Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo hipotiroza/prehrana(dieta)

hipotiroza/prehrana(dieta)

pozdravljeni. predkratkim so mi ugotovili rahlo poslabšano delovanje ščitnice.ker niti slučajno nočem jesti še enih tablet, se obračam na vas z željo, da mi poveste, kateri hrani se moram izogibati, da se nepravilno delovanje ne bi poslabšalo, in katera hrana je dobrodošla. rada bi si naredila nek seznam, da mi ne bo potrebno vedno znova in znova brskati po netu.
upam, da mi boste čimbolj izčrpno odgovorili.

ja, pa še nekaj, ne jem mesa (razen zelo občsno rib), niti mlečnih izdelkov (jogurt, nekajkrat na teden, parkrat na leto še skuto), jajcem se pa sploh izogibam.mpa sem dokaj aktivna športnica (4x-5x/teden 60min+).
hvala in lp

Kopiram, kar sem sama našla na netu:

• Izogibajte se fluoru in kloru, ki ju lahko najdemo v mnogih zobnih pastah in vodovodni vodi, saj lahko blokirata receptorje joda v žlezah ščitnice, kar vodi v zmanjšano proizvajanje hormonov in posledično tudi hipotirozi. Pijte le čisto, neklorirano ali destilirano vodo.
• Uživajte čim manj živil, ki zaustavljajo proizvajanje hormonov ščitnice. Ta živila so brokoli, brstični ohrovt, zelje, špinača, repa, zeleni ohrovt, zeleni deli gorčice, breskev, hruška.
• Uživajte živila ali dodatke, ki so bogati z vitaminom B, saj ta pomaga pri pravilnem tvorjenju in izkoriščanju energije.
• Povečajte uživanje živil bogatih z jodom, kot je npr. morska trava. Jod je namreč sestavni del hormonov ščitnice in je nujno potreben za normalno delovanje ščitnice.

Kadar preberem “niti slučajno nočem jesti tablet” me kar malce stisne. Zato ker je s ščitničnimi hormoni običajno tako, da se je prej treba boriti zanje, kot pa da bi se jim človek upiral. Na žalost je tako, da če ščitnica ni več dovolj zdrava, da bi priskrbela dovolj ščitničnih hormonov, brez nadomeščanja sledi samo še počasno propadanje. Ne bom trdila, da se nikakor ni možno pozdraviti, če je problem blažji. Odsvetujem pa preveč vztrajno preizkušanje alternativnih metod, še posebej če gre za avtoimunsko obolenje.

O možnostih za zdravljenje brez zdravil piše v knjigi:

Why do I still have thyroid symptoms? : when my lab tests are normal : a revolutionary breakthrough in understanding Hashimoto’s disease and hypothyroidism / by Datis Kharrazian ; [foreword by Aristo Vojdani]. – New York : Morgan James, cop. 2010. – XXIV, 316 str. : ilustr. ; 23 cm

Tudi v knjižnici se jo lahko najde:

http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=COBIB&rid=15424821

Če je ni v vaši, vprašajte za medknjižnično izposojo.

Avtor med drugim priporoča brezglutensko prehrano, na forumu na strani http://metuljcica.mojforum.si/ je Katie pisala o svojih uspehih. Običajno se res večina počuti bolje, če iz prehrane izloči gluten, čeprav ne gre za celiakijo. Glede ozdravljenja avtoimunske bolezni na ta način sem pa, priznam, malce skeptična in ne priporočam predolgotrajnega vztrajanja brez nadomeščanja hormonov zgolj zaradi upanja, da bo ta način tisti pravi, odrešilni. Če se prav spomnim, tudi avtor knjige piše o treh mesecih, v katerih bi se moralo stanje bistveno popraviti, sicer je treba ukrepati tudi drugače.

Še ena pripomba glede joda: žal se ne strinjam z napotki glede dodajanja razen v redkih primerih. Če uporabljaš jodirano sol, imaš joda gotovo dovolj. Prej bi me skrbelo, da preveč. Če pa si sama pripravljaš hrano in uporabljaš piransko nejodirano ali himalajsko sol ter ne ješ nobene procesirane hrane, bi se skozi daljše obdobje morda lahko pojavilo pomanjkanje. Težava je v tem, da veliko joda lahko sproži avtoimunski proces pri tistih, ki so k temu nagnjeni.

Kar se goitrogenov tiče, naj dodam še sojo, proso. Taka hrana je problematična predvsem surova. Ni se ji treba povsem izogibati, ne je pa jesti kar vsak dan. Zanimivo je bilo recimo, kako so Oprah Winfrey nutricionisti sestavljali “zdravo” dieto, da bo odpravila hipotirotične težave. Soja na sojo iz dneva v dan. Neverjetno, kako ljudje, celo profesionalci, vztrajajo pri nekih splošnih priporočilih, ne da bi zadeve preverili. Vsekakor ni treba do pike poslušati nikogar drugega kot svoje telo. Tisti npr., ki imajo probleme z jodom, kar hitro čutijo negativni učinek in ne potrebujejo posebnega teoretiziranja. Če kljub trudu ne bo rezultata, oz. se bo stanje še celo slabšalo, bo to najbolj zanesljiv znak, da je treba spremeniti strategijo.

