Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje histamin

histamin

spoštovani

zanimame v kaki povezavi sta histamin in tramal..kako to dvoje deluje na telo?

konkretno je to, da sem zaradi hudih bolečin večkrat uživam tramal, tudi malo večje doze, npr. 600 mg, ob tem pa imam poleti problem, da prehitro dehidriram (pa tudi sicer), zato me tudi glava boli in ker imam še alergijo na sonce poleti jemljem flonidan. vem da histamin v telesu vpliva na dehidracijo. vem pa še iz izkušenj, da tramal oz. narkotik segreva in najbrž povzroča tudi to hitrejšo dehidracijo.
kako pa je na sploh kombinacija tramala in flonidana, pa čeprav le čez poletje?

hvala, lp

Spoštovani,

gre za dve centralno delujoči učinkovini, zaradi česar je potrebno biti previden glede centralnih neželenih učinkov (zaspanost, omotica, vrtoglavica, upočasnjeni refleksi,…), ker se le-ti v primeru kombinacijske terapije seštevajo oziroma celo pomnožijo. Tudi dehidracijo povzročata obe zdravili in v primeru jemanja kombinacije se stopnja izraženosti omenjenega neželenega učinka samo poveča.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

spoštovani

hvala za hiter odgovor.

sedaj pa me zanima še nekaj: zaradi hude artroze in osteopenije na različnih sklepih imam ibuprofen in doreto. pred tem sem imel tudi ibuprofen 600 mg, a ker ni zalegel, je dr. dodal doreto 37,5 mg. pred doreto pa sem imel tudi tramal. ko mi je napisal nov recept za iboprofen in doreto (za kar ga nisem prosil, je sam od sebe to napisal), sem ga vprašal oz. prosil še za tramal. in je dr. rekel, da mi to ne more napisati, ker je v doreti že itak tramadol. tam je sicer precej manj tramadola kot npr. v tramalu 100 mg. zanima me, če je to res, da če ti je dr. predpisal doreto, torej ki vsebuje tramadol, ali se potem res ne sme še tramal 50 ali 100 mg pisati?

zanima me zgolj informativno oz. iz radovednosti.

hvala in lp, f

Spoštovani,

Tega ne gre jemati tako dobesedno, ampak ja res je dejstvo, da če vam bi zdravnik predpisal še tramal bi lahko hitro vodilo k nenormalnem povišanju odmerkov tramadola, kar pa lahko hitro vodi v odvisnot od opioidnih analgetikov. Tega si zagotovo ne želite. Odvisnost pri opioidih se lahko razvije zelo hitro. S strokovnega vidika je to nedopustno za zdravnika, tako da je res da vam ne sme predpisati še tramala v kolikor vam je predpisal kombinacijo tramadola s paracetamolom.

Lep pozdrav,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close