom. verjela sem mu, ker sem hotela, da se zdravi.ko se je že zdravil z metadonom, kot je rekel, je še zmeraj rabil drogo (rekel mi je, da je na kokainu), ker metadon ni takoj prijel.pozanimala sem se in zmeraj dobila pdgovor, da metadon takoj začne delovati.vseeno pa sem verjela fantu, ki je najprej rekel, da začne delovati čez 12 ur potem čez 36 ur in sem mu posojala denar za drogo.jokal je pred mano in govoril, da me njegovi saarši prosijo da mu posodim, ker drugače ne bo zdržal.zdaj vem,da sem mu samo škodila.še naprej se je drogiral vendar govoril, da je ful zmanjšal..spoznala sem nekaj njegovih prijateljev, ki se mi zdi, da se vsi drogirajo, čeprav nekateri zanikajo.fant me nikoli ni silil, naj še jaz probam.vedno je govoril, da tega ne smem.včasih mi je rekel naj grem stran od njega,ker ja baraba.a na lepe besede nisem hotela stran.hotela sem mu pomagat.z njim sem končala,ker mi je njegova “prijateljica”povedala, da je o meni govoril grde neresnične stvari,ki so me zelo prizadele.od takrat nisem več hotela govorit z njim.”prijateljica” me je zmerjala z vsemi mogočimi stvarmi in mi grozila s policijo, socialnim delavcem, s tem,da ima na vseh položajih poznanstva, da bo povedala pri meni doma, da je fant narkoman.ona trdi,da se sama ne drogira.sprašujem pa se zakaj ima doma vse priprave za to ,da tisto skuhajo, žlice, igle..rekla je, da se je sama odvadila heroina pred 10 leti.prosim za vaše mnenje o njej.prosim pa vas tudi za nasvet kako naj pomagam fantu, da neha s tem.”prijateljica je rekla,da je na heroinu.nočem da on ve da mu jaz pomagam.trenutno si ne upam klicati njegovih staršev zaradi groženj “prijateljice” hočem pa pomagati.najprej bivšemu fantu potem pa ostalim.ali mislite ,da me je “prijateljica”hotela spravit stran od njih,ker jaz tega nisem delala in se je bala ,da bom komu povedala za njih.tudi fantu je rekla,da ga bo ubila, če sem z njim.prosim ,če mi svetujete kako naj pomagam bivšemu fantu ne da bi vedel za to.HVALA

Lepo pozdravljena !

Rada bi ti odgovorila na tvoje pismo na forumu.Sem sestra bivsega narkomana,ki je dobro seznanjena s temi stvarmi droga,metadon…..
Bratovo uzivanje nedevoljenih drog je trajalo dolgih 7 let.Poskušlai smo vse mogoče načine ,da bi se ozdravil brez komune.Najprej je začel uživati metadon čes da, bo to resitev.Vsi smo mu slepo verjeli vanj,da se ne drogira več in da je na dobri poti, da se reši mamil.Vendar temu ni bilo tako.Poleg metadona je užival še heroin,alkohol,vse mogoče tablete,praktično vse kar je prišlo pod roko samo, da je bil zadet.Preživeli smo veliko težkih dni in noči ob njem Tri krat smo mu postavili kovčke pred vrata vendar je vsakič po tednu dni prišel domov,s trdno odločitvijo da se hoče rešiti droge. Temu je sledil ”detoks ” doma. Vsakič nam je lagal,da je prekinil z drogo.Pokradel nam je vse kar je bilo vrednega (mobilni telefoni,zlatnina….) da o denarju niti ne govorim. Dokler ga nismo dokončno postavili pred vrata in mu dali pogoj,da dokler ne bo resnično pripravljen na zdravljenje v komuni,naj ne hodi domov. Minil je mesec dni,ko se je popolnoma uničen,zanemarjen vrnil domov.Bil je na robu propada. Končno je privolil na zdravljenje v komuni. V roku tedna dni smo pripravili vse potrebno za njegovo potovanje in samo bivanje v komuni.Odšel je na zdravljenje v center Reto v Španiji. Tam je ostal nekaj mesecev ,nato pa se je premestil v Don Pierinovo komuno v Italiji. Programa ni dokončal saj so se mu pojavile zdravstvene tezave zaradi katerih se je moral vrniti domv.Prvo leto je bil non stop doma,ni zmogel nikamor ven. Verjetno je bil to kriv strah pred ponovnim srečanjem s bivšimi prijatelji s katerimi se je drogiral.S časom se je pnovno uklopil v normlno življenje in za enkrat je uredu.
Sedaj pa nasvet glede tvojega fanta. Edina rešitev znaj je komuna.Najbolje je da ga pustis pri miru ,prekini vse vezi z njim.V slučaju,da te prosi za pomoč glede vstopa v komuno mu pomagaj pri odhodu.Pusti mu naj pade tako nizko,da bo sam izrazil željo za zdravljenje v komuni. Kajti vedi,da narkomani so največji lažnivci in prevaranti kar jih svet premore.Prodal bi tudi mamo za ”en šus”.
Zato glavo pokonci dekle,tvoj fant mora sam spoznati kaj je zanj najboljše.

