hipotiroza?
Pozdravljeni,
Zanima me, če ima mogče kdo podobne izkušnje in kako ste pri tem ukrepali.
Pred tremi leti mi je zdravnik diagnoziral kronično vnetje ščitnice s hipotirozo. Približno eno leto je iskal dozo Euthyroxa nato pa mi je naročil naj TSH kontroliram na leto dni. Približno 2 leti sem bila brez problemov, pred parimi meseci pa sem ugotovila, da sem nepojasnjeno pridobila 3kg v približno dveh mesecih , zato sem odšla na kontrolo TSH, kjer sem ugotovila da se je znižal za skoraj 3, izvid je bil 0.99 kar je še vedno v mejah normale vednar se mi je ta padec zdel zelo sumljiv, zato sem za nasvet vprašala zdravnika, ki pa je rekel da je TSH v mejah normale in naj obdržim dozo Euthyroxa. Od takrat sem vseeno malo znižala dozo Euthyroxa in na kontrolo odšla čez 2 meseca. Takrat sem ugotovila da se je TSH še dodatno znižal na 0.59. Še enkrat sem zdravnika vprašala če je vse v redu. Odgovoril mi je, da je doza ustrezna, čeprav sem jemala še majn kot mi je predpisal. Skratka moj TSH je vedno nižji, zdravnik nima posluha za moja vprašanja, telesna teža pa počasi raste. Ne vem več na koga se naj obrnem, zato vas prosim za kakšen predlog, če je imel kdo podobne izkušnje.
Hvala!!!
Pozdravljena,
čudno je tole, znižanje odmerka, znižanje TSH-ja in pridobivanje teže ne gre najbolje skupaj, še posebej ne, če je bilo 2 leti stanje stabilno, kar bi lahko tudi pomenilo, da je ščitnica že bila neaktivna.
Treba bi bilo preveriti, kako je z drugimi znaki hipo- ali hipertiroze. V redkih primerih se lahko zgodi, da teža narašča tudi pri višku ščitničnih hormonov. Pri zelo majhnih viških ali pomanjkanjih so lahko tudi znaki pomanjkanja ali viška zelo podobni, tako da v takih primerih stvari lahko rešuješ samo s poskušanjem, kako gre pri čisto malo višjem ali čisto malo nižjem odmerku in počakaš tistih 6 tednov, da se ustališ ter ugotavljaš, kdaj je bilo splošno počutje boljše.
Če ščitnica le še kaj deluje, je možno, da so se začele vnetne faze in so nihanja v koncentraciji hormonov precejšnja, tudi visoka protitelesa so lahko problem.
Seveda je možno, da so se pojavile tudi kakšne druge težave. Morda je padel progesteron ali narasel estrogen? Morda si v tem času živela stresno in je narasel kortizol? Morda si bila izpostavljena hormonskim motilcem, ki so delali dodatno škodo? Seveda lahko samo ugibam. Vsekakor pa vsakomur priporočam, da se izogiba nepotrebnim kemikalijam. Dišave, detergenti, čistila, kozmetika … Vse je zelo obremenjujoče še za tiste, ki imajo dober sistem razstrupljanja. Obstajajo tudi bolj varne alternative.
Srečno,
Alenka
Najlepša hvala za odgovor! Nevem več kam naj se obrnem, ker posluha za te stvari pri mojih zdravnikih ni. Tudi meni se zdi, da te stvari ne grejo najbolj skupaj, se pa nekaj dogaja. Tudi menstruacija mi izostaja, kar se prej nikoli ni zgodilo.
Hvala še enkrat!
Bojim se, da bo do kaj posluha za take stvari pri naših zdravnikih nasploh bolj težko priti. Če se uspeš dogovoriti za testiranje spolnih hormonov pri kakšnem ginekologu, naj te samo še opozorim, da je treba progesteron meriti med 17. in 23. dnevom oz. 2 tedna pred začetkom menstruacije, če je cikel daljši od 28 dni.
Ne vem, če sem sploh lahko kaj v pomoč, vsekakor pa ti želim veliko sreče in čim boljše zdravje.
Hvala za odgovor, mi je v pomoč, vsaj vem, da se vrjetno res nekaj dogaja! Po novem mi še otekajo gležnji ampak zdravnica pravi da TSH je v mejah normale. Super pomoč super zdravnikov!
Forum je zaprt za komentiranje.