Najdi forum

Hišni muc želi ven

Pozdravljeni!

Imam dva hišna mucka, ki sta bila doslej vseskozi samo noter, ker sem živela v 4. nadstropju bloka. Nedolgo nazaj sem se preselila v pritličje in enkrat mi je mlajši muc, ki je zelo živ in radoveden, skozi balkon pobegnil ven – samo na travico pred blok. Od takrat dalje ni miru – vseskozi mijavka in hoče na vsak način ven. Okolica tega bloka ni sicer prometna, vendar me vseeno skrbi ali se bo muc znašel zunaj… Imate kakšne podobne izkušnje? Muc je sedaj star dve leti in je bil vseskozi notri. Mislite, da bi se navadil hoditi nazaj v stanovanje, če bi ga spuščala ven? Kaj mi svetujete? Naj ga spustim ven? In to seveda pomeni, da bo šel ven tudi drugi mačkon, ki je star 4 leta in tudi do sedaj samo hišni… Sta pa oba kastrirana in tudi precej plašna – sprašujem se tudi kako se bosta znašla med drugimi mačkoni zunaj…

če imate kakšne izkušnje s podobnim primerom, vam bom za vaše nasvete, pomoč, zelo hvaležna!

Lep pozdravček vsem!

Kaj pa če navadiš tega, ki želi ven, na povodec in ga pelješ ven?

Maček, ki nikoli ni živel zunaj, ima v zunanjem okolju še posebno slabe možnosti. Zlahka bi se zgodilo, da se prestraši zaradi nečesa neznanega, pobegne in ne najde več domov, sploh če je že tako bolj plašen. Če sploh pustimo ob strani avtomobile in ceste.

Pa še ena možnost – imate balokon? Je možno, da ga zamrežite in omogočite mačku prost dostop nanj?

Hvala za nasvete. Balkon sem že ogradila, tako da sem jima omogočila dostop na zrak, vendar pa je mali mačkon ograjo preskočil (visoka je ca. meter in 30…). Na povodec dvomim, da bi ga lahko navadila, ker je zelo živ mucek… Najbrž je le boljše, da ostane hišni mucek, kajne?:-(

hvala!

Pri mačkih pride v poštev edino zamreženje celotnega balkona ali pa ograja, ki je na koncu upognjena pod kotom, vse ostalo zlahka preplezajo ali preskočijo :/ (Npr.: , primeri ograj z vrhnjim delom pod kotom so na dnu strani)

S povodcem pa lahko poskusiš pa boš videla, nekateri mački nimajo nobenih problemov z njim in tudi s hojo na povodcu, nekateri pa ne prenašajo dobro niti oprsnice. Je pa potrebno mačka na oprsnico in povodec navajati počasi, v notranjih prostorih (da se jo sploh naučiš pravilno pripeti in ni prerahla ter se maček v paniki izvije), če maček “pada” na priboljške, potem ga lahko oprsnice in hoje na povodcu navajaš s pomočjo nagrajevanja.

Morda bom res poskusila s povodcem… da bi vsaj bila z njim zunaj pred blokom, če ne drugače… javim kako in kaj.

lp

Opomnila bom samo na nekaj: če boš mačka navadila na hojo na povodcu in redne sprehode, bo vedno želel redne sprehode, po možnosti ob istem času vsak dan. To je vsekakor dobro imeti v mislih (lahko mucu to redno nudimo, kdo bo mačka sprehajal, ko bomo na dopustu itd.)

Vsekakor ga ne pusti s povodca, da sam hodi naokoli, tudi če si zraven. Ker če se bo prestrašil in oddivjal, potem ne boš mogla nič storiti. Še posebej ne naredi tega, da bi ga snela s povodca in pustila na oprsnici, ker bi se lahko v primeru, da ti pobegne, kam zataknil/obesil in se ne bi mogel rešiti. Pelji ga pa samo do tam (pa čeprav samo na balkon), do koder mu je prijetno iti, ne mu skušati povečati teritorija.