Vso srečo

Maša

Lep pozdrav!
Glede na dejstva o katerih mi pripovedujete, da ima ta »prijateljica« doma pribor za drogiranje je zelo majhna verjetnost, da se ne drogira.
Razmišljati v smeri, da boste pomagali vašemu bivšemu fantu in on ne bo vedel za to je utopično. Če se bo fant hotel spremeniti in prekiniti z drogo se bo moral za ta korak sam odločiti. Zasvojenost je hudo zgrešen način življenja. Zasvojeni se na trenutke zaveda, da to početje ni v redu vendar besede niso dovolj za spremembo. O fantu tudi premalo vem, da bi lahko podal kakšno bolj usmerjeno rešitev. Vsekakor pa sem mnenja, da o fantovem drogiranju obvestite njegove starše v kolikor o tem še niso obveščeni. Napišite mi kako se stvari odvijajo. Če bi imel kaj več podatkov o njegovem načinu razmišljanja in njegovih starših bi lahko bolj konkretno svetoval.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

hvala za odgovor in željo,da mi še svetujete,če vam podrobneje opišem fantovo razmišljanje.
na dan,ko mi je povedal,me je poklical in rekel,da mora govorit z mano,ker mi mora nekaj povedat.prišla sem pred njegov blok in mu pozvonila.rekel mi je,da ga bom “odpikala”,ko mi bo povedal.ne spomnim se točno kako mi je povedal,spomnim se teh besed:”kokain je k…”rekel je šeda ga je bilo zelo strah,da ne bom več hotela bit z njim.povedal mi je v ponedeljek,naslednji dan pa je rekel,da se gre zdravit z metadonom na metelkovo.še isti dan sem se nekaj malega pozanimala o metadonu.naslednji dan me je klical ob pol enajstih,čeprav je vedel,da sem na faksu.dobila sva se na črpalki.mislim,da je rabil denar, a se ne spomnim več kaj se mi je zlagal zakaj rabi.zelo me je presenetilo to,da je rekel,da je bil na metelkovi in mi pokazal pet stekleničk metadona.zdelo se mi je čudno,ker sem dobila podatke,da pacienti spijejo metadon pred zdravnikom.rekel je,da so zaupali njegovemu očetu,pokazat mi je prinesel,ker mu drugače ne bi verjela.

