Najdi forum

histološki izvid

Spoštovani,

zaradi ponavlajočih se bolečin v predelu žličke, ki se širi navzad, pasasto na obe strani, so mi opravili gastroskopijo in UZ abdomna.

Prosim za interpretacijo histološkega izvida (gastroskopija):

histopatološka diagnoza:

-descendentni duodenum, odščip 1x:
črevesna sluznica duodenalnega tipa
blag kronični duodenitis
fokalna fibroza in muskularizacija lamine proprie

– želodec, antrum, odščip 1x:
želodčna sluznica antralnega tipa
blag kronični gastritis
blaga atrofija sluznice
blag edem in fokalna fibroza lamine proprie
ni intestinalne metaplazije
HP 0

-želodec, mala krivina, odščip 1x:
želodčna sluznica korpusnega tipa
blag kronični gastritis
blaga atrofija sluznice
ni intestinalne metaplazije
HP 0

Komentar gastroenterologa:ugotavljajo kronični duodenitis s fokalno fibrozo ter blag kronični HP negativni gastritis.

Pri UZ abdomna pa je bilo ugotovljeno:
manjši konkramenti v žolčniku, premera okoli 5 mm, znakov za akutni holecistitis ni videti, žolčni vodi niso razširjeni.

Sem kandidatka za odstranitev žolčnika.Prosim za Vaše mnenje, kdaj bi bilo priporočljivo na operacijo žolčnika, saj sem 2 meseca po carskem rezu in sem komaj okrevala, pa verjetno tudi pogoste anastezije niso ravno dobrodošle. In ali je kakšna možnost, da se kamni sami izločijo iz telesa ali je edina pot odstranitev žolčnika?

Zdravnik mi je predpisal Emozul, druge terapije nimam. Ali je morda stanje potrebno kontrolirati s ponovnimi pregledi-gastroskopijo?

Hvala za Vašo pomoč in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Histološki izvid pomeni blago vnetje sluznice zgornjih prebavil. Za nekaj tednov priporočam jemati Emozul.
Žolčnega kamna to ne bo odpravilo, pa tudi druga zdravila ne. Žolčne kamne, ki delajo težave, se operira. Ker se ponovijo, če se žolčnik ohrani, se pri operaciji odstranjuje kamen z žolčnikom vred. Žolčni kamni se radi pojavijo po porodu, ker se naredijo iz presnovnih produktov hormonov. Da se operacijo odloži čim kasneje po porodu, vam svetujem lahko dieto s čim manj maščob, ne jejte rumenjaka, mesnih izdelkov, namazov, ki so mastni in hrane, za katero ste že sami ugotovili, da vam škoduje.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close