Če se boš odločila za povodec najprej vadita v stanovanju, potem pa na balkonu, da vidiš, kako vama gre 🙂

Sem pa našla tukaj ene slikice. Mucku je ime Maco in išče dom, prilepljam pa ga zato ker tako lepo pozira na oprsnici in povodcu ;):

Drejci76, bi pa opozorila še na par reči, ki mi pridejo na misel in bi ti znale priti prav:

– sprehodi na povodcu znajo še okrepiti neželeno vedenje (mijavkanje za ven), zato je (v kolikor se boš odločila za povodec), dobro vzpostaviti nek ritem sprehodov, ki niso odvisni od mijavkanja pred vrati (da maček ne poveže obojega v smislu: “Mijavkal sem in dosegel svoje” 🙂

– v vsakem primeru (če boš ga sprehala ali ne) mijavkanje torej ignoriraš

– morda ni nesmiselno uporabiti Cat-Off spreja, če muc ves čas pleza po oknu ali celo praska, da bi prišel ven

– morda bi vsaj malo pomagalo tudi, če mačka dodatno zaposliš z igranjem

Poročaj, kako vama gre 🙂

na povodec se bo navadil. Sprva bo ga zelo strah, ampak čez čas to mine. Prvo bodi z njim malo veni, potem vedno dlje. Če si želi ven,ga ne “mučiti” samo noter. Ker moja muca je gledala čez okno in mela vsega dovolj, pa mi kar čez noge ven pobegnila,ko sem odprla vrata,prej pa tega ni nikoli storila. Seveda sem z svetlobno hitrostjo šla za njo. Če maš možnost idi h kakšnim sorodnikom na podeželje z njo. Z našo hodimo tako, da se še zunaj malo razleče.

ja to je zelo teško ko mucek okusi svobodo potem hoče biti ves čas zunaj.

Jaz pa vas sploh ne razumem kaj tako komplicirate ;mačka je bila ja še malo nazaj divja žival in se v naravi prav dobro znajde !Če imate kaj izkušenj z mačkami ni nobenega problema, da muca najde pot domov.Mačka je lahko popolnoma zdrava in normalno živi v hiši in zunaj nje. Jaz imam kar precej izkušenj s tem.. Pa lep pozdrav

pozabil si na avtomobile, pa slabe ljudi pa še kaj

Domača mačka nikoli ni bila divja žival. Njeno divjo prednico so ljudje udomačili malo za tem, ko so udomačili psa. In tako je domača mačka sploh “nastala”, ves čas je sobivala s človekom.

Če sobiva mačka s človekom ne pomeni, da ko greš na sprehod potisneš mačko, ki stoji pri vratih v hišo, sam pa uživaš na soncu..

Daš jo na povodec in vzameš zraven 🙂

Če imaš vrt, ga pa primerno ogradiš in gre sama zraven 🙂

Ne silijo pa vse mačke ven, tako da ni za posploševati, kako je potrebno vse mačke ven peljati (tudi mačke, ki so “okusile zunanji svet” in postale hišne mačke že odrasle, stare 2, 3 leta, ne).

Na tvojem mestu ga brez nadzora ne bi spuščala ven, sploh, če je bil do sedaj le hišni maček. Našega vodimo ven (nič več na povodcu) v spremstvu.

Je pa pri notranjih mačkah problem, ker ne vedo, da je zunaj polno nevarnosti. Naš na primer ne zna odreagirati, ko se mimo pelje avto, zato ga takrat držimo. Večkrat ga zmoti tudi kakšen ptič in se zapodi za njim čez celo dvorišče, ni pa videti, da bi bil pozoren na ostalo okolico.

Smo pa pred časom imeli problem, ki smo ga zaenkrat rešili. Maček je kar naprej mijavkal (zelo glasno) pri vratih in po njih praskal. Nekaj časa smo ga ignorirali in ga na njegove prošnje nismo vodili ven, pa je očitno skapiral:)

Tudi naša mucka je hišna pa je hotela ven, počasi je raziskovala vedno večje območje, ampak nikoli ni imela problema, da ne bi znala nazaj. Nekako se je navadila, če pa jo kaj prestraši pa vsa naježena priteče nazaj v hišo:) paziti je potrebno seveda na promet, mi jo spuščamo parkrat na dan ven, sicer pa je notri. Potem ko se razgleda ji niti ni tako zanimivo več in hitro pride nazaj noter ali pa se zadržuje v bližini vhoda na vrtu.

Kako se pa na promet pazi?

NIKAKOR SAJ TO JE PROBLEM NA PROMET NA MOREŠ PAZITI MUCKA NAREDI SAMO NAPAČEN KORAK IN JO LAHKO POVOZI AVTO

New Report

Close