preden mi je povedal sva se videvala enkrat do dvakrat na teden,včasih tudi 14 dni ne.skupaj sva bila največ tri ure.vedno se mu je nekam mudilo,vedno je imel izgovore.vedela sem,da laže vendar mi je bilo lažje,če sem mu verjela.zdaj pa se je vse spremenilo(zadnje 3 tedne),videla sva se večkrat med tednom,cele vikende sva bila skupaj(popoldne in ponoči),spoznala sem njegovega naj prijatelja in punco,pa tisto “prijateljico”o kateri sem že pisala.na žalost pa se je zrave drogiral.najprej so bili izgovori,da metadon ne prime takoj potem,da je zmanjšal potem danes je zadnjič,jutri neham.za novo leto je rekel,ker je ravno novo leto bo še zadnjič,potem pa neha.vendar je bilo naslednji dan,ko sva bila zadnjič skupaj spet zadnjič.skupaj sva šla po drogo potem pa k enemu paru(40 let),kjer je to vzel.skozi mi je govoril,da ima skozi v glavi,da prideva na en kraj kjer bova sama ampak mora še to vzet.ko je prvič vzel sva šla,vendar je v avtu rekel da ga je čudno prijelo,da mora še enkrat,da bo v redu,drugače še eno uro in pol ne bo v redu.res je videl stvari,ki jih ni bilo(policijo,njegovega očeta).prosila sem ga naj raje počaka da bo minilo,da bom jaz z njim,da bova skupaj počakala, da mine.res sem ga prosila pa ni hotel in sva spet šla po drogo.v tem pa ga je klicala tista prijateljica.zelo sta se kregala, vpil je nanjo,jokal se je.kolikor sem razbrala iz pogovora(šel je daleč stran od mene,da ne bi slišala)bi on moral prit k njej pa ga ni bilo.zlagal se ji jeda je doma pred blokom,da ni z mano.ko se je nehal pogovarjat mi je rekel,da moram takoj domov,da ga bodo ubili,če naju dobijo skupaj,da bojo pri meni doma izvedeli,da imam fanta narkomana.začela sem se histerično jokat on je vpil,da moram it,nič mi ni hotel razlagat,dal mi je lupčka na lica in sem odpeljala on pa je ostal sredi ljubljane.ko sem prišla domov so vsi spali,vse je bilo v redu.klical me je če sem v redu,poslal mi je pozneje še sms.naslednji dan sva bila zmenjena,da se vidiva popoldne.do tega seveda ni prišlo,ker je meni že prej začela “prijateljica”začela pošiljat sms v katerih mi je grozila,rekla je da je po celi lj. govoril kako naj bi imela spolne odnose.to zadnje me tako prizadelo,da ko me je 3krat klical,1 sms poslal se mu nisem oglasila.od takrat nisem imela stikov z njim.on me tudi ni več klical pote,ko je šel k tej “prijateljici”

kot sem že rekla sumim,da se”prijateljica”tudi drogira.ona to zanika.doma ima tisre pripomočke in dovoli,da to delajo pri njej.za novo leto smo bili skupaj:moj fant,ona in njen bivši in jaz.s fantom sva šla vmes po drogo.najprej je šel on to naredit v eno drugo sobo,ko je prišel nazaj je prijateljica rekla,da gresta z bivšim naredit sendviče,vendar,ko sta prišla nazaj sendvičev nista prinesla pa jih dolgo ni bilo.nato so vsi trije kadili joint pred mano.noter so pa dal travo in hašiš.tko so mi rekl.travo so nastrigli,hašiš pa je bil taka temno zelena ploščica,ki jo je narezal z nožem.enkrat,ko se je šel fant drogirat sem se začela jokat(meni je bilo tok težko)prijateljica pa me je objela in me tolažila,češ da bo nehal.takrat sem ji še verjela,da se ne drogira in tudi ona želi pomagat fantu.

včasih,ko se je drogiral pri njej v isti sobi kot sem bila jaz sem ga prosila,da naj rajši ne,da me je strah,da bo preveč vzel,zmeraj mi je šlo na jok.on pa me je tolažil,da ve kaj dela,božal mi je lase,držal za roko in govoril,da bo vse ok.morala sem se obrnit stran,on pa je delal tisto.tolažilo me je to,da smo se skozi normalno pogovarjali.komaj sem se zadrževala,da nisem obrnila mu vzela tisteg in vrgla čez okno.

