Najdi forum

hitro hujšanje

Živijo!

Ne vem ali je res ali ni, ampak zdi se mi, da imam problemem s prehranjevanjem. Pred dvema letoma sem v roku enega oz. dveh mesecev shujšala 10 kg s tem, da sem stradala (pojedla sem po en obrok na dan in še ta je bil minimalen). Želodec se mi je takrat skrčil in od takrat naprej ne morem več jesti normalne količine hrane!
Zadnji mesec sem spet začela jesti izredno malo (še manj kot ponavadi), ker ne čutim potrebe po tem, da jem. Zgodi se tudi, da sem cele dneve brez jesti. Vem, da bom morala narediti nekaj, da pridem spet k sebi, se prisiliti, da jem itd.

Zanima me ali je vse to povezano s tem, da so mi začeli neverjetno izpadati lasje, koža je postala svetlejša in bleda in zadne tedne, ko hodim, mi velikokrat v sklepih nekaj preskoči (kot da bi šla kost iz mesta). Prav to zadnje me zanima, ali ima kaj zveze z mojim prehranjevalnim problemom.

No naj še to povem … dve leti nazaj sem imela 63 kg in več, sedaj (zadnje tehtanje je bilo prejšnji teden) imam 49 kg.

Hvala že naprej za odgovor,

Tanja

Tanja,

Res se ti opravičujem za tako pozen odgovor. Glede na situacijo, ki si mi jo opisala je tvoje stanje res zaskrbljujoče, nekako sem spregledal tvoje vprašanje… ki je res prioritetno.

Imaš težave s prehranjevanje… to je več kot očitno. Verjamem, da se ti je želodec res skrčil in zato, ne občutiš neko lakoto, kot si jo prej. Spremembe, ki se dogajajo na tvojem telesu, izpadanje las, svetlejša koša, bled obraz in pokanje v sklepih… to je vse posledica tega da stradaš in ne ješ.

Ne vem kaj je vzrok tvojega stradanja, zagotovo je to nekaj kar mi nisi napisala… ponavadi so to kakšne psihične težave oz. duševna stiska ali kakšna oblika stresa.

Pri tvojem prehranjevalnem problemu, ti bi lahko zelo pomagal kakšnen psiholog ali psihologinja, da boš laje ugotovila vzrok za tvoje težave. Glede na to, da si podobne težave že imela in se zdaj to ponavlja… pa se sama nekako nimaš moči “prisilit” k hrani dovoli, da ti kdo pri temu pomaga. Tvoj prvi korak je bil, da si se obrnila name in pripravljen sem ti pomagat… vendar morda ne bi bilo slabo, če opraviš še kak pogovor, kot sem ti svetoval.

Sama veš, če si brala moje starejše odgovore, kaj pomeni zdrava prehrana in zdrav način prehranjevanja. Živeti zdravo pomeni imeti neko mero… ne jesti preveč… ne jesti premalo. Ni ti se treba basat s hrano, vendar moraš jesti tudi kadar nisi lačna… zavedaj se, da je tvoje telo lačno in dobesedno kliče po hrani. Ne verjami svojemu občutku, da ne potrebuješ hrane… Za začetek poskusi vsaki 2-3 ure (5 obrokov/dan) pojesti kak zmeren obrok, vsaj toliko, da se navadiš na občutek, da redno vnašaš hrano v telo. Nato postopoma povečaj obrok pri zajtrku, kosilu in večerji. Ne smeš si dovoliti, da se prikrajšaš za nekaj kar tvoje telo potrebuje… opazila si že spremembe na tvojem telesu. Začni sedaj, ta trenutek…

Še enkrat oprosti Tanja, da nisem odgovoril hitreje.

Lep pozdrav,
Goran

New Report

Close