Najdi forum

histerektomija

Spoštovani,
enkrat sem se že obrnila na Vas z vprašanjem glede miomov. Odgovorili ste mi, da niso razlog za odstranitev maternice, če ne povzročajo težav. Pri meni gre za dva velika mioma (po 6 cm) in močno povečano maternico. Posebnih težav sicer nimam, le menstruacija traja tudi 14 dni pa še potem rahla sled krvi. Operacija je po besedah mojega ginekologa neizbežna. Priznati Vam moram, da me kar skrbi, in sicer sam poseg pa tudi posledice. Obeta se mi hormonska terapija; zanimajo me stranski učinki le-te. Stara sem 46 let; doslej nisem imela nobenih ginekoloških težav. 2x sem rodila.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Miomi se v menopavzi sicer običajno zmanjšajo vendar ste vi še nekaj let pred njo, do takrat pa se bodo miomi verjetno še povečali. Kaže, da bi vam res najbolj koristila “histerektomija” razen, če se od maternice nikakor “nočete” ločiti. V tem primeru se dogovorite za selektivno odstranitev miomov in za histerektomijo le v primeru, da bi imel operater težave med operacijo. Posamezni miomi se dajo včasih presenetljivo lepo odstraniti, včasih pa se med operacijo izkaže, da so na zelo neprijetnem mestu in je bolje odstraniti celo maternico.
Stranski učinki hormonske terapije niso omembe vredni, vsaj v primerjavi z ugodnimi učinki ne, ki vam takorekoč v nenadni meni, ki ni nič prejetnega in po odstranitvi še delujočih jajčnikov povzroči zelo hude simptome, omogoči zelo normalno življenje.

New Report

Close