Sicer pa gotovo ne bi bilo slabo prebrati še kaj glede prehrane priporoča Thierry Hertoghe: http://metuljcica.mojforum.si/metuljcica-about698.html&highlight=hertoghe+prehrana.

Veliko sreče ti želim.

Alenka

Pozdravljeni!

Ali je res, da zelenega čaja nebi smeli piti, pri premajhnem delovanju ščitnice, ali pa ja?

To prvič slišim, bi me pa tudi zanimalo, če kdo ve, mogoče, ker ga spijem vsaj liter dnevno :/

Baje, da zeleni čaj vsebuje fluorid. Pa tud nekateri drugi čaji. Preveč fluorida pa negativno vpliva na ščitnico. Zdej malo proguglaj pa bos videla. Sam vseeno mislim, da v majhnih količinah nebi smelo škoditi, ne vem res. Aronija je baje zelo dobra za premajhno delovanje ščitnice. In, ne samo za ščitnico… V Mercatorju sem kupila aronijo od 3l, in lahko traja do dva meseca, ker nima stika z zrakom.

🙂

Zelo zanimivo, fluorid res lahko zamenja jodid v ščitnici, kar sploh ni koristno in baje ga listi zelenega čaja res veliko absorbirajo. Torej naj velike količine res ne bi bile primerne (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/02/09/fluoride-tea.aspx). Po drugi strani pa je zeleni čaj lahko problematičen za tiste, ki imajo oslabele nadledvične žleze. Ravno ugotavljam, da mi pomaga dodatek, ki med drugim vsebuje ekstrakt zelenega čaja brez kofeina (FlaviNOx), zdaj pa se očitno lahko sprašujem še o dodatnih pasteh čeprav moji ščitnici fluroid ne more več škodovati.

Hvala obema.

Pozdravljeni

Tudi sama imam težave s ščitnico – hipotirozo in jemljem Euthyrox, zasledila pa sem na spletu da obstaja čaj za ščitnico, ga mogoče kdo pije in ima kakšne izkušnje, ali res pomaga? Hvala že vnaprej:)

Žal jaz nisem še slišala, da bi obstajal čaj , ki bi pomagal.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Glede na to, da sem se o tej temi drugje malo bolj razpisala, se mi zdi koristno dodati povezavo, morda bo kdo tukaj lažje našel:
http://med.over.net/forum5/read.php?402,9400538

Spoštovani,

ob pregledovanju vsemogočih podatkov o hipotirozi, simptomov in zdravljenj, me zanima naslednje:

* avgust 2012 – splošni zdravnik: TSH 4,68 (T3 in T4 sta bila v redu). Holesterol je bil 8,1 (HDL 1,2; LDL 6,22; trigliceridi pa 2,07
Dobila sem zdravilo Sorvasta.
* oktobra 2012 – kontrolni pregled: TSH: 5,79 (T3: 3,47; T4: 11,18); Hol. 5,4 (HDL 1,18; LDL 3,64 in trigl.1,89)

Napotena sem bila na nuklearno kliniko, kjer pa so bile preiskave nenadoma b.p. ????
* januarja 2013 – pregled ščitnice: TSH 2,809, FT4 13,5 in FT3 4,15 — diagnoza: evtiroza!

* februar 2013 – službeni sistematski pregled: gama-GT 0,72; Hol.: 5,2 (HDL-1,2; LDL 3,1; trigl.2,3)
* maj 2013 – pri kardiologu zaradi tahikardij – levo tih sistolični šum; RR 120/75, HR 63/min.
* septembra 2013 – kardiotest s Holter monitorjem: HR 44/min; VES 3143, … obremenitveni test uspešen, končni HR 91 in RR 181/44 … UZ srca popolnoma normalen.
* oktobra 2013 – splošni zdravnik: Hol. 7,9 (HDL 1,28; LDL 5,52; trigl.1,51); TSH 5,13 (T3 3,46; T4 11,55)

Žal so ugotovili alergijo na dodatke (tudi v zdravilih) in sem zato prenehala jemati Sorvasto. Sedaj ne jemljem ničesar, držim pa se stroge diete.
Soočam se z mnogimi simptomi hipotiroze (teža, depresija, utrujenost, brezvoljnost, otekanje, občasno izpadanje las, suha koža, nepravilnosti menstruacij, utrip pade pod 39/min, RR pod 110/45, itd …
Zdravnica misli, da v vsem pretiravam.

Kaj mi svetujete?
Vnaprej hvala.

Jaz že ne morem kaj preveč svetovati. Nisem zdravnica, pa tudi če bi bila, bi morala imeti pri rezultatih še kakšne meje, če niti tega ne vem, kateri laboratorij je delal analize. Lahko komentiram le takole: če so prisotni znaki hipotiroze, zadnji TSH je visok, poleg tega je povišan še holesterol (verjetno v tem primeru je), potem bi zdravnik že moral kaj ukrepati. Če ni … no, ja, so še drugi, kajne? 😉
Srečno,

Alenka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close