Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Hipotonija

Hipotonija

Pozdravljeni!

Še eno vprašanje. Danes smo imeli drugi pregled v RA in bili napoteni na NFTH, vzrok za napotitev hipotonija-zaostanek v gr. motoriki, st. p. vakum ekstrakcija, Apggar: 8,9,9.

Kaj to pomeni?

Naj povem, da se še ne obrne s hrbta na trebuh in obratno. Na bok mu gre dobro, naprej pa ne. Nogice že veselo grizlja, ko ga je danes na pregledu posedla je tudi zlezel popolnoma naprej (do tal) z glavico in se ni niti malo dvignil. Nas mora skrbeti?

Hvala

POmeni: zaostajanje v grobi motoriki (veliki gibi), vakuumski porod, poporodne ocene po Apgarjevi 8/9/9.
Hipotonija – zmanjšana napetost mišičja se kaže v vašem priemru tako, da ne zmore sedenje zaradi hipotonije trebušnih mišic.
Skrbeti vas mora toliko, da boste redno delali, kar vam bo pokazala nevrofizioterapevtka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ja, saj glede poroda in ocene mi je bilo jasno. Ni pa mi bilo čisto jasno kaj naj bi to zaostajanje v grobi motoriki pomenilo. Takoj v ponedeljek se gremo naročiti in upam, da bomo čimprej na vrsti!

Lp

Motorika = gibanje, groba motorika je npr. obrat, posedanje, tisto, kar ste tudi vi opazili, da ni povsem v redu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozabila zadnjič vprašati ali je lahko hipotonija posledica vakuuma pri porodu?
Ali lahko vakuum pusti kakšne dolgoročne posledice pri otroku? Razvoj? Možgani?

lp

Katerakoli obporodna situacija lahko povzroči kakšne težave v razvoju.Čeprav bolj vidimo povišane mišične napetosti in iztegovanje, hipotonijo pa v trebušnih mišicah.

Tudi pediatrinja v RA nam je rekla, da je hipotonija trebušnih mišic.

Se tudi še ne obrača s hrbta na trebuh in obratno, se pa trudi. In vedno, ko se obrne na bok so nogice že skoraj popolnoma obrnjene tako kot bi ležal na trebuhu, zgornji del telesa pa ne gre. Pri tem glavo izteguje skoraj do nogic. V bistvu se najprej tako iztegne nazaj, da ko se ga pogleda, izgleda kot črka C. Kot bi hotel noge in glavo čimbolj približati. Grozno za videti. Še slabše pa je, če nekoga sliši, da prihaja. Takrat pa res katastrofa. Tudi, ko ga probam vzpodbuditi, da bi se obrnil nazaj tako kot je prav, ni uspeha.

Naročili smo se že na NFTH, datum pa imamo šele sredi novembra.

Ali to pomeni, da bo na splošno v razvoju (obračanje, plazenje in potem hoja) nekoliko zaostajal?

Zanima pa me še nekaj: ko podirava kupčka, ga držim tako, da gleda čez moje rame. Še vedno ga moram močno držati, ker se kar naenkrat zažene in spet zvije čisto nazaj. V bistvu izgleda, kot bi se vrgel. Zdaj ga že nekaj časa dajem raje v sedeč položaj, da gleda stran od mene. Najbrž je ta način boljši, kajne?

Opažam pa tudi, da glavice ne drži vedno stabilno. Kadar hodiva in je spet obrnjen stran od mene, ter v sedečem položaju, velikokrat opazim, da se mu glavica trese, da je ne more še sam popolnoma držati. Je tudi to lahko posledica? Tudi na kravicah ne zdrži prav dolgo in ga hitro začne jeziti, pri tem pa izteguje tudi rokice ob telo.

Hvala in lp

To so vse znaki, ki kažejo na pretirano iztegovanje in slabost trebušnih mišic in je fizioterapija potrebna. Verjetno bo razvoj malce počasnejši, pomembno pa je, da je pravilen, kar bo z vodenjem pri fizioterapevtu zagotovo.

