Najdi forum

Hitro bitje srca ,

Pozdravljeni !

Ker je že dobro leto od kar moje zdravstvene težave še niso prenehale vas bom prosila za morebiten nasvet o nadaljnem zdravljneju.
Stara sem 28 let težka 52 kg in visoka 168ccm.
Že kar nekaj časa (cca 2 leti) imam želodčne težave v smislu prebavnih težav in k vsemu temu se je decemra 2008 pridružilo še hitro bitje srca, katero me zelo obremenjuje saj ga čutim skoraj v vsakem delu telesa še najbolj pa v grlu kjer mi aorta prav grozeče utripa.
Zaradi vsega tega sem opravila pred enim letom številne preiskave : ORL, GASTRASKOPIJO, PULMOLOGA- RTG PLJUČ, SLIKANJE POŽIRALNIKA S KONTRASTOM, UZ ŠČITNICE……
Med drugim sem seveda obiskala konec januarja 2009 (leto nazaj) tudi preiskave pri kardilogu in izvidi so bili sledeči:

EKG: sin. ritem, 72/min, normatipna elek.srčna os, inkompletni DKB, negativen T val od V3 do V4 (hiperventilacija).

UZ SRCA DNE 22.01.2009
V parasternalni projekciji dolge osi prikažem oba prekata, levi atrij ter aorto.
Aorta meri 2,8 cm,separacija lističev 1,8cm, levi atrij 2,9cm.Septum meri v didstolo 0,8cm, v sistoli 1,0cm. Zadnja stena meri v diastoli 0,7cm, v sistoli 1,0cm. Levi prekat meri v diastoli 4,7 cm v sisitoli 3,1cm. iztisni delež znaša 63%, index mase levega prekata 72g/m2.
V tej projekciji ne opažam patoloških sprememb na aorti, mitralni zaklopki.
Pod opisanimi zaklopkami ne zasledim retogradnih tokov, perikardialnega izliva ni
V parasternalni projekciji kratke osi izmerim hitrost pretoka preko pulmonalne zaklopke, ki znaša 90cm/sek, at205ms. Pulmonalne regurgitacije ne zasledim.
v apikalni projekciji 4 votlin izmerim transvalvularne pretoke. Hitrost pretoka preko mitralne zaklopke znaša E val 110cm/sek, A val 54cm/sek, dt 154ms. Hitrost pretoka LVOT znaša 1,0m/sek.
Hitrost preko aortne zaklopke je 1,1m/sek.
Pljučne vene: sistolična hitrost je 50cm/sek, diastolična 52cm/sek, rezervni A val 30cm/sek razmerje S/D je 1,0.
tudi v tej projekciji pod opisani zaklopkami pomembnejših retrogradnih tokov ne zasledim. segmentnih motenj kontrakcije ne zasledim v nobeni projekciji. Ob današnjem kliničnem pregledu ne ugotavljam odstopanj od normale. Tudi v EKG posnetku so PR in QT interval v mejah normale, tako da je eventuelni preekscitacijski sindrom manj verjeten. Zaenkrat priporočam terapijo z beta blokatorjem bloxan.

24 URNI EKG DNE 03.02.2009:
PRVIČ: V skoraj 23 urnem EKG snemanju smo analizirali 77.410 QRS kompleksov.
Srčna frekvenca se je gibala med 42 in 101 utipa na minuto, v povprečju 59min/min.
Sistolnih pavz daljših od 2 sekund niso registrirali.
Beležili smo 7 nadprekatnih ekstrasietol.
Med ventrikularnimi ektopičnimi utripi pa ni bilo nobene aktivnosti.

24 URNI EKG DNE 06.04.2009
DRUGIČ:V nekaj več kot 23 urnem amb. snemanju smo analizirali 82.905 QRS kompleksov.
Povprečna frekvenca se je gibala med 45 in 114 utripov na minuto.
Sistolnih pavz daljših od 2 sekund nismo registrirali.
Čas ko je bila srčna frekvenca nižja od 50/min je bil 2uri, nad 120/min nismo registrirali nobenih utripov.
Med ventrikularno ektopično aktivnostjo nismo ugotovili nobene motnje srčnega ritma.
Med supraventrikularno aktivnostjo je bilo registriranih 12 SVES.
Osnovni ritem je bil sinusni.
Zapis Holter monitoringa je v mejah normale.

