Histeroskopija – odstranitev polipa ambulantno
Spoštovani!
Pred 2 mesecema mi je ginekologinja na UZ ugotovila, da imam polip. Rekla je, da mi bo odstranila ta polip z kratkim posegom, ki je baje neboleč in ga mora opraviti v prvih 4 dneh po menstruaciji. Poseg imam v začetku naslednjega tedna. Medicinska sestra mi je povedala, da gre za histeroskopijo in da baje poseg nič ne boli. Sama sem pa malo prebrala strokovne članke na to temo in tudi forume, kjer piše, da je poseg zelo boleč in da se večinoma opravlja v anesteziji. Ni mi jasno zakaj se potem ta poseg dela ambulantno brez anestetika in analgetikov? Mogoče zato, da ima ginekologinja privat ambulanto in pač ni nobenega anesteziologa???
Lepo Vas prosim, če mi opišete kako poseg poteka in če je res tako boleč. Medicinska sestra mi je rekla, da so bolečine podobne menstruacijskim krčem in da naj si pred samim posegom vzamem kakšen močnejši analgetik ter da niti pod razno ne smem biti tešča. Zakaj?!
Imam zelo boleče menstruacije in sedaj me je strah samega posega, da ne bi bil hudo boleč, saj se bojim, da bom nazadnje še od bolečin omedlela, pa čeprav imam dokaj visok prag bolečin.
Prav tako sem zasledila v članku, da se pacientke preventivno zaščiti z antibiotiki, kar meni ni bilo nič povedano. Sama sem namreč alergična na določene antibiotike. Poleg tega piše, da je potrebna 7 dnevna bolniška, meni so pa povedali, da lahko grem še isti dan delat. Zakaj tako različne informacije?
Vem, da imam dosti vprašanj, ampak raje grem na poseg pomirjena in obveščena, kot pa v strahu in v dvomih.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in pojasnilo.
V pričakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam,
Barbara
spoštovani,
kot prvo ni histeroskopija = histeroskpiji! Poznamo debelocevno in tankocevno, ambulantno histeroskopijo. Pri prvi (starejša) je potrebno MV širiti in to boli ter zahteva narkozo, uporabljamo pa jo pri večjih posegih v maternici (odstranitev miomov ipd.), pri drugi pa se MV ne širi in zato ne boli, v najslabšem primeru je malce neprijetno. Kot kaže, boste deležni tankocevne, ambulantne histeroskopije, ki ne zahteva ničesar od tega, česar ste se iz člankov prestrašili, niti narkoze, niti antibiotikov, pa tudi stalež ni potreben.