Najdi forum

Hipotonija in hipoterapija

Otrok je star 11 mesecev. Pred 3 tedni so ga začeli obravnavati kot hipotonika. Hipotonija naj bi nastopila zaradi hiperelastičnosti veziv (sklepov). Poleg tega ima že rahlo skrajšane kolenske vezi. Na FTH hodimo 2x/teden. Preko zavarovalnice je to žal le 10-20 minut, privat traja 1 uro. Doma popravljamo držo in sedenje od “spanja do spanja”. Vaje delamo čez cel dan. Resnično se oba s partnerjem posvečava le temu. Malček je po 10-ih dneh fizioterapije začel plaziti po tleh :-)). Zanimajo me Vaše izkušnje, kako dolgo je potrebna FTH, da pride stanje v meje normale oz. če sploh pride. Slišali smo za jahanje konjev oz. hipoterapijo. Kako je s tem in na koga se obrniti na Štajerskem koncu? Kje bi si lahko prebrali malo več o omenjeni pomankljivosti? Ali obstaja kakšna literatura na temo rokovanja z dojenčki?

Hvala za Vaše cenjene odgovore.

P.S. Šele sedaj vidim s čem vse se poleg skrbi za otroka ukvarjajo starši, ki imajo otroke s posebnimi potrebami.

Pozdravljena.V zvezi z hipoterapijo-ti jo priporocam.Sina vozim na terapije ze drugo leto in sem zelo zadovoljna.Zraven ostalega ima moj sin tudi hiperelasticne vezi(posledice po operaciji).Kako oz kaj pa lahko pricakujemo v prihodnosti pa tudi mene zanima(nikjer ne dobima konkretnega odgovora).Smo iz stajerskega konca.Za konkretne info mi napisi mail.

Lp.KALA

kala, zelo bi bila vesela vsake informacije. Moj E-mail je [email protected]. Tudi mi smo iz Štajerske. Zanima me kam vozite otroka na hipoterapijo, seveda tudi cena, vaditelji,… Hvala

Ana

o hipotoniji je marsikaj napisanega, čeprav kakšne posebne knjige (vsaj v slovenščini) ni.

Mišični tonus je stopnja napetosti mišic, ki je odvisna od:
– elastičnih lastnosti veznega tkiva v mišici
– stopnje same elastičnosti
– stopnje aktivnosti motoričnih enot znotraj mišice (ta aktivnost se spreminja glede na gibanje ali sile, ki delujejo na telo itd).
Mišični tonus se nenehno spreminja. Tudi ko stojimo ali sedimo, so morajo biti določne mišice napete, sicer se »sesedemo«.

Hipotonija je lahko posledica raznih možganskih poškodb npr. ob porodu ali nesreči, poškodb živčnih poti (od glave – možgan do motorične enote v mišici) ali pa poškodb mišice (npr. poškodbe mišično – živčnih enot v mišici, poškodbe veznega tkiva).

Hipotonija spremlja tudi nekatere bolezni. Čim več je prizadetih živčnih poti in čim višje se nahaja poškodba, tem več skupin mišic zajame. In obratno čim bolj je poškodba lokalna, tem manjši je obseg hipotonije. V primeru poškodb možgan hipotnija ni edini znak, temveč ima lahko oseba tudi druge težave, npr. govorne, senzorne itd.

Več t literature o hipotoniji je mogoče najti v tujem jeziku, mogoče nekaj zanimivih spletnih strani, npr:

Kar se časa fizioterapije tiče, predvidevam, da jo boste obiskovali toliko časa – dokler fizioterapevtka ne bo ocenila, da je otrokovo gibanje stabilno in uravnoteženo. Kdaj pa bo to – na to vam bo najlažje odgovorila prav fizioterapevtka sama.

Jahanje po mnenju mnogih strokovnjakov (tako v medicini, pedagogiki ali v športu) pozitivno (v fizikalnem, psihološkem in socialnem smislu) vpliva na človeka in njegove gibalno – psihosocialne funkcije.
Učinki, ki se pogosto omenjajo so npr: normalizacija mišične napetosti, razvoj avtomatskih reakcij drže in gibanja, izboljšanje koordinacije gibanja, pridobivanje občutka za telesno simetrijo, boljša motivacija, izboljšanje prostorske in telesnem predstavljivosti,

Hipoterapija spada med tako imenovana terapevtska jahanja. Je zdravljenje s konjem in na konju. To je posebna oblika medicinske gimnastike oz. fizioterapije, kjer konj služi kot terapevtsko sredstvo za prenos gibov. Nekaj več o hipoterapiji boste izvedeli na straneh:

Hipoterapijo kot svojo storitev navajajo mnoge jahalne šole, vendar pa je potrebno preveriti, če licenco za hipoterapijo resnično imajo. Kajti nestrokovno izvajanje hipoterapije lahko gibalno motnjo samo še poslabša.
Na Štajerskem koncu hipoterapijo izvajajo npr. v Zavodu za varstvo in usposabljanje dr. Marijan Borštner v Dornavi ().

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (08-07-04 18:05)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Kala,

lahko tudi nam zaupate vaše izkušnje? Mogoče bodo zanimive še za koga.
Hvala.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Ana

POSLANO.

Petra,

Najine izkusnja je tako neprijetna in vcasih mislim da celo nemogoca,da bi tesko sploh vse spravila na papir.Vse se je zacelo,ko je bil moj sin pri 2 letih operiran na Aorti(kardiolologija).Operacija je uspela,sinek pa se ni vec postavil na noge.Danes,po skoraj 3 letih kalvarije sicer samostojno hodi,s tezavo, vendar pa posledice ostajajo in nastajajo nove.Imam nesteto vprasanj,strokovnjaki imajo vsak svojo teorijo na to,kaj se je zgodilo,kaj bo z njegovimi nogicami,ko vedno vecji in tezji,…
Ker berem,da se kar spoznate na podobne tezave,mi prosim napisite,kaksno izobrazbo ali izkusnje imaste vi-Petra,morda se bom lahko tudi na vas obrnila z kaksnim vprasanjem.

Toliko na zelo kratko
LP,KALA

Dobili moje poste???????

LP.KALA

Tudi sama se mami otročka, ki je bil izrazito hipoton (vendar se mu je stanje zelo zelo izboljšalo). Sem pa medtem raziskala “vse živo”:

Hipoterapijo izvajajo tudi v Zavodu za invalidno mladino v Kamniku, vendar je morda malce primernejša za otroke stare kakšno leto več. Za dve in pol leti stare otroke in več pa je res SUPER.

O pravilnem rokovanju z otrokom, oz. handlingu pa tale nadvse koristen link

lp
N:)

Hvala obema, Kala hvala za mail.

Kala,

sem logopedinja.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (12-07-04 13:01)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni

Imam sina, ki je hipotonik. Star je 10 let in obiskuje redno osnovno šolo kot otrok s posebnimi potrebami. Poleg vseh ostalih aktivnosti sva izvajala tudi hipoterapijo. Sem pa iz štajerskega konca.Prav tako iščem stike z ljudmi, ki imajo podobne izkušnje pri svojih otrokih za izmenjavo mnenj in druženje.
Lahko mi pišete na elektronski naslov : [email protected]
Vsakega elektronskega pozdrava bom zelo vesela.

LP

New Report

Close