OBREMENILNO TETIRANJE DNE 06.02.2009
27 letno preiskovanko smo obremenili na tekočem traku do konca III. stopnje po Bruceju, ko test prekinemo zaradi utrujenosti.
Dosegla je obremenitev ekvivalentno 10,3 MET, kar pomeni porabo kisika 35/ml/kg/min in je s tem uvrščena v I.funkcionalni razred po NYHA klasifikacije.
Dosegla je 63%max. predvidene srčne frekvence.
Največji dvojni produkt je med preiskavo znašal 18.600
Krvni tlak je porastel iz 134/84 na 158/69mmHG.
Srčna frekvenca je primerno naraščala, stenokardij ni navajala.
Ishemičnega odgovora miokarda ni bilo.

Še danes nismo prišli do zaključka kaj sploh je narobe, da mi srce v mirovanju tako razbija frekvenca je od 75-95 udarcev na sekundo v mirovanju (kakšen dan pa tudi manj).
Naj vam povem, da od takrat po posvetu z kardilogom pijem 1/2 Bloxana zjutraj in 1/2 Bloxana zvečer pred spanjem in stanje se je izboljšalo.
Dva dni nazaj pa sem zaradi slabosti, želodčnih težav za dva dni prekinila Bloxan, ker me je bolel želodec in nikakor ne gre, ne počutim se v redu ker mi srčna frekvenca zopet narašča in me pri vsaki obremenitvi še bolj obremenjuje kaj šele v mirovanju, ko imam občutek, da mi bo srce skočilo ven iz telesa.
Zopet sem obiskala osebno zdravnico, ki pravi da je srčna frekvenca 80 udarcev na minuto v mirovanju lahko normalna, vendar jaz sama vem, da se zaradi tega ne počutim dobro in vidim da brez Bloxana očitno ne gre.
Sedaj pa bi vas prosila za vaš nasvet :

Po vsem prebranem ali naj lahko izključim organsko bolezen srca, kajti nekaj je narobe, da mi srce razbija in se mi z zdravili Bloxan stanje umiri ?
Glede na to, da imam probleme z želodcem in vem, da vsa zdravila kot tudi Bloxan puščajo stranske učinke na želodcu in mi je osebna zdravnica rekla naj Bloxan vzamem le po potrebi me sedaj zanima ali je to smiselno in sploh priporočljivo jemati Bloxan kar po potrebi ?
Kaj menite, da bi bil lahko vzrok za tovrstne težave , kakšna je pravzaprav moja diagnoza ?
Ali bi mi svetovali ponoven pregled pri kardiologu in ali menite, da bom morala celo življenje piti ta zdravila za srce ali se lahko stanje srčnega utripa normalizira?
Nekje sem tudi prebrala, da se prehitro bitje srca ozdravi lahko tudi preko električne kardioverzije ali bi to zame prišlo upoštev in kako se to sploh ugotovi ?
Ali so zdravila Bloxan nevarna ?

V upanju, da mi boste pomagali odgovoriti na vprašanja vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

glede na težave, kot jih opisujete, bi pri vas lahko šlo za paroksizmalno tahikardijo. Bolezen je relativno pogosta, ima jo 1 od približno 500 ljudi. Pri nemalo bolnikih se epizode hitrega bitja srca pojavljajo nenadoma, lahko v mirovanju ali ob aktivnosti, trajajo nekaj časa, nato pa ravno tako nenadoma same od sebe prenehajo. Pri mnogih bolnikih so izven napada izvidi vseh preiskav, ki jih navajate, tudi EKG zapis, povsem normalni. Bolezen potrdimo z EKG zapisom, ki ga posnamemo med napadom, kar pa zna biti včasih težko, če so napadi kratkotrajni in minejo še preden bolnik pride do zdravnika. Šele na podlagi EKG zapisa, posnetega med napadom, je mogoče z gotovostjo opredeliti za kak tip tahikardije gre in, v kolikor je to potrebno, svetovati ustrezno zdravljenje. Svetujem vam, da ob morebitni ponovni epizodi hitrega bitja srca preštejete srčni utrip in zabeležite v kakšnih okoliščinah je do napada prišlo, koliko časa je trajal in kako se je začel in končal (nenadoma ali postopno). S temi podatki se nato oglasite pri svojem zdravniku oz. pri kardiologu, ki jih bo ovrednotil in vam svetoval, kako naprej. Z osebnim zdravnikom oz. kardiologom se posvetujte tudi o vsem, kar vas zanima v zvezi z zdravili, ki jih jemljete!

Na koncu želim poudariti, da je ta forum namenjen izključno nosečnicam, pri katerih plodovih so posumili oz. ugotovili srčno napako oz. motnjo srčnega ritma. Glede na naravo problema, ki ga navajate, bi bilo v vašem primeru morda bolje, da bi vprašanja, ki vas tarejo, naslovili na internista kardiologa.

Lep pozdrav,

Na koncu

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close