Živjo Pikapoka

Da te malo pomirim in ob enem spodbudim da boš veliko delala pri sinu. Tudi mi smo imeli vakumski porod – na levi strani glave, porod 17 ur. Sin je bil pri treh mesecih napoten v Razvojno – ker sem sama vztrajala da morava odditi glede na prehiter porod 35 teden.

Od tretjega meseca pa do 17 meseca sva hodila na fizioterapije. Doma delala z njim po 8 ur na dan – aktivno. Diagniza v tretjem mesecu starosti je bila hipotonija trebušnih mišic, hipertonija ramen, asimetrija pogleda – držanje glave rahlo nagnjeno v levo stran. Pri šestih mesecih sva odpravila hipertonijo zgornjega dela, hipotonija trebuha je še bila izrazita. Iztegovanja ekstenzije ni bilo več. Asimetrija samo še rahla. Se mu je pa začela nakazovati Diplegija potem tudi tetraplegija. Doma sem vadila z njim kot nora. Usedel se je sam pri 9 mesecih. Plaziti je začel pri 7 mesecih z eno nogo in eno roko. desno nogo in roko je vlekel za sabo kot da ne bi funkcionirala. Ponovno vadba, vadba in še enkrat vadba. Pri desetih mesecih je začel kobacati – lepo štiritaktno. Začel se je dvigovati ob opori – ponovno desno nogo povlekel za sabo ob strani, sedel puklasto – vleklo ga je naprej. Nogico smo korigirali sedenje tako da sem ga z prstom pritisnila ob hrbtenici in se je zravnal. Shodili smo pri 14 mesecih, lepo… Tudi kobacal je potem lepo, dvigoval ob opori se je lepo. Padal je lepo, skratka vse je potem popravil. Prijateljica ki je delovna terapevtka in se je priučila tudi posla fizio za otroke je rekla, da sem mu oprala možgane:):). Danes pri 18 mesecih vse opravlja normalno. Hodi zelo lepo, sam zleze na tobogan in se spusti dol, sam pleza na stole, omare, vse prvine osvoji kot za šalo. Tudi na telovadbo hodiva in skače po trampolinu, dela prevale, teče, vozi poganjavčka, skratka nobeden in nihče ne opazi da bi bilo z njim sploh kaj narobe. Včasih se še vsede med obe nogi, vendar mu samo rečem popravi noge in jih potegne naprej. In pa včasih ga še rahlo potisnem pri hrbtenici, da ne bi bil puklast. Ko hodi hodi normalno zravnano, ko sedi na stolu sedi vzravnano, problem je samo ko sedi na tleh. Skratka na fizio ne hodiva več. Sem še pozorna na kakšna odstopanja in mu jih ne dovolim. Popravili smo tako rekoč vse – je pa res da delo delo delo in vadba, vadba in še enkrat vadba. Mož je včasih rekel, da sem tečna in da pretiravam. To je bilo samo dokler mu niso na fizio razložili da je to edina možna pot in samo vstrajnost in vadba in vse se odpravi. In ko mu je fizio pokazala kako bo sin hodil, če ne odpraviva tega….

Sem pa sama skoraj prepričana da otrok je imel težave zaradi 17 ur trajajočega poroda, razpoka v 35 tednih – velik je bil 47 in težak 2100 kg.

Tudi če ti bodo kdaj govorili kakšne diagnoze ki se bodo slišale zelo grozno in čudno ne obupaj ampak samo sledi in poslušaj kaj ti govori fizioterapevtka. In ne poslušaj ostalih okrog tebe, da vse skupaj pusti ker je BV in da to ni nič itd… Govorim iz svojih izkušenj.

Viky,
najlepša hvala za tvojo izkušnjo. V bistvu že komaj čakam, da začneva s fizio, vendar imava datume šele v začetku novembra. So pa težave tudi v tem, da sploh noče biti na tleh. Ga probam animirati z ne vem vse čim, pa zdrži max. 15 minut, potem pa konec. Upam, da bo kaj bolje?!!

Ali lahko pošljem kakšno zasebno sporočilo, če mi kaj ne bi bilo jasno?

Lp

Lahko mi pišeš na: [email protected]

Se slišiva.

LP

New Report

Close