pred prijateljico me je zmeraj hvalil.zmeraj je govoril kako sem lepa.enkrat me je objel pred njo in rekel,da ve,da imam jaz res rada njega.v hrvaščini je rekel,da sem njegovo lepo dekle.motilo me je to,da je pred njo govoril tudi najine intimne stvari.rekel je,da se zaenkrat ne moreva ljubit,ker on ni sposoben,bo pa zato po dolgem času toliko lepše.povedal ji je,da nazadnje nisva mogla imeti spolnih odnosov,ker on ni bil sposoben.s ponosom ji je razlagal stvari,ki so mu bile všeč na meni-značaj.
tudi,ko semo šli z njegovim naj prijateljem(sigurno se drogira)na pijačo mu je razlagal kako sem jaz uredu oseba,da mu ful pomeni,ker sem z njim izgubila nedolžnost,to da ne bi mogla bit z nobenim drugim fantom.
ko sva bila enkrat sama mi je rekel,da ne ve kakšna sem jaz,da sem zlata punca,da sem punčka,da sem se že čista rodila.on je baraba naj grem stran od njega,naj si najdem zlatega fanta.

mislim,da ima njegove starše zelo rad.čuti,da jih je razočaral.sedem let sta se trudila potem pa je prišel on.od njega so pričakovali,da bo “predsedik”,postal je pa baraba.to mi je sam povedal.za novo leto je ob pol noči klical mamico in ji voščil.seveda je takrat,ko je potreboval denar zelo grdo govoril o njih,uporabljal je kletvice.enkrat naj bi prišla k njemu na večerjo in oče mu je prej rekel,da bo meni rekel,da ga naj peljem na smeti in da ali sem tok neumna ali ga imam pa res rada,da sem z njim.navečerjo seveda nisem nikoli prišla,nikoli nisem spoznala njegovih staršev.videla sem jih samo čez balkon in slišala čez telefon.poznam njegovo teto,delala sem nekaj časa z njo,in njegovega bratranca.rekel mi je,da me majo njegovi starši radi,ker je do zdej vozi domov same take kot je on,ali take,ki so bile z vsakim,jaz pa sem drugačna.od kar mi je povedal,da se drogira sem morala zmeraj prihajati pred njegov blok,pozvonit,da so me njegovi starši videli.enkrat,ko sem prišla je bila na balkonu teta,rekel je da zato,da je očetu povedala,da sem tores jaz in da sem uredu punca.včasih,ko me je peljal domov sva se sredi noči vstavil pri njemu,pozvonil je,da je njegov oče prišel na balkon potem pa je rekel,da še mene pelje domov.včasih,ko sva bila skupaj sem morala poklicati k njemu in povedati,da sva skupaj,in potem je še on govoril s starši.
enkrat sem klicala,k njemu domov,ker ga nisem dobila na mobitel.ni ga bilo doma.govorila sem z očeto,ki me je vprašal,če sva bila s fantom skupaj en dan in koliko časa.povedala sem on pa je presenečeno vprašal:”kam pa je pol šel”povedala sem,da s prijatelji,bila pa sem prav tako presenečena,ker mi je fant rekel,da starši vejo,da je šel vzet drogo.očeta sem vprašala še kdaj pride fant pa je rekel:”ko bi jaz to vedel ljubica moja zlata.” rekel je še,da mu nikoli nič ne pove.oče mi je zvenel res obupan,skrbelo ga je.
fant je rekel,da je doma povedal takrat kot je meni.vendar nisem prepričana.mogoče sploh ni nič povedal.ne vem.dolžen mi je tudi veliko denarja.rekel je da doma vejo in mi bojo po obrokih vračali.datum,ki ga je obljubil je že pretekel odenarju pa ni slišati nič.

