Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija hipotonija in govorni razvoj

hipotonija in govorni razvoj

Spoštovani,

pred kratkim sem prebrala, da lahko otroci z znižanim mišičnim tonusom kasnijo tudi v govornem razvoju, kar mi je potrdila tudi fizioterapevtka. Ali je tako vedno ali le običajno? Imam leto dni staro hčer, ki še ne tvori besed. Pri desetih mesecih je sicer začela govoriti ata, a mislim, da zvena besede še ne poveže s pomenom/osebo. Ker imam nekaj prijateljic, ki trdijo, da so njihovi otroci že pri 10, 11 mesecih govorili nekaj besed (ata, mama, babi, teta itd.) me je malo zaskrbelo. Do katerega meseca najkasneje naj bi hči že izgovorila prve besede? Zanima pa me še nekaj, in sicer okoli katerega meseca otrok že razume enostavne napotke/ukaze, npr. pridi sem, prinesi to, poglej tisto in podobno?

Hvala.

Bolezenske slike ali motnje se lahko izrazijo le blago, lahko hudo, lahko delno, lahko le z nekaterimi znaki. Ni mogoče napovedati ali bo otrok kasnil v govornem razvoju ali ne. Na splošno velja, da hujša kot je motnja, več težav povzroča.
Enoletnik lahko ima eno ali dve specifični besedi (običajno mama ali amam ali tata), večinoma pa zloguje (po dva zloga, npr. baba, dada ipd) in z melodijo posnema govor. Nekateri seveda trdijo, da zna skoraj povedati pravljico, kar pa ni za verjeti.
Enoletnik običajno razume prepovedi (čeprav jih vedno znova skuša potrditi, zato pa moramo prepovedati 1000x, da se prepoved utrdi), razume pa tudi nekaj enostavnih ukazov (pojdi k meni, poglej lučko, pokaži …, daj pa-pa, bravo-bravo)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close