Hitrejši srčni utrip
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let, težka 54 kg, visoka 1.60m.
Pred časom se mi je začelo dogajati, da mi je srce naenkrat začelo močno utripati. Odšla sem do osebne zdravnice, ki me je napotila h kardiologu. Tam so mi opravili uz srca in ekg in vse je bilo v redu. Opravili so mi tudi 24 urni holter ekg. Tudi tam je bilo vse ostalo v redu razen povprečne srčne frekvence, ki je bila 88/min (min 62/min, max 155/min). Kardiologinja je napisala, da LAHKO začnem z jemanjem CONCOR 1,25.
Ker sem nasprotnik tablet me zanima, kaj vi mislite, če bi morala začeti z jemanjem tablet?
Ugotovila sem, da je hitrejši srčen utrip odvisen od stresa.
Hvala z odgovor,
Katja
Nasvet zdravnice ni napačen, ni pa zadržkov, da sukšate “pomiriti” srce z zdravim načinom življenja kamor prvenstveno spadajo: nekajenje, zdrava uravnotežena prehrana, redno zdravljenje dejavnikv tveganja za srčne bolezni (zlasti redni polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, 4 – 5 krat na teden ), zadostni nočni počitki, izogibanje stresnim situacijam, itd.
Zdravljenje z zdravili “betablokatorji” kot je tudi Concor, opuščamo s postopnim manjšanjem odmerkov. Ker ste jemali samo eno tableto na dan priporočam , da vzamete tableto vsaki drugi dan dober teden in nato prekinete zdravljenje. Ob morebitni ponovitvi težav začnete jemati Concor kot ste ga že jemali. Srečno.
Pri zmanjševanju odmerkov zdravil, ko opuščamo zdravljenje, je možno zmanjševati odmerke tako, da damo zdravilo približno en teden vsaki drugi dan in nato zdravljenje prekinemo. Pri opuščanju zdravljenja mnogokrat damo prednost tudi neprekinitvi zdravljenja in sicer tako da damo dnevno polovične odmerke približno en teden. V primeru Concorja bi dal prednost vsakodnevnemu dajanju polovice tablete 4 – 5 dni. Srečno.