Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Hitro bitje srca

Hitro bitje srca

Navedene motnje kažejo na trenutno motnjo krvotoka (posamezni prezgodnji srčni utripi, napad hitrega bitja srca, porast ali padec krvnega tlaka), morda pa samo psihično izzvana motnja. Znojenje ponoči je lahko simptom živčne napetosti, sicer tudi težke bolezni, kar zanesljivo pri vas odpade.
Toplo priporočam, da opustite kajenje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Živjo stara sem 16 let in že dolgo zaznavam problem ko sem umirjena ali pa sedim me okrog srca stisne in mi srce začne hitro biti in v tem trenutku nemorem zadihat srce pa bije hitro oz neznam opisati bije hitro vmes za 2s ne zabije in spet hitro s tem da mam skos pikajoč občutek v prsnem košu in rahle krče in največ krat ne boli na levi strani tako neprijeten občutek imam pa zmeraj tudi mrzle roke skratka bi vedeli kaj je to ter ali je potrebno k zdravniku saj nevem a je to nevarno staršem pa tudi nisem nič povedala še hvala vam za čimprejšni odg .

V dopisu ni nobenega podatka, ki bi kazal na možnost organske bolezni srca (srčne mišice) ali srčnih žil. Bodite brez skrbi. Navedene težave kažejo na funkcionalne motnje, ki navadno minejo ob blagih pomirjev alih (na pr. Persen tablete, ki so v prosti prodaji) in ob zdravim načinom življenja (nekajenje, zmernost v uživanju kave in alkohola, več krat na teden, polurni sprehodi z živahno hojo, zadosti nočnega počitka, izogibanje stresnim situacijam itd.).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Star sem 39 let in imam težave z hitrim bitjem srca že kar nekaj časa srce mi v mirovanju bije od 97-130 kljub jemanju byola .Že 3 tedne sem bil na bolniški nič mi niso posebnega odkrili z ščitnico vse v redu kri v redu pljuča so v redu,sedaj bom šel v službo a me pri srcu še vedno boli kot me je pred 3 tedni sem pa skoraj 2 meseca kašljal obupno.Imam pa tudi na levi strani pri prsih malo zatečeno in me boli ko pritisnem na tisti predel,zelo me skrbi da ni kaj hujšega .Na bolniške ne hodim rad zato sem morda tudi malo predolgo odlašal.Sem pa tudi takoj ves premočen že ko samo za mizo sedim in jem mi teče od glave.Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav.

Iz vašega dopisa povzemam, da vam je izbrani zdravnik odobril več tednov bolniškega dopusta zaradi več težav (hitro bitje srca, bolečine pri srcu, kašelj, blago zatečena leva stran prsnega koša (?), čezmerno znojenje. Opravili ste “rutinski” pregled krvi, pregled ščitnice in pljuč, stanje pa se bistveno, ne zboljšuje. Že nekaj časa jemljete Byol. Klinična slika ni jasna. Gre morda za stanje izgorelosti? Ker pospešeno bitje srca traja, bi svertoval povišatinje odmerkov Byola. Dodatno bi priporočil blaga pomirjevala. Ni izključena prizadetost srfčne mišice ob virusnem (?) infektu. Potrebno nadaljnje opazovanje.

Spoštovani, tudi jaz imam občasno hitro bitje srca, zlasti pred spanjem in pa ekstrasistole… ki so zelo odvisne, včasih jih je zelo veliko, včasih kakšen dan niti ene. Včasih se mi zgodi, da se sredi noči… ali pa kakšno uro potem ko že zaspim, da se zbudim zaradi hitrega bitja (nikoli ni hitrejši od 110 utripov na minuto, vendar je moteče, vsaj zame), ali pa da se zbudim zaradi teh ekstrasistol. Ni mi jasno zakaj… je možno da zaradi kakšnih takih sanj ali zaradi česa drugega? Velikokrat čutim, da ima naprimer moj partner isto dosti hiter utrip kot jaz, ko se zaradi njega zbudim, vendar on tega sploh ne opazi… mene pa zelo moti, da včasih ne morem takoj zaspati. Naslednji mesec grem tudi h kardiologu zaradi teh ekstrasistol, ki se mi pojavljajo že vrsto let… vendar še nikoli niso bile ujete na ekgju… do pred kratkim. Sedaj se lepo vidi, kaj se dogaja kadar mi poskoči. Aja pa včasih se mi tudi dogaja, ne tako kot da ne morem dihat… to lahko normalno, vendar imam občutek kot da ne diham dovolj… da moram večkrat globlje vdihniti… ne znam točno opisat tega… ko recimo govorim, kot da ne morem povedat stavka do konca ampak moram že vmez vdihnit zrak. Tudi kašljam zadne čase malo več… ni suh kašelj ampak gre nekaj ven iz pljuč… je to zaradi prehlada ali srca?
Najlepša hvala!

