Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipotiroza pri novorojenčku

Hipotiroza pri novorojenčku

Pozdravljeni!

5.5.2004 sva z ženo dobila hčerkico Mašo. Ob rojstvu je tehtala 4010g, velika je bila pa 53 cm. Že od začetka je bila malo bolj zaspana, a so bila tudi obdobja, ko je bila bolj živahna. Problem je bil v dolgotrajni zlatenici, ki kar ni hotela pojenjati. 6 dan pa so odkrili nepravilno delovanje ščitnice – diagnoza “Prirojena hipotiroza brez golše”. Napotili so jo na zdravljenje na Pediatrično kliniko v LJ.
Sedaj od 7 dneva starosti dobiva zdravilo Eltroxin. Maša ima bilirubin še vedno povečan (230), vendar je veliko bolj živahna in ješča, kot je bila pred dnevi. Nove teste delovanja ščitnice bodo opravili šele 10 dan po začetku jemanja Eltroxina (Maša bo stara 19 dni)
Zanima naju:
– kakšne so možne posledice Hipotiroze
– a je možna POPOLNA ozdravitev
– kakšni so stranski učinki zdravila
– kako dolgo traja zdravljenje
– a so možni zapleti pri dolgotrajnem obsevanju zaradi zlatenice?

Najlepša hvala, M&K&M

Spoštovani!

Hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice) pri novorojencu predvsem vpliva na razvoj možganov, ki z rojstvom ni končan. Motena je tudi rast. Da preprečimo škodljive učinke pomanjkanja ščitničnih hormonov je potrebno čim prej pričeti dodajati ščitnične hormone ( Eltroxin, Euthyrox….). Ozdravitev žal ni možna, potrebno bo stalno doživljenjsko jemanje ščitničnih hormonov. Ob ustreznem nadomeščanju pa bo razvoj vašega otroka povsem normalen in tudi nikakršnih stranskih učinkov zdravila ni pričakovati.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close