Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Hipotonija ob rojstvu

Hipotonija ob rojstvu

Pozdravljeni.
Pred 8 tedni sem rodila punčko s CR,težko 3820,53cm.Tisti dan,ko bi morala iti domov,punčka ni pridobila na teži,prav tako ne naslednjih 2 dni,ko jo je razvojna zdravnica pregledovala (jo je zbudila),je obležala na trebuščku,ne da bi dvignila glavo.Bil je sum na generalizirano hipotonijo s oteženim hranjenjem,slabšim sesanjem.Bili sva prestavljeni na neotalni oddelek v KC,kjer so naredili vse preiskave,ki so bile bp,takoj ko so začeli dodajat AM,je punčka prišla k sebi,ugotovilo se je,da nimam dovolj mleka in je ob hranjenju z AM začela napredovat,tako,da sva bili odpuščeni domov.V posvetovalnici pri 4 tednih je imela 4,5 kg,dolžine 57 cm,sedaj pri 8 tednih ima 5.2 kg., pediatrinjo imava drug teden,v prvi posvetovalnici je rekla ,da je v zgornji meji 😉 ,sedaj imava 5 obrokov po 150-180 ml aptamila com,nočne obroke izpustima po nasvetu patronažne sestre,ker jih enostavno prespi 😉 drugače je ješča,dudo vleče,da ima včasih prav štampiljko okrog ust-kar je zame znak,da ima dober sesalni refleks,kravice tudi pasemo,redno dviguje glavico,sedaj čakamo na datum,da se gremo pokazat v razvojno.
Skrbi pa me,ker je bila ob rojstvu hipotonična-mi lahko poveste,se vredu razvija,bi mogoče morala biti na kaj pozorna?Kako je sploh s hipotonijo?

Spoštovana lianaa,

takšnih “zaspank”, ki so rojene z nadpovprečno porodno težo in s carskim rezom in v prvih dneh slabo pridobivajo težo, smo v porodnišnici vajeni. In začnemo najprej nadzorovati, kako gre z dojenjem – in ker je praviloma ob “zmanjšanem povpraševanju ob zaspanosti tudi ponudba mleka pri mami” bolj kilava, večina dobi dodatek – in se počasi zbudi.

Kadar je zaradi opisanih težav novorojenček napoten na Pediatrično kliniko (ki je “terciarna” ustanova, torej najvišje ravni diagnostike), je pristop seveda drugačen, bolj “znanstveno naravnan”. In če so vsi rezultati “bp”, je še objektivno dokazano, da je šlo le za prehodno – in za razvoj neškodljivo – stanje.

Torej lahko diagnozo hipotonije vzamete za nekaj prehodnega in neškodljivega – ter se veselite doseganja razvojnih mejnikov, ki bodo pri vaši dojenčici povsem v skladu z razvojem zdravega otroka.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close