Pri branju vašega dopisa sem se bolj nagibal k mnenju, da nimate organske bolezni srca. Vsekakor je prav, da greste na pregled h kardiologu, da ugotovi dejansko stanje. Lahko poizkusite zboljšati stanje z jemanjem blagih pomirjeval (na pr. Persen tablete,ki so v prosti prodaji) in jih vzamete dopoldne in/ali zvečer. Dražeč kašelj je lahko posledica prehlada, živčnosti ali je stranski učinek zdravil (zaviralci angiotenzinske konvertaze)

Najlepša hvala 🙂 drugače ne jem nobenih tkih zdravil.. .razen lekadola, da bi lahko izzvali kašelj. Edino to ker kašelj res traja že nekaj časa… dlje kot en mesec… in imam tak občutek kot ta me tišči v grlu, da se moram odkašljat. Aja pa včasih se mi pojavlja vrtoglavica…tako, če premaknem glavo jo čutim, drugače ne. Pa ni tako zelo huda, da ne bi mogla stati ali hoditi naprimer. Najlepša hvala še enkrat 🙂

Odgovor ni potreben.

lp

stara sem 25 let in imam tahikardijo…vsi izvidi so bili ok celo dobri..
je pa tako da ko pride do napada ne morem pravilno dihati,dobim potne roke,kot tudi občutek da bom vsak čas padla skupaj,omotica.mrzlica ki me kr trese,srce razbija..in prav moram zajeti sapo k temu se pripravim kot bi hotela zazehati…

zdaj sem vam opisala vse ko dobim napad

svetujte mi kako lahko ublažim tole….

najlepsa hvala

p.s:sem v 5.tednu nosečnosti,upam da tahikardija na plod ne vpliva?

Mislim, da gre samo za posledice živčnih napetosti, ki bi jih lahko zmanjšala že s pogostimi sprehodi z nekoliko pospešeno hojo in blagimi pomirjevali. Pospešena frekvenca srca ne škoduje plodu, če ni tako visoka in dolga, da mamo izčrpa

Pozdravljeni!

Sem v 32. letu starosti in imam probleme s pospešenim bitjem srca, ki pa se pojavlja občasno. Kar naenkrat začutim tesnobo v predelu srca, na kar začne srce biti s hitrostjo (danes sem si izmerila utrip 189/minuto). To traja en čas, ob tem sem slabotna in se potim. Tudi drugače imam vedno povišan ritem bitja srca – okrog 90/minuto. Probleme imam pa tudi s slabokrvnostjo (ponavadi imam heboglobina v krvi 116 ali manj), ter s stalnim nizkim pritiskom (danes 105/50).
Drugače se ukvarjam s športom – vsak dan tečem (s presledki) okrog 2 km. V zvezi s tem še nisem bila na nobenih preiskavah.

Prosim za odgovor, kaj je lahko narobe z mojim srcem, ter ali športna aktivnost lahko negativno vpliva na to.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Nina

Pozdravljeni!

Sem v 32. letu starosti. Tudi jaz imam probleme z občasnim prehitrim bitjem srca.

Gre se za to, da kar naenkrat občutim tesnobo v predelu srca, na kar mi začne srce zelo hitro in močno biti. Danes zjutraj sem ob tem “napadu” izmerila 189 udarcev na minuto, krvni tlak pa 105/56 (sem hipotonik), postala sem potna po obrazu in omotična. To je trajalo nekje 3 minute – vsakokrat traja toliko časa.

Ker se ukvarjam s športom (vsak dan pretečem nekje 2 km, seveda s presledki), me je postalo strah, da tek pospeši “napade”.

Sem tudi slabokrvna, hemoglobina imam v krvi 116 oz. manj. Po enomesečnem jemanju tablet Retafer, se stanje ni izboljšalo. Vedno sem tudi bolj bleda oz. rumena v obraz.

V družinskem drevesu je pred leti umrl stric – moj krvni sorodnik, za srčno kapjo.

Prosim vas za nasvet, (ali se moram obrniti na zdravnika, kako naj izboljšam življenjske navade) in se vam za odgovor najlepše zahvaljujem!

Športna aktivnost ima pozitiven učinek na delovanje srca, če ni pretirana. Napadi hitrega bitja srca naj vas ne vznemirijo, če so napadi kratki, hitro obvladljivi in niso prepogosti. Lahko greste do osebnega zdravnika, da vam pove kako jih skrajšati ali preprečiti. V primerih pogostih napadov je priporočljiv kardiološki pregled, da se ugotovi morebiten vzrok zanje

Glej zgoraj.

Pozdravljeni, stara sem 33 let in imam občasne napade bitja hitrega srca 150 udarcev na minuto… napade nastanejo brez kakšnih stresnih sitacij, samo naenkrat čutim hitro bitje srca, postanem brez volje, hočem samo posteljo in počitek, tudi pritisk mi naraste, 150/95…Novembra sem imela kardiološki pregled, ker imam občasno tudi zvišan pristisk, ampak zdravnica ni ugotovila nobenih posebnosti… naredila mi je ultrazvok, ekg, slikanje ožilja… motijo me ti napadi, ampak hitro minejo…. je potrebno poiskati zdravnika še enkrat, ali je pa to od kakšnih stresnih situacij iz preteklosti….? me je včasih kar strah, ker mi je babica umrla od srčne kapi v 50 letu!

V dopisu ni podatkov o priporočilih ali o zdravilih proti napadom oziroma o ukrepih proti nastopu napadov.najprej bi skušal odpraviti težavo z navadnim ukrepom. Bolnikom, ki imajo take napade kot vi priporočamo, da jih poizkusijo odpraviti z redno aerobno vadbo pri čemer priporočamo polurne delno hitre hoje 3 – 4 krat na teden. Same napade bolniki skušajo skrajšati z metodo po “Valsalvi” (pritisk na desno vratno žilo ali globoki vdihi z zadržanjem izdihov). Zelo koristna so tudi blaga pomirjevala (npr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). V trdovratnih primerih zdravnki predpišejo močnejše delujoča zdravila

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let in imam v zadnjem času neke čudne motnje v predelu srca, ki si jih ne znam razložiti. Začelo se je med jemanjem antibiotika (ospena) zaradi bakterijske angine. Po prvih nekaj dneh jemanja se je stanje izboljšalo, občutek hitrega bitja je minil. Vsekakor se zavedam, da je srce hitreje utripalo zaradi povišane vročine, vendar ne razumem zakaj je bilo prvih nekaj dni dobro, potem pa se mi je že pred koncem jemanja to spet pojavilo in še kar vztraja. Angina je mimo, zadnji ospen sem pojedla pred enim tednom. Sedaj imam sicer sem pa tja nekoliko povišano temperaturo (okrog 37,3), čeprav nevem zakaj. Občutek močnega bitja in razbijanja srca pa nimam samo takrat ko je vročina povišana ampak tudi takrat ko vročine ni. Bila sem pri zdravnici, ki srca niti ni poslušala, kaj šele naredila ekg, samo omenila je, da je po virozi možno kako blago vnetje srca in da naj počivam. Kot prvo nisem imela viroze, ampak angino. Kot drugo pa kako lahko kot zdravnica tako lahkomiselno reče, da je lahko vnetje in te pri vsem tem sploh ne pregleda. Skratka, zanima me vaše mnenje in kaj mi svetujete. Pritisk imam vedno normalen, tudi utrip nikoli ne presega 80 utripov na minuto. Občutek razbijanja kljub normalni srčni frekvenci in ko nimam vročine je zelo neprijeten, zlasti pred spanjem, ker zaradi tega sploh nemorem zaspati. Kot pa sem že napisala, včasih pa le ni samo občutek in mi res utripa nekoliko hitreje čeprav sem pri miru in nimam povišan temperature. Gre za menjavanje občutka razbijanja srca in dejanskega razbijanja. Je pa res da sem že 3 mesece zatopljena v pisanje diplomske naloge in vem da me to psihično povsem izčrpava. So pa bili še težji trenutki v življenju, pa nisem imela nikakršnih problemov.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pri sumu na miokarditis je postopek naslednji: anamneza (podatki o bolezni), osluškovanje srca, EKG (objektiven izvid o delovanju srca). Vaša zdravnica je na osnovi vašega pripovedovanja verjetno posumila na virusni miokarditis in vam zaradi tega priporočila počitek. V dopisu pogrešam več podatkov o delovanju srca preden ste zboleli za angino. Ali ste imeli že preden ste zboleli za angino enake ali skoraj enake motnje srčnega delovanja? Ali je teh motenj več? Na miokarditis kažejo neredni utripi in blago povišana telesna temperatura, morda tudi nekoliko slabše počutje. Pravilno se je odločila vaša zdravnica, ko vam je priporočila počitek (brez telesnih obremenitev več tednov). Če vas je naročila na kontrolni pregled prosite jo, da vam napravi EKG. Srečno.

Pred tem sem te probleme imela občasno…pač občutek razbijanja srca, čeprav je bil utrip povsem normalen. Vendar se na to nisem ravno veliko ozirala. Sicer sem to večkrat potarnala zdravnici, še ko sem bila pri pediatru in mi je večkrat opravil ekg, ki je bil vedno ok. Razlika sedaj je v tem, da mi srce dejansko res večkrat hitreje razbija in da to vedno občutim, kar prej nisem..vsaj ne tako intenzivno kot sedaj, zlasti pred spanjem, ko je občutek toliko močnejši, da se težko umirim, odmislim in zaspim. Utripi niso neredni, so redni, vsaj kolikor to občutim pri tipanju utripa. Takoj po nehanju jemanja ospena sem imela prav take čudne “bolečine” v predelu srca, utrudila me je že krajša hoja. Trenutno počivam, nisem fizično aktivna, vendar vidim da je tudi vsak psihični pritisk zanj napor in ga že občutim. Saj vem da je normalno da ga, vendar ga nikoli nisem tako kot sedaj. Čudi me, da bi imela virusni mekarditis, ko pa nisem imela viroze ampak angino – vsja tako je pokazal bris žrela, imela pa sem tudi bele obloge na mandeljnih.

Lp

New Report

Close