prijateljica zaradi katere sva se razšla se mi je spet oglasil medtem ko me je pustila pri miru več kot 14 dni.pisala mi je sms.najprej me je prosila naj ji odpustim,zarai njenih izpadov(grožnje,zmerjanja,kar naj bi fant govoril o meni grdeg)nič ni bilo res.to je storila,ker se je tako zelo bala da bom tudi jaz hotela poskusiti.vse to je naredila za mene,da me je spravil stran od njega.rekla je da je fant nehal s pomočjo bioenergije in čiščenja avre,da sedaj dela,hodi v službo.rekla je da upa,da bo najina ljubezen spet oživela.bila sem zelo šokirana!rekla sem ji,da ne vem več kaj naj verjamem,da je to sigurno zaradi denarja.potem me je spet začela zmerjat,rekla je,da sem igrala princesko,vendar princeske ne f… v avtu.potem je spet govorila,da me ima rada,da naj jo pokličem,če mi bo kdaj hudo,da mi bo stala ob strani zmeraj,potem je spet zmerjala.grozno je bilo.rekla je,da me imajo njegovi starši za sokrivo,da se je fant drogiral.že prvič mi je rekla,da me njegovi starši ne cenijo,ker sem se mu pomagala uničevat.
to je tudi glavni razlog da se ne upam klicati njegovih staršev.želim pa si zelo zelo,ker mislim,da ne vejo prav dosti.fant dela to sem preverila,upam da je res nehal.kaj naj storim?

včasih mi je rekel,da bi rad zaspal za eno leto,da bi bilo vse za njim.želel si je redno delo in velikrat je rekel da si želi otroka,da bi imel motivacijo.še bi pisala moram končat.še se bom oglasila.prosim svetujte mi.hvala

Lubica NAIVNA SI!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prvo kot prvo tvoj fant jemlje heroin, ne kokaina. In laže ti, ti mu pa kar verjameš. In vpričo tebe se je drogiral, ej groza!
Glej takole je: na vključitev v metadonski program se čaka cca. 14 dni. Ko prideš tja poveš kolk časa si bil na drogi, naredijo teste, daš urin, kri…. in glede na uporabo droge (pogostost, način uporabe, trajanje drogiranja) ti odmerijo dozo, ki jo hodiš iskat VSAK DAN za en dan. Za domov dobiš za cel teden šele po TREH MESECIH in sicer, če si “priden”, se pravi, da vsak dan pridno hodiš tja in da ti ob testiranju ne najdejo droge v urinu. Zahtevaj od njega metadonsko izkaznico v kateri so zabeležene vse doze, ki jih dobi za domov!!! In le hitro preveri, če je za takrat, ko ti je rekel, da je dobil kar 5 flaš za domov, to zabelešeno v izkaznici. In btw tisti, ki dobivajo za domov, dobijo eno veliko flašo, iz katere potem pijejo po zamaških. To je prva resnica.
Druga resnica je taka, da metadon prime po POL URE!!! ne pa po dvanajstih. In potem drži 24ur!!! Zdej, če je doza premajhna lahko zahteva tam višjo in jo dobi. Zato se mu ne bi bilo treba drogirati. Punca zlata, dej se fajn pozanimaj o teh stvareh in ne verjemi temu kar ti govori. V bistvu sploh ne razumem zakaj je šel po metadon (če sploh hodi tja in si ni zadeve kupil), če nima resnih namenov – verjetno mu je zagustilo z denarjem in mu je bil to backup.
Namreč glej, on se drogira kljub metadonu, se pravi nima nobenega namena nehat. Izgleda, da bi rad tebi ustregel, ampak tega ni sposoben. Ne boš ga ti prepričala v to, da neha – to mora sam spoznat. In prosim te, nikoli več mu ne dajaj denarja – tudi če gre za življenje ali smrt. In čestitam, ker si ga zapustila, rešila si si življenje. Nikar se vračat k njemu. Lahko pa mu kot prijateljica stojiš ob strani, to mu povej. Ampak bodi res samo prijateljica, ki ga posluša, NE pa prijateljica, ki ga vozi po drogo in mu za to še denar daje.

Lep pozdrav!
Že po telefonu sva dorekla nekatere stvari. Menim pa, da je res najbolje, da si ga zapustila. Ne vračaj se več k njemu, razen v primeru, kot sva se dogovorila in sicer, da bi hotel vašo pomoč pri svojem zdravljenju. Vendar le kot prijateljica in ne punca. Pri vas bo potrebno razčistiti s čustveno distanco.